REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų (JT) kvietimu pirmadienį į Niujorką susirinko daugiau nei 140 šalių prezidentai, ministrai pirmininkai ir karaliai. Tris dienas jie vertins, kaip įgyvendinami tūkstantmečio tikslai kovoti su skurdu ir ligomis, užsibrėžti prieš dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA

Utopiniai tikslai

Dauguma ekspertų prognozuoja, kad pasiekti užsibrėžtų tikslų tiesiog neįmanoma.

Dešimtmečius skurdieji pasaulio gyventojai buvo palikti likimo valiai. Tačiau naujo tūkstantmečio pradžioje pasaulio galingieji sutarė bendromis pastangomis įveikti skurdą, ligas, nelygybę.

REKLAMA

Jie pažadėjo iki 2015 m. perpus sumažinti badaujančiųjų skaičių, užtikrinti, kad kiekvienas pasaulio vaikas turėtų galimybę lankyti mokyklą, sustabdyti ŽIV ir AIDS pandemiją, sumažinti mirčių dėl nėštumo skaičių trimis ketvirtadaliais, o vaikų mirtingumą – dviem trečdaliais ir perpus sumažinti Žemės gyventojų, neturinčių švaraus vandens, skaičių.

Prieš šios savaitės susitikimą 192 JT narės sutarė pasirašyti susitarimą, kuriame bus išdėstyta, kaip pagreitinti užsibrėžtų tikslų įgyvendinimą per artimiausius penkerius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Kuria naują planą

Dauguma naujausių ataskaitų nurodo, kad skurdžiausios pasaulio šalys, ypač Subsacharos regionas Afrikoje, visiškai neprogresuoja kovodamos su skurdu. Afrikoje, Azijoje ir Lotynų Amerikoje taip pat mažai kas daroma siekiant sumažinti motinų ir kūdikių mirčių skaičių, suteikti gyventojams priėjimą prie švaraus vandens šaltinių ir kovojant už lygias moterų teises.

„Žinau, kad yra skeptikų, bet mano, kaip generalinio sekretoriaus, vaidmuo yra kovoti su skeptikais ir padaryti visa, kad šis veiksmų planas būtų įgyvendintas, – kalbėjo JT generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki Moon). – Bus sunkumų. Niekas nesako, kad tai lengvas planas, bet manau, kad jį galima įgyvendinti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Menkutės prošvaistės

Organizacija „Amnesty International“, teigianti, kad pasaulio lyderiai nuvylė daugiau nei 1 mlrd. skurdžiausių pasaulio gyventojų, vakar Niujorko centre, Taimso aikštėje, atidengė Motinystės mirtingumo laikrodį. Jis skaičiuos motinų mirčių skaičių visame pasaulyje, kol vyks lyderių susitikimas. Laikrodžio rodyklės pradės suktis nuo skaičiaus 5 317 280. Tiek motinų jau mirė nuo 2000–ųjų, kai buvo pasirašytas tūkstantmečio pasižadėjimas. Manoma, kad per artimiausias tris dienas šis skaičius padidės 3700.

REKLAMA

Vis dėlto skurdžiausiose pasaulio valstybėse yra teigiamų pokyčių. Pavyzdžiui, daugelį šalių pralenkė Gana, sugebėjusi badaujančiųjų skaičių sumažinti net trimis ketvirtadaliais nuo 34 proc. 1990–aisiais iki 9 proc. 2004 m. Vietname gerokai sumažėjo žmonių, priverstų pragyventi už 1 JAV dolerį per dieną. Kai kuriose Afrikos šalyse, tarp jų Etiopijoje, Egipte, Angoloje, skurdas sumažėjo perpus. Benine daugiau vaikų gali siekti pradinio išsilavinimo. Be to, Angoloje ir Nigeryje gerokai sumažėjo vaikų mirtingumas.

REKLAMA

„Amnesty International“ duomenimis, apie 70 proc. skurstančiųjų yra moterys. Tačiau daugelyje šalių nedaroma visiškai nieko siekiant sumažinti moterų diskriminaciją.

Laukia pinigų

JT duomenimis, daugiau nei 1 mlrd. Žemės gyventojų šiandien priversti išgyventi už 1,25 JAV dolerio per dieną. Be to, milijonai žmonių visame pasaulyje skursta dėl stichinių nelaimių padarinių. Pavyzdžiui, nuo potvynių nukentėjusiame Pakistane badauja daugiau nei 100 tūkst. vaikų, jaunesnių nei penkerių metų. Per artimiausią pusmetį jie gali mirti iš bado.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žadama, kad Europos Sąjunga tūkstantmečio tikslams įgyvendinti skirs papildomai 1 mlrd. JAV dolerių. Iš Pasaulio banko laukiama 750 mln. JAV dolerių švietimui. Tačiau būtina surasti dar daugiau nei 120 mlrd. JAV dolerių. JT generalinis sekretorius viliasi, kad surinkti pinigų pavyks prisidėjus verslininkams filantropams ir labdaros fondams. Tačiau jis pripažįsta, kai kuriuos tikslus greičiausiai pavyks įgyvendinti jau tik po 2015–ųjų.

Aktualijos

NATO ir ES šalių užsienio reikalų ministrai antradienį Niujorke ketina surengti atskirą susitikimą. Didžiosios Britanijos, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir JAV atstovai konferencijos metu žada rasti laiko apsvarstyti Irano branduolinės programos aktualijas. Į Niujorką sekmadienį atvykusio Irano prezidento Mahmudo Ahmadinedžado (Mahmoud Ahmadinejad) ir jo palydos laukė nemalonumai – dauguma viešbučių atsisakė priimti Irano delegaciją. Galiausiai Irano atstovams pavyko apsigyventi viešbutyje „Hilton“, tiesiai priešais Izraelio konsulato pastatą. Šią „smulkmeną“ tuojau pastebėjo Izraelio žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų