REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šakių rajono teisėsaugos pareigūnai aptiko nelegalią kanapių plantaciją. Kol kas nenustatyta, ar Kriūkų seniūnijos Tervydonių kaime maždaug pustrečio hektaro plote auginamos kanapės yra pluoštinės, ar narkotinės. Deklaruojant pasėlius šioje vietoje nurodyta kultūrinė pieva.

REKLAMA
REKLAMA

Agroverslo tinklapis "Mano ūkis" teigia, kad pareigūnai paėmė augalų bandinius nustatyti, ar juose yra narkotinės medžiagos - tetrahidrokanabinolio (THC). Jei paaiškės, kad augaluose jo yra daugiau nei 0,2 proc., tuomet tai narkotinės kanapės, už kurių auginimą gresia baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA

Baudžiamojo kodekso 265 straipsnyje rašoma, kad tas, kas pažeisdamas nustatytą tvarką augino didelį kiekį aguonų, kanapių ar kitų į narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą įtrauktų augalų, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

Pernai Šakių rajono ūkininko A. B. laukuose aptiktas maždaug 35 hektarų aguonų plotas. Ekspertizės metu buvo nustatyta, kad aguonos turi narkotinių medžiagų. Aguonų savininkas lauką buvo priverstas užarti, patyrė apie 70 tūkst. litų nuostolį. O Šakių rajono apylinkės teismas skyrė jam 3,9 tūkst. litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA

Išaiškinta kanapių plantacija auga Tervydonių kaime, atokioje pamiškėje, sunkokai pasiekiamoje vietoje. Kai kurių kanapių aukštis viršijo porą metrų, dalies jų apatiniai lapai jau buvo pradėję gelsti.

Pasak Šakių rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjo Alfrido Vigelio, deklaruojant šių metų pasėlius, šis plotas buvo įvardytas kaip kultūrinė pieva. Tad šiuo atveju atsakyti teks ir žemę deklaravusiam asmeniui už tai, kad pateikė melagingus duomenis.

Lietuvos įstatymai bet kokias kanapes auginti draudžia, todėl jų lauką greičiausiai teks sunaikinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pluoštinės kanapės su mažu (ne daugiau kaip 0,2 proc.) tetrahidrokanabinolio (THC) kiekiu Europos Sąjungos (ES) šalyse auginamos nuo 1993 metų. Pernai pirmąjį derlių ėmė ir artimiausi mūsų kaimynai - latviai. Apie tai, kad ir Lietuvoje būtų leidžiama auginti pluoštines kanapes, diskutuojama jau ne pirmi metai.

Lietuvos linų augintojų ir perdirbėjų asociacijos atstovo teigimu, pluoštinės kanapės lietuviams žemdirbiams gali atnešti nemenkos naudos, kadangi kanapių, kaip ir linų, auginimas subsidijuojamas - už vieną toną pluošto mokama 90 eurų (apie 310 litų). Vidutiniškai iš 1 ha ploto gaunama apie 8 t sausos masės šiaudelių, perdirbus pluoštines kanapes, gaunama 3 t pluošto ir 5 t spalių. Iš pastarųjų gaminami briketai - biokuras, energetinėmis savybėmis praktiškai nenusileidžiantis akmens angliai.

Lietuvos mokslininkai pateikia argumentų, kad pluoštinio tipo kanapes reikėtų auginti ir Lietuvoje. Žinoma, būtina numatyti auginimo kontrolės ir augalų patikros sistemą. Tada būtų galima auginti sėjamąsias kanapes su mažu tetrahidrakanabinolio (THC) kiekiu ar netgi visai nenarkotines. Sėjamoji kanapė visai be narkotikų - jau realybė. Tokios kanapės sukurtos Ukrainos mokslų akademijos Pluoštinių augalų institute.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų