REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Barbarų belaukiant“ – gerų Konstantinos Kavafio eilių pavadinimas. Civilizacija ruošiasi barbarų atvykimui, o jie taip ir nepasirodo. Nors kostiumuoti portfelių valdytojai ir investuotojai, spėju, nėra barbarai, bet jų apsilankymas sukrečia besiblaškantį indeksą ir suteikia jam ilgėlesnę krytį. Šiuo metu Vilniaus biržoje dedasi priešingi dalykai - akcijų rinka lūkuriuoja ir tebeieško krypties. Prekyboje pavedimų skaičiumi ir apyvarta ryškiai dominuoja dvi pozicijos. Kilimai ir kritimai - abejotini, nereikšmingi, vienadieniai.

REKLAMA
REKLAMA

Keturios neaiškios dienos

Pirmadienį rinka suko žemyn. Stipriai krito „Ūkio banko“ (UKB1L) -3,24, „Aprangos“ (APG1L) -3,61 akcijos. Brangusių ir pigusių akcijų santykis – 8/19. Apyvarta be tiesioginių sandorių – 6,9 mln. litų.

REKLAMA

Antradienį tęsėsi pirmadieninis kritimas. Apyvartų lyderiai liko tie patys. Kiek keista, kad iki šiol noriai spekuliuojama UKB1L – ši akcija išlaikė spekuliacinį susidomėjimą, susidariusį 2005 antroje metų pusėje. Panašu, kad tokių nenuspėjamų akcijų tiesiog trūksta aktyvesniam spekuliantui. Brangusių ir pigusių akcijų santykis – 2/27. Apyvarta be tiesioginių sandorių – 9,8 mln. litų

Trečiadienį akcijos kilo, kilime intensyviai dalyvavo greičiausiai, smulkieji. Prekyboje UKB1L vyravo itin mažos sumos ir mirgėjo daug pavedimų: iš viso - 286. Paskelbtoje informacijoje apie „Orion Securities“ TEO vertinimą – dar viena dividendų prognozė. Prognozuojama, jog bendrovė gali skirti nuo 175 mln. iki 190 mln. litų. (apie 0,21 – 0, 23 Lt akcijai). Tikroji akcijos kaina, „Orion“ vertinimu – 3,10 Lt. Rekomenduota akcijas laikyti. Biržos apyvarta be tiesioginių sandorių irgi buvo nedidelė - 8,3 mln. litų; daugiau nei du trečdalius jos sudarė prekyba TEO1L ir UKB1L. Brangusių ir pigusių akcijų santykis – 26/3.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį rinka tebeieškojo krypties. Diena ypatinga stambiais tiesioginiais sandoriais „Snoro“ akcijomis. Brangusių ir pigusių akcijų santykis 21/10. Apyvarta be tiesioginių sandėrių – 10 mln.litų

Iš pavedimų struktūros galima būtų spėti, kas UKB1L itin pamėgę smulkūs spekuliantai, o TEO1L susilaukia stambesnių investuotojų dėmesio. Ko gero, rinkos neapsisprendimui įtakos turi ir psichologinė indekso pasiekta riba.

Rinkos nefavoritai

Dėmesiui susikoncentravus ties 2 akcijomis, kitos lieka beveik nepastebimos. Net ir jų preliminarūs metiniai rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvos energija“ paskelbė preliminarius neaudituotus ir nekonsoliduotus 2006 m veiklos rezultatus. Bendrovė uždirbo 938,9 mln. lt tipinės veiklos pardavimo pajamų, grynasis pelnas yra 18,1 mln. lt (prieš metus buvo 10,1 mln. lt). 2007 m bendrovė pradės eksportuoti elektros energiją „Estlink“ kabeliu. Per metus planuojama parduoti apie 500 mln. kWh. Reikia tikėtis, kad įsitraukimas ir į kitus europinius energijos perdavimo projektus bendrovę padarys skaidresnę ir ji galutinai atsikratys sovietinių valstybinių monopolijų stiliaus.

REKLAMA

Kita nuobodžiai stabili bendrovė – AB ,,Utenos trikotažas”, paskelbė neaudituotus 2006 m.veiklos rezultatus. Pardavimai - 125 mln lt, pelnas prieš apmokestinimą – 9,5 mln. lt. 2007 m. bendrovė planuoja gauti panašaus dydžio pelną.

Seniau veikiantys investuotojai, ko gero, su nostalgija mena kadaise populiarią „Snaigę“ (SNG1L). Bendrovė paskelbė, kad dėl ypač didelės vietinių prekės ženklų konkurencijos ir specifinių Rusijos rinkos sąlygų (vėluojančių atsiskaitymų ir kt.) nepasiteisino pradinė prekybos ir rinkodaros strategija. 2006 m nuostolis - 10,1 mln. lt. Įmonė priėmė sprendimą padaryti 9,8 mln. atidėjimus 2004 – 2005 m blogoms skolom dengti. O 2007 m „Snaigė“ jau planuoja uždirbti 8,4 mln. Lt grynojo pelno. Hmm...

REKLAMA

„Snaigės“ žygis į rytus buvo gana svarbus – jam galutinai nepavykus, kompanijai grėstų rimti sunkumai. Vilties teikia naujos linijos paleidimas - nauji šaldytuvo modeliai prekyboje turėtų pasirodyti 2007-ųjų vasarą. Įdomūs ir ambicingi planai didinti eksportą į Ukrainą – tik šios šalies rinka taip pat ne be ypatumų.

Sulaukta ir seniai žinomos naujienos įsigaliojimo - AB „Mažeikių nafta“ pranešė, kad gautas pagrindinio akcininko „PKN Orlen S.A.“ pranešimas apie privalomą akcijų pardavimą (squeeze-out). Mažutėliai „išspaudžiami“ gana civilizuotai, be didelių netikėtumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savaitės prekyba rodo, kad rinkos kritimas ar kilimas yra laikini ir netvarūs, kai dviejų įmonių akcijos sudaro apie 60-70 proc. apyvartos. OMXV indeksas per savaitę krito: -0.72. Jei neskaičiuotume tiesioginių „Snoro“ (SRS) sandorių - buvo perleista 39,96 proc. banko akcijų po 0,5 Lt; didžiausią apyvartą šią savaitę vėl turėjo TEO1L, savaitės pokytis (–2,33) ir UKB1L, savaitės pokytis (–3,24). Tai, kad intensyviai prekiaujama ir spekuliuojama tik dviejų įmonių akcijomis rodytų, kad investuotojai yra dar gana atsargūs. Ir per daug nesiruošia keisti pozicijų, užimtų prieš metinių rezultatų skelbimą.

REKLAMA

Makropranešimai

JAV buvo perskaitytas pranešimas, kuris labai pagyvino akcijų ir obligacijų, valiutų rinkas ir, panašu, turės įtakos ir kitų pasaulio šalių ekonomikai. Federalinio rezervo banko (FRB) - taip amerikiečiai vadina centrinį banką - vadovas B. Bernanke pranešė, kad infliacijos spaudimas pradeda atlėgti: „As I noted earlier, there are some indications that inflation pressures are beginning to diminish“.

Ši frazė, BVP augimo ir bazinės infliacijos mažėjimo prognozės, galiausiai visas pranešimas sukėlė audringą investuotojų reakciją. Infliacijos grėsmę atitolino sumažėjusios energijos išteklių kainos, o tai skatino šalies ekonomiką. Dow Jones (DJI) šoko į viršų ir savaitę baigė visų laikų rekordu – 12 767, 57 punktais. Itin paklausios buvo „blue chips“ – rinkos „tūzų“ akcijos. Besivystančių šalių indeksai taip pat kilo aukštyn.

REKLAMA

Bernankes kalba buvo įdomi ir tuo, kad pažadėjo toliau skaidrinti banko veikimo mechanizmą ir komunikaciją, kuri turi sumažinti įvairias spekuliacijas apie ekonomikos būklę, palūkanas ir stabilizuoti infliaciją (taip!). Mat vartotojų lūkesčiai taip pat turi didelę įtaką infliacijos šuoliams. O šalies piliečiai ir institucijos, geriau informuoti apie FRB veiklą, apie tai, ko tikėtis, turės ilgalaikių sprendimų galią. Tai sumenkintų FRB orakulo vaidmenį, ir kiekviena retorinė FRB vadovo subtilybė ar veido raumens krustelėjimas jau nebebūtų taip atidžiai stebimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažas žingsnis efektyvios rinkos link, kurios viena svarbiausių savybių – tolygiai sklindanti informacija ir identiški investuotojų grąžos lūkesčiai. Žinoma – efektyvi arba tobula rinka yra grynai teorinis konstruktas. Tačiau šio konstrukto prielaidomis remiasi ir tokie itin dažnai praktiškai naudojami instrumentai kaip CAPM. Niekas nėra tobulas.

Apie nulinę sausio mėnesio infliaciją (lyginant su 2006 m gruodžio mėnesiu) pranešė Lietuvos statistikos departamentas. Nulinę infliaciją lėmė 6,4 proc. sumažėjusios drabužių ir avalynės kainos, šis mažėjimas atsvėrė išaugusias energijos kainas. Įdomu.

REKLAMA

Rašyti yra viena

„Apžvelgti praeities sandorius - nesudėtinga, o ar sugebėsi protingai veikti rinkoje?“ – pašaipiai klausė manęs vienas hiperaktyvus makleris. Tįsodamas fotelyje lyg faunas (gaila šis sutvėrimas nėra joks rinkos simbolis) savo galimybėmis neabejojau – mat, tas pats makleris prieš porą savaičių žadėjo grėsmingą bulių rinką. Lažybas laimėjau, išpranašavęs, kad rinka bus panaši į šv. Vito šokį..

Redakcija geranoriškai išmokėjo 10 000 virtualių litų fiktyviam investiciniam portfeliui sudaryti. Subliūškus portfeliui, niekas virtualiomis lėšomis nerems - sąlygos gana griežtos. Žiūrėsim, ką galime nuveikti ir su tokia suma. Laiko horizontas – 12 arba 18 mėnesių: 12 mėnesių todėl, kad kaip ir realiame gyvenime norėtume išlaikyti akcijas, idant nereikėtų mokėti mokesčių (taip VMI skatina smulkiuosius investuotojus netapti spekuliantais), o 18 – tam, jei užsitęstų „korekcija“ ar įvyktų kitų netikėtumų. Na, kaip čia paprastai būna.

Tai kaip pavyks išgyventi be barbarų;
Jie buvo vienintelė mūsų išeitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų