REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klausykite, ką sako gydytojas

Jei susirgo jums artimas žmogus, nepasitikėkite vien gydytojo paskirtais vaistais. Yra ir kitokių medikamentų, nemokamų ir lygiai taip pat naudingų kaip ir receptiniai vaistai.

REKLAMA
REKLAMA

Sunku stebėti, kai kas nors serga. Norite padėti, tačiau jaučiatės bejėgiais, nes nesate nei daktaras, nei stebukladarys. Meilė ir rūpestis yra lygiai taip pat svarbu kaip ir vaistai, todėl parodykite savo jausmus sergančiajam ir padėsite daugiau, negu tikitės.

REKLAMA

Klausykitės

„Tai labai svarbu“, – sako J. Gillespie, „Kelio į mane“ autorė, pergyvenusi krūties vėžį. „Žmonėms reikia išsipasakoti, tokiu būdu susitaikome su pokyčiais gyvenime. Gali būti, kad tą pačią istoriją girdėsite kiekvieną dieną, tačiau būkite kantrūs. Išsipasakojimas – emocinio gijimo dalis.“

Neteiskite

„Nedalinkite savo nuomonės ir patarimų, jei jūsų neprašo“, – sako Ch. Lister, prieš keturis metus netekusi melanoma sirgusio vyro ir savo patirtį surašiusi knygoje „Paslėptas kelias: melanoma asmeniškai ir iš arti“. Jei kas nors pasakoja apie savo problemas, lengva manyti, kad nori jūsų patarimo, bet dažniausiai jie nori tik išsikrauti.

REKLAMA
REKLAMA

Suartėkite

Jei sergantysis užsideda didvyrio kaukę, pasistenkite palįsti po kieta išore. „Raskite drąsos tapti artimais ir sužinoti sergančiųjų skausmą, abejones, baimes ir pažeidžiamiausias vietas“, – sako Ch. Lister. Leiskite visada žinoti, kad susidurdami su savo baimėmis, jie nėra vieni. O jei žmogus kalbėti nenori, tiesiog pasėdėkite šalia ir palaikykite kompaniją.

Būkite laimingi

„Šypsokitės, juokitės, dainuokite, juokaukite, švęskite įvairiausias šventes, pavyzdžiui, gimtadienius, – pasakoja J. Gillespie, – pripildykite kambarį gyvenimo džiaugsmo.“ Pasakodami apie įvykius pasaulyje ir savo ateities planus, neleisite sergančiajam galvoti tik apie ligą ir padėsite perimti teigiamą požiūrį į gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jauskite

„Vadovaukitės instinktais, – pataria J. Gillespie, – nėra tobulo būdo rūpintis ligoniu. Tikslas turėtų būti meilė, o ne tobulumas.“ Kiekvienas žmogus yra skirtingas ir kas tinka vienam – gali pakenkti kitam. Stenkitės pajusti tinkamiausią būdą.

Klauskite

„Nespėliokite, kas kitiems naudinga, – sako J. Gillespie, – paklauskite, kas sergančiajam šiuo metu būtų geriausia. Norai gali kisti minutė po minutės ar diena po dienos. Prisitaikykite ir būkite atviri.“ Nebandykite spręsti už juos. Tai, kad kažkas yra fiziškai silpnas, nereiškia, kad negali priimti tinkamų sprendimų.

REKLAMA

Nepamirškite fizinio prisilietimo

Niekada nenuvertinkite prisilietimo galios. „Apsikabinimas, patapšnojimas per petį ar netgi švelnus masažas gali būti labai veiksmingi ir artinantys“, – pataria J. Gillespie. Dar daugiau. Majamio universitete atliktas tyrimas rodo, kad apkabinimas sumažina streso lygį, o masažas netgi gali sustiprinti imunitetą.

Prisiminkite

Užtikrinkite, kad sergantysis jaustųsi vertinamas. Juk ir taip dažnai jie mano esą našta kitiems. Padėkokite ligoniui už viską, ką gero yra padaręs. Konkrečių prisiminimų pasakojimas privers pamatyti, kad esate nuoširdūs ir nebandote tiesiog padėti pasijusti geriau.

REKLAMA

Būkite šalia

Nevenkite ligonių, nebent jie serga užkrečiama liga. Būkite draugiškas, koks visada ir buvote. Jei kasdien eidavote kartu pietauti – pagaminkite mėgstamiausią patiekalą ir papietaukite namie. Jeigu savaitgaliais susitikdavote apsipirkti – padarykite tai vieni ir linksmai paplepėkite, kol viską išpakuosite.

Būkite praktiški

Liga atima sveikatą, ne namų ruošos darbus. Ar gali ligonis prižiūrėti vaikus, išvalyti namus, suplauti indus ar palaistyti gėles? Rūpestis mažais dalykais padės jam susikaupti ir geriau pasijusti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų