REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Ne visi nutukę žmonės valgo tiek, lyg tai būtų paskutinis jų maistas. Kaip parodė Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos atlikta studija, vaikai, kurie yra neatsparūs tam tikram adenovirusui, yra labiau linkę nutukti.

REKLAMA
REKLAMA

Studija, kuriai vadovavo Kalifornijos universiteto profesorius Jeffrey B. Schwimmeris, ištyrė 124 vaikus, kurių amžius buvo nuo 8 iki 18 metų, ir ieškojo antikūnių, panašių į adenovirusą 36 (AD36). AD36 yra viena iš adenoviruso atšakų, kuri gal sukelt tam tikras kvėpavimo, skrandžio bei kitas infekcijas, ir yra vienintelis, kuris yra susijęs su nutukimu.

REKLAMA

67 iš 124 vaikams buvo nustatytas nutukimas ir mokslininkai aptiko neutralizuojančius antikūnius, būdingus AD36, 19-os vaikų organizmuose. Net 76 proc. vaikų, kuriems buvo aptiktas AD36, buvo nutukę.

Kitas susirūpinimą keliantis faktas yra tas, kad vaikai su AD36 virusu svėrė beveik 23 kg daugiau, nei tie, kuriems buvo nustatytas neigiamas AD36. Nutukusų vaikų grupėje šis skaičius siekė beveik 16 kg.

Turėti antsvorio yra rimta problema bet kurio amžiaus žmonėms, tačiau „papildomi kilogramai kelia ypatingą susirūpinimą tarp vaikų“, – kalbėjo J. Schwimmeris. „Nutukimas gali būti širdies, kepenų bei diabeto ligų priežastimi ateityje, o 16-23 kg yra daugiau nei pakankamai tam, kad padidintų šią riziką.“

REKLAMA
REKLAMA

J. Schwimmeris teigia, jog šis tyrimas gali nuimti dalį naštos nuo nutukusių žmonių, ypatingai vaikų. „Dauguma mano, kad nutukimas yra jų pačių ar jų tėvų kaltė, tačiau ši studija padeda parodyti, jog kūno svoris yra labiau komplikuotas. Šie duomenys prisideda prie idėjos, kad infekcija gali būti nutukimo priežastimi“, - kalbėjo profesorius.

Siekiant sukurti tikslų nutukimo mechanizmą reikia atlikti daugiau įvairių tyrimų, pridėjo J. Schwimmeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų