REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laukdami kvietimo studijuoti iš pasirinktos aukštosios mokyklos nerimauja visi abiturientai. Ir toli gražu ne kiekvienas apsidžiaugia gautu kvietimu, kai supranta, kad ten, kur norėjo studijuoti, patekti nepavyks, mat „pagalį į ratus įkišo“ sistemos klaida.

REKLAMA
REKLAMA

Aukštesnis stojamasis balas įstoti nepadėjo

Būtent taip nutiko ir šiemet mokyklą baigusiam kauniečiui Kristijonui (pavardė redakcijai žinoma – Balsas.lt), kuris rinkdamasis, kur studijuoti, pirmuoju pageidavimu įrašė genetikos mokslų studijas Vilniaus universitete (VU), o antruoju – kineziterapiją Lietuvos kūno kultūros akademijoje (LKKA). Studijuoti nemokamai dvyliktokas nepretendavo, tad visur prašyme nurodė, kad sutinka už mokslus mokėti savo lėšomis.

REKLAMA

Sustreikavus Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) sistemai, užuot dar praėjusį penktadienį sužinojęs, kur mokysis, kvietimą studijuoti Kristijonas gavo tik šį pirmadienį.

Deja, išsinagrinėjęs LAMA BPO sistemos pateiktus duomenis ir diagramas, vaikinas labai nustebo, mat studijuoti jam buvo pasiūlyta antruoju pageidavimu įrašytą studijų programą, tuo tarpu pirmuoju pageidavimu įrašyti genetikos mokslai liko nuošalyje. Keista pasirodė tai, kad vaikino stojamasis balas buvo kur kas didesnis nei sąraše buvusio paskutinio asmens, stojusio į valstybės nefinansuojamą vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Apeliaciją išsiuntė – apeliacijos negavo

„Tai pastebėję pradėjome skambinti į visas įmanomas įstaigas, norėdami išsiaiškinti, kodėl taip nutiko. Pirmiausia paskambinome į Vilniaus universitetą, kur mums buvo liepta kreiptis į LAMA BPO. Šio atstovai pasakė, kad turime rašyti apeliaciją ir prašymą išnagrinėti situaciją“, – pasakojo abituriento mama Danguolė.

Parašius apeliaciją, užsisuko „pragaro ratas“: „skambinkit po valandos“, „skambinkit po dviejų“, „skambinkit po valandos“ – ir taip visą pirmadienį. Paklausti sakė, kad „jau svarsto“ apeliaciją. Tokia situacija tęsėsi iki vakar vakaro, o vakar vakare mums buvo pasakyta, kad turime skambinti trečiadienio rytą“, – prisiminė dvyliktoko mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, skambutis ankstų trečiadienio rytą naudos nedavė: susiekus su LAMA BPO, Danguolei ir jos sūnui buvo pasakyta, kad apeliacija ir visi duomenys atiduoti Vilniaus universitetui. „Kai galų gale susisiekėme su Vilniaus universitetu, mums buvo pasakyta, kad apeliacijos pas juos nėra, – painiava stebėjosi dvyliktoko mama. – Kai vėl paskambinome į LAMA BPO, mums buvo pasakyta, kad turėtume kantrybės, nes apeliacija išsiųsta.“

Šioje situacijoje kantrybės pritrūkti galėjo net ir akmeniui, mat sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymas turėjo pasibaigti liepos 28-ąją, trečiadienį, 17 valandą. Tuo tarpu popiet Kaune gyvenantis Kristijonas dar nežinojo, į kurią aukštąją mokyklą jam pristatyti savo dokumentus: ar į tą, kurią pasiūlė LAMA BPO sistema, ar keliauti į VU, į kurio siūlomas genetikos mokslų studijas jis turėjo įstoti pagal savo stojamąjį balą.

REKLAMA

Po žurnalistų skambučio reikalai pajudėjo

LAMA BPO prezidentas profesorius Pranas Žiliukas, išgirdęs istoriją neslėpė, kad tokių „sistemoje pasimetusių“ abiturientų – kelios dešimtys. „Aiškinamės, tačiau jau dabar žinoma, kad skaičiuotojai per visą sumaištį padarė klaidelę ir kai kurių programų mokamų vietų eilėje yra asmenų, kurių stojamieji balai žemesni, lyginant su kitais. Tai buvo ištaisyta“, – tvirtino jis.

Pasak P. Žiliuko, pateiktose diagramose labai aiškiai matoma, kurioje vietoje tarp stojančiųjų atsiranda abiturientas. „Tie žmonės, kurie laiku pastebėjo, paprasčiausiai pranešė apie klaidą, mes pranešėme mokykloms ir viskas išsisprendžia, – pasakojo P. Žiliukas. – Kalbant apie mokamas vietas, praktiškai visur aukštosios mokyklos apsidžiaugia, kad gali priimti daugiau abiturientų. O tada vaikas gali apsispręsti, kur jam geriau studijuoti.“

REKLAMA

Išgirdęs, jog Kristijonas bei jo mama su Balsas.lt žurnalistais kalbėjosi pakeliui iš Kauno į sostinę, kurioje, kaip jie sakė, „greičiausiai liks nieko nepešę“, P. Žiliukas labai nustebo ir negalėjo patikėti, kad iki paskutinės akimirkos abiturientas bei jo mama buvo laikomi nežinioje. „Jeigu jūs galėtumėte man pasakyti vaikino duomenis, pamėgintume šį reikalą išspręsti. Tai tikrai išspendžiamas dalykas“, – susirūpinęs kalbėjo LAMA BPO prezidentas.

Anot jo, nors nurodytas laikas, skirtas sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymui, svarbus, tačiau esant tokioms klaidoms, į iškilusias problemas turi būti reaguojama lanksčiau ir dokumentai turėtų būti priimti net ir pasibaigus skirtam laikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kodėl dvyliktokui nebuvo atsakyta laiku, į kurią aukštąją mokyklą jis turėtų pristatyti savo dokumentus, P. Žiliukas tikino, jog taip nutiko tik dėl to, kad LAMA BPO dirbantys asmenys nespėja atsakyti į visus skambučius bei klausimus. „Apgultis labai didelė, o pas mus žmonių skaičius – labai ribotas“, – aiškino nesusipratimų, su kuriais susiduria abiturientai bei jų tėvai, priežastis LAMA BPO prezidentas.

Studijuos tai, ko norėjo

Vis dėlto Kristijonui studijuoti tai, ko norėjo, pavyks. Išgirdęs iš žurnalistų, su kokia bėda dėl įvykusios skaičiavimo klaidos susidūrė kaunietis, LAMA BPO prezidentas P. Žiliukas perdavė vaikino duomenis bei pataisytus skaičiavimus VU.

REKLAMA

„Jau gali ramiai neskubėdami važiuoti ir pasirašyti dokumentus, viskas ten yra. Dar tik techniškai tvarko duomenis, tačiau tikrai Kristijonas galės studijuoti VU“, – tikino P. Žiliukas.

Pasak LAMA BPO prezidento, žmonių, kurie dėl skaičiavimo klaidos gavo kvietimą studijuoti kažką kito nei norėjo, nėra daug, bet žvelgiant į šią situaciją problema kyla kitoje vietoje. „Studijuoti „prasmuko“ tie žmonės, kurie neturėjo patekti į vieną ar kitą studijų programą. Jie tiesiog pasinaudojo šia situacija. Kaip suprantu, aukštosios mokyklos į mokamas studijų vietas šiemet priims daugiau studentų“ – sakė P. Žiliukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų