REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad pirmadienį 2 val. Lietuvos laiku prie Vakarų Afrikos pakrantės buvo užpultas vienai iš Lietuvos laivybos kompanijų priklausantis motorlaivis. Užpuolimo metu ginkluoti asmenys pagrobė ir nežinoma kryptimi motorine valtimi išgabeno vieną įgulos narį. Likę laivo įgulos nariai yra sveiki, laivas saugiai prišvartuotas uoste.

REKLAMA
REKLAMA

Vakar iki darbo dienos pabaigos oficialios institucijos jokių reikalavimų dėl pagrobto Lietuvos piliečio išlaisvinimo sąlygų nebuvo gavę. Pagrobto Lietuvos jūrininko artimieji apie įvykį informuoti.

REKLAMA

Su Lietuvos piliečio išlaisvinimu susijusiems veiksmams koordinuoti sudaryta užsienio reikalų ministro Audroniaus Ažubalio vadovaujama tarpžinybinė darbo grupė. Lietuvos generalinė prokuratūra dėl įvykio pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Lietuvos saugios laivybos administracija darbo dienos pabaigoje gavo pranešimą iš laivo savininko ir jį persiuntė toms institucijoms, kurioms privalu apie tai žinoti. Daugiau jokių veiksmų administracija neatlieka, nes šiuo atveju ji yra tik laivo registratorė.

REKLAMA
REKLAMA

Atsižvelgiant į situacijos jautrumą, suinteresuotos žinybos ir laivo savininkai nuo detalesnių komentarų dėl šio įvykio susilaiko.

Neoficialių šaltinių teigimu, tai - AB "Limarko" laivininkystės kompanijos laivas "Argo". Jis užpultas netoli Kamerūno, esą pagrobtas laivo kapitonas.

"Limarko" laivininkystės kompanijos atstovai į telefonų skambučius vakar neatsiliepė ir situacijos nekomentavo. Lietuvos jūrininkų sąjungos (LJS) pirmininkas Petras Bekėža apie įvykį nebuvo informuotas, nes ši kompanija turi savo profsąjungą, jos jūrininkai nėra LJS nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos (ITF) inspektorius Andrejus Černovas, šiuo metu esantis Londone, ITF būstinėje, vakar pažiūrėjęs į Loydo duomenų biuletenį, kuriame skelbiama informacija ir apie piratavimo atvejus, sakė, kad paskutinės naujienos jame tik iš praėjusio penktadienio. Be to, kadangi pagrobtas tik vienas jūrininkas, informacijos biuletenyje gali ir nebūti.

Vakar taip pat pranešta, kad Kamerūne, Dualos uoste, buvo užpultas motorlaivis "North Spirit", kurio įgulą sudaro Rusijos ir Ukrainos piliečiai. Laivas su kroviniu stovėjo išmetęs inkarą Dualos uoste. Sekmadienį vėlai vakare vietos laiku prie jo priplaukė dvi valtys su ginkluotais žmonėmis. Jie apiplėšė laivo kasą, pagrobė jūreivių asmeninius daiktus, o kapitoną ir vyresnįjį mechaniką išsivežė nežinoma kryptimi.

REKLAMA

Pernai rugpjūtį prie Nigerijos krantų irgi buvo užpultas "Limarko" laivininkystės kompanijos laivas "Saturnas". Tada buvo pagrobti 4 įgulos nariai, kurie beveik po 11 dienų buvo išlaisvinti. Ar už tai buvo sumokėta išpirka, tada neatskleista.

Po "Saturno" užgrobimo Nigerijoje tarpžinybiniame pasitarime buvo priimtas sprendimas per Susisiekimo ministeriją kreiptis į Vyriausybę, kad tobulinant prie Vyriausybės esantį bendrą Krizių valdymo centrą būtų įsteigtas padalinys, skirtas piratavimo atvejams Lietuvos laivuose. Tačiau Užsienio reikalų ministerija apie tokio centro egzistavimą savo pranešime neužsimena, tad jis, ko gero, dar neįsteigtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų