REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalingai pagarsėjęs vadinamasis Gugenheimo muziejus, kuriam net buvo numatyta vieta šalia sostinės Baltojo tilto, maitintas pinigais, skirtais Vilniui propaguoti užsienyje. Toks politikos veikėjų sumanymas labai sudomino prokurorus.

REKLAMA
REKLAMA

Tik gresia 7 metai kalėjimo?

Į Jono Meko vizualiųjų menų centro sąskaitą sostinės savivaldybė patyliukais pervedė 810 tūkst. litų, likusių nesukūrus Vilniaus tarptautinio konkurencingumo didinimo projekto.

REKLAMA

Netrukus apie 600 tūkst. litų buvo perpumpuoti Gugenheimo muziejaus galimybių studijai apmokėti.

Pats J.Meko centras viešai skelbia, kad sumokėta 431 587 litai. Kur nubyrėjo 168 413 litų?

Šiais mokesčių mokėtojų pinigų klystkeliais susidomėjo Valstybės kontrolė.

Valdiški pinigai, kontrolierių teigimu, buvo skirti ne tik minėtai galimybių studijai, bet ir kone ketvirtį milijardo kainuosiančio muziejaus projekto parengiamiesiems, organizaciniams ir kitiems darbams bei paslaugoms apmokėti.

REKLAMA
REKLAMA

“Bylą iškėlė bei ikiteisminį tyrimą pradėjo Trečiasis sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyrius", - vakar “Respublikai" sakė Vilniaus apygardos prokuratūros atstovas Gintautas Stalnionis.

Jis teigė kol kas negalintis atskleisti, ar bus tiriama tik 810 tūkst. litų klajonių istorija, ar ir kitos. Jei bus įrodyta, kad tai - afera, jos organizatoriams grėstų iki 7 metų nelaisvės.

Kaltę verčia vicemerui

Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Kristijonas Kučinskas “Respublikai" teigė, kad jo vadovaujama įstaiga bendradarbiaus su tyrėjais ir atsakys į visus prokurorams rūpimus klausimus.

Pasidomėjus, kur dingo daugiau kaip 168 tūkst. litų, K.Kučinskas tvirtino, kad ši Gugenheimo muziejaus galimybių studijai nepanaudota suma grąžinta miesto savivaldybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai esą padaryta “kažkada, praėjusių metų gruodžio mėnesį". Kokia buvo šio mokėjimo paskirtis, centro vadovas neprisiminė.

“Ar jums patarė to klausti manęs vicemeras Gintautas Babravičius? Bet juk jis pats dirbo ir su Gugenheimo galimybių studija, ir tebėra šio muziejaus darbo grupės vadovas", - teigė K.Kučinskas.

Ikiteisminis tyrimas yra galimybių studija

- Ką manote apie prokurorų pradėtą tyrimą dėl per J.Meko vizualiųjų menų centrą galimai iššvaistytų lėšų stambiu mastu bei Valstybės kontrolės išvadų? - “Respublika" klausė Vilniaus vicemero Gintauto BABRAVIČIAUS.

REKLAMA

- Bet kontrolieriai juk neliepė tų pinigų grąžinti Vilniaus miesto savivaldybei. Manau, kad šių lėšų skyrimas galėjo būti tik kažkoks nekeičiantis esmės procedūrinis sprendimas.

Už tų pinigų pervedimą pasirašė savivaldybės administracijos direktorius, o dokumentą vizavo įvairių departamentų specialistai, teisininkai - sudėta krūva parašų.

Jei teisingai suprantu, dabar kriminalas mums neinkriminuojamas, o tėra nuoroda į netikslius procedūrinius sprendimus.

- Apie procedūras kalbėjo valstybės kontrolieriai, prokurorai ėmėsi didelio lėšų švaistymo?

REKLAMA

- Ikiteisminiai tyrimai pagal savo esmę niekuo nesiskiria nuo galimybių studijų. Prokurorai juk nustatys, ar bus keliama baudžiamoji byla, ar ne.

Esu įsitikinęs, kad ten jokio kriminalo nėra. Savivaldybėje niekas nė sekundę neabejojo, kad šios lėšos turi atitekti tai galimybių studijai apmokėti.

Kita vertus, šios studijos kontraktas pasirašytas dar 2007 metų pavasarį, mūsų kadencijos savivaldybės tarybai nepradėjus dirbti.

- Bet pasirašyta tuomet, kai Vilniui vadovavo aktyvus J.Meko gerbėjas ir Gugenheimo muziejaus idėjos šalininkas, tuometinis jūsų partijos vadovas Artūras Zuokas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Taip, tai buvo prie tuometinio mūsų vado, kuris jau yra išėjęs.

Jeigu rimtai - sutartį reikia vykdyti. Kadangi esu Gugenheimo muziejaus darbo grupės vadovas, galiu patikinti, kad valstybei dar bent penkerius metus negresia rasti lėšų investuoti į šį objektą.

Žinau tiek, kad savivaldybė iš Vyriausybės skirtų lėšų JMVMC pervedė 600 tūkst. litų “su kapeikom" Gugenheimo muziejaus galimybių studijai apmokėti.

Jeigu tie minimi 168 tūkst. kažkur pakeliui pasimetė, tai prokurorų pradėtas ikiteisminis tyrimas pasidarys teisminiu tyrimu ir bus sugaudyti vagys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų