• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinijos ekonomikos augimas II šių metų ketvirtyje sulėtėjo: jis buvo 10,3 proc. Tai yra mažesnis ekonominis augimas nei tokiu pat metu praeitais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „Financial Times“, ekonomikos vėsimas – pasekmė Kinijos vyriausybės priemonių, kuriomis buvo bandoma pristabdyti pernelyg didelį ekonomikos vystymąsi.

REKLAMA

I ketvirčio Kinijos ekonomikos augimas buvo 11,9 proc. Ekonomistai tuo metu buvo išreiškę susirūpinimą, kad šios Azijos šalies ekonomika greitai perkais. Apskritai imant, pirmosios metų pusės Kinijos ekonominis augimas siekė 11,1 proc.

Nors vėsimo buvo laukta, tačiau statistiniai duomenys, paskelbti ketvirtadienį, rodo, kad ekonomikos sulėtėjimas gali būti didesnis nei tikėtasi. Industrinė gamyba padidėjo 13,7 proc. birželį, tuo tarpu gegužės mėnesį buvo fiksuojamas 16,5 proc. industrinės prekybos padidėjimas.

REKLAMA
REKLAMA

Investuotojai sunerimo dėl tokio Kinijos ekonomikos susilpnėjimo. Daugelis jų tikėjosi, kad Kinija padės palaikyti pasaulinį ekonomikos augimą, kai JAV ir Europoje ekonomika nusmuko. Gali būti, kad Kinijos vyriausybė turės vėlgi imtis skatinamųjų ekonomikos augimo priemonių.

Sunku susidaryti tikslesnį vaizdą dėl Kinijos ekonomikos augimo, kadangi Kinija viešina ne visus su ekonomikos augimu susijusius duomenis. Privataus sektoriaus skelbiami duomenys apie ūkio plėtojimąsi stipriai skiriasi.

Kinijos ekonomikos lėtėjimo priežastimi galima laikyti skolinimosi sumažėjimą. Tačiau pagrindinė vėsimo priežastis – suvaržytas spekuliavimas nekilnojamo turto rinkoje, pavyzdžiui, draudimas imti paskolas pirkti antriems namams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijos vyriausybė taip pat stengėsi suvaržyti paskolų teikimą investavimo kompanijoms, valdomoms vietinių valdžios organų.

Pastebima, kad sumažėjo ir infliacija šalyje: vartotojų kainų indeksas nukrito nuo 3,1 proc. gegužės mėn. iki 2,9 proc. birželio mėn.

Tuo tarpu eksporto mastai ir vartojimas išlieka žymūs: ketvirtadienį vyriausybė paskelbė, kad mažmeninių pardavimų mastai padidėjo birželį, lyginant su tuo pačiu laiku praeitais metais, 18,3 proc. Birželio mėnesio eksporto mastai, lyginant su tuo pačiu metu praeitais metais, padidėjo 44 proc.

REKLAMA

Plieno eksporto,vieno aštriausių eksporto klausimų, mastai birželio mėnesį, lyginat su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 14 proc., nors Kinijos vyriausybė ir buvo paskelbusi, kad nustos subsidijuoti šio ir kitų metalų eksportą.

Kinijos centrinis bankas birželio mėnesį paskelbė, kad atsisakys fiksuoto valiutos kurso su JAV doleriu. Nuo to laiko Kinijos valiuta pabrango dolerio atžvilgiu 0,77 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų