REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 13 dieną pradės galioti nauji .lt domeno procedūriniai pakeitimai, kurie suteiks didesnes galimybes interneto vartotojams, bus galima įkurti naujus domenus, kurių iki šiol neleista vartoti dėl galiojančių apribojimų.

REKLAMA
REKLAMA

.lt domeno administratorius yra Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų plėtros institutas.

REKLAMA

Pirmiausiai atsisakoma sudėtingos sutarčių su klientais pasirašymo procedūros. Nuo šiol sutartį su visomis sąlygomis bei įsipareigojimais klientas galės matyti internete. Taip bus galima daug greičiau aktyvuoti sukurtą domeną, be to, sumažės pašto išlaidos, sakoma pranešime spaudai.

Antra, naikinami dviejų simbolių domenų įkūrimo apribojimai. Šiuo metu, norint įkurti dviejų simbolių domeną, tenka įrodyti teisę į tokį žymenį.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atsisakoma apribojimų, susijusių su vietovardžiais bei asmenvardžiais. Iki šiol buvo stengiamasi, kad miestų pavadinimai taptų konkrečių savivaldybių domenų adresais. Pavyzdžiui, Kauno miesto savivaldybė yra įregistravusi adresą kaunas.lt, Vilniaus miesto savivaldybė – vilnius.lt. Nuspręsta, kad norėjusios domenus įkurti įstaigos, tai jau padarė.

Tad nebėra prasmės saugoti pavadinimus, kurie galbūt visai nebus panaudoti. Vietovardžių pavadinimus galės įkurti bet kuris juridinis ar fizinis asmuo. Pavyzdžiui, žinomas Lietuvos džiazo muzikantas Vytautas Grubliauskas, pravarde Kongas, jau seniai norėjo įkurti domeną, kurio adresas būtų kongas.lt. Tačiau to padaryti muzikantui neleista, kadangi yra valstybė Kongas. Logiška, kad valstybė Kongas, iki šiol nepareiškusi noro sukurti domeno kongas.lt, to gali niekada taip ir nepadaryti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Yra ir daugiau pavyzdžių, kai neleista vartoti asmenvardžių ar vietovardžių. Nuo kovo 13 d. šie apribojimai nebegalios. Todėl iki šios datos domenų įkūrimu turėtų susirūpinti savivaldybės, užsienio šalių diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos bei valstybinės institucijos, kol kas turinčios didesnes privilegijas negu paprasti vartotojai.

.lt domeno administratorius nevykdys ir žinomų produktų pavadinimų apsaugos. .lt domeno administratorius atlieka techninę paslaugą, todėl bus žiūrima, tik ar domeno pavadinimas nėra įžeidaus turinio ir atitinka galiojančius Lietuvos Respublikos įstatymus.

REKLAMA

Nuo kovo 13 d. nebebus tikrinama norinčiųjų įkurti domeną serverio techninė konfigūracija. Anksčiau buvo reikalaujama paruošti serverį net tuo atveju, jeigu interneto puslapis po domeno įkūrimo neveikdavo. Pasikeitus tvarkai, domeną bus galima tiesiog rezervuoti ir jo nenaudoti. Serverį pakaks paruošti prieš pat domeno aktyvavimą.

Domenų įkūrimo procesas, nors ir bus gerokai paprastesnis, netaps nekontroliuojamas. Yra sudarytas rezervuotų ir blokuotų domenų sąrašas. Jame esantys žodžiai nebus leidžiami vartoti.

Rezervuotų domenų sąraše šiuo metu yra Lietuvos pavadinimas įvairiomis kalbomis. Šis sąrašas bus viešas ir, reikalui esant, papildytas. Blokuotų domenų sąrašas neskelbiamas, jį sudaro įžeidaus turinio žodžiai. Blokuotas sąrašas bus automatiškai papildomas, atmetus paraišką dėl įžeidaus turinio.

REKLAMA

Dar viena naujovė – tai sudaroma nauja galimybė per mėnesį laiko atkurti domeną, kuris dėl tam tikrų priežasčių buvo panaikintas. Ši procedūra dar vadinama "domeno karantinu". Net ir gavęs kliento prašymą panaikinti domeną .lt domeno administratorius 30 dienų jo nepanaikins. Imtis tokių veiksmų paskatino patirtis, kad kartais vartotojai, atsisakę domeno, suklysdavo, o per tą laiką laisvą pavadinimą užsisakydavo kitas klientas. Siekiant išvengti tokių nesusipratimų bei nepatogumų, vartotojams bus suteikiama galimybė per mėnesį atkurti panaikintą domeną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikia pabrėžti, kad interneto paslaugų teikėjams yra įvedami akreditavimo kriterijai. Šiuo metu yra apie 100 interneto paslaugų teikėjų. Nesvarbu, koks jų įkurtų domenų skaičius, jiems dabar yra taikoma iki 25 procentų nuolaida nuo bazinės kainos. Pagal naują tvarką atsižvelgiama į interneto paslaugų teikėjų domenų skaičių bei naujų domenų įkūrimą ir taikoma didesnė nuolaida, kuri gali siekti 50 procentų. Bazinė kaina taip pat mažėja. Šiuo metu ji yra 80 Lt be PVM, o nuo kovo 13 d. gali tapti iki 50 Lt be PVM.

Daugiau informacijos galite rasti .lt domeno administratoriaus – Kauno technologijos universiteto Informacinių technologijų plėtros instituto – interneto svetainėje http://www.domreg.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų