REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys teigia besidžiaugiantis gerėjančiais Lietuvos makroekonomikos rodikliais, tačiau, jo manymu, šalies ekonomikos augimas galėtų būti žymiai spartesnis, jeigu Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė imtųsi tinkamų veiksmų nuo pat pirmųjų dienų.

REKLAMA
REKLAMA

„Džiugu, kad baigiasi BVP mažėjimo maratonas, tačiau įsigilinus į skaičius, tampa akivaizdu, kad reikia būti labai dideliu optimistu, kad tuose skaičiuose įžvelgtum ekonomikos atsigavimo požymius“, — sako V. Gapšys.

REKLAMA

2008 m. antrojo ketvirčio Lietuvos BVP sudarė 28 mlrd. 697 mln. Lt, 2009 — 23 mlrd. 870 mln., o šiemet — 24 mlrd. 286 mln. Lt, t.y. 416 mln. Lt daugiau nei pernai, tačiau 4 mlrd. 411 mln. Lt mažiau nei 2008 m.

„Nuo A. Kubiliaus vadovavimo pradžios Lietuvos BVP sumažėjo 19 mlrd. Lt, t.y. beveik 15 proc., tad džiaugtis dabar, kad per vieną ketvirtį ekonomika paaugo 1 proc. — yra labai naivu“, — teigia darbiečių seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys įsitikinęs, kad jeigu ši Vyriausybė nuo pat pirmųjų dienų būtų ėmusis tinkamų veiksmų, krizės poveikis Lietuvoje būtų mažesnis, o ekonomika pradėtų atsigauti žymiai anksčiau.

„Vos tik statistikos departamentas paskelbė, kad šių metų antrojo ketvirčio ekonomika, palyginus su praėjusių metu tuo pačiu ketvirčiu, paaugo 1 proc., A. Kubilius suskubo girtis, kad jo vadovaujama Vyriausybė eina teisinga kryptimi, o ekonomikos skatinimo planas, neva, veikia. Tai yra didžiausia premjero veidmainystė. Šios Vyriausybės sukurtas ekonomikos skatinimo planas tik dar giliau įklampino Lietuvą į krizės liūną. Užspaudę verslą ir prasiskolinę tarptautinėms finansų institucijoms, valdantieji kantriai laukė krizės pabaigos visame pasaulyje. Tad dėl gerėjančių Lietuvos makroekonomikos rodiklių mes turėtume būti dėkingi ne protingų vadovėlių rašytojui A. Kubiliui, o atsigaunančiai Europai ir Rusijai. Tai patvirtina ir BVP prieaugio struktūra — teigiamą BVP pokytį lėmė transporto, pramonės ir didmeninės prekybos įmonėse sukurtos pridėtinės vertės padidėjimas — tai yra tos sritys, kurios tiesiogiai priklauso nuo užsienio rinkų“, — sako V. Gapšys.

Seimo darbiečių seniūnas mano, kad jeigu ne nevykusi A. Kubiliaus antikrizinė politika, šiandien Lietuvos BVP augimas galėtų siekti 4–5 proc. „Pagrindiniu Darbo partijos ekonomikos gaivinimo plano akcentu buvo verslo skatinimas. Jeigu Vyriausybė įsiklausytų į mūsų pasiūlymus, šalies ekonomika būtų pradėjusi augti dar praeitų metų pabaigoje, o šiandien mes galėtume džiaugtis ne 1 proc., o 4–5 proc. ekonomikos augimu“, — sako V. Gapšys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų