REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalies vadovė siekia sugriauti arba bent jau performuoti valdančiąją koaliciją neoficialiai į ją „piršdama“ Rolando Pakso vadovaujamą „Tvarkos ir teisingumo“ partiją, interviu „Balsas.lt“ pareiškė Tautos prisikėlimo partijos pirmininkas (TPP) Arūnas Valinskas. Prezidentės nuomonę pavadinęs „bobiška“ jis nesijaučia įžeidęs Dalios Grybauskaitės. „Jei kai kam atrodo, kad yra peržengtos ribos, tam yra teismai“, – sakė A. Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie D. Grybauskaitės pareiškimai leidžia ją lyginti su Baltarusijos diktatoriumi, o sovietinė prezidentės praeitis, A. Valinsko žodžiais, D. Grybauskaitei „yra uždėjusi antspaudą ne tik ant kalbėsenos, bet ir ant mąstymo“.

REKLAMA

***

– Ne vienam jūsų frazė apie „bobišką nuomonę“ kalbant apie prezidentę gali pasirodyti įžeidžianti. Ką jūs iš tiesų norėjote pasakyti? - Balsas.lt paklausė A. Valinsko

– Galiu pasakyti tą patį, ką jau pasakiau. Tai yra tiesa. Nemanau, kad lietuvių kalboje žodžiai „moteriškė“, „moteris“,  „boba“ arba „pana“ yra blogi. Argumentai, kurios išgirdome iš prezidentės, yra vis dėlto labiau emocijų padiktuoti ir, kaip supratome, tai yra pasiūlymas svarstyti interpeliaciją Andriui Kubiliui.

REKLAMA
REKLAMA

– Nes juo nepasitikima, anot gyventojų apklausų, labiau nei jumis?

– Aš tikrai nesiveržiu į šį postą, o ši situacija – kaip lakmuso popierėlis, kada mes pradėsime nubrėžti ribą, kas yra prezidentūra, ir kas yra koalicija. Ir šioje vietoje prezidentė iškėlė klausimą, kad visi pareigūnai, kurie skiriami arba eina pareigas, turi būti vertinami pagal, sakysime, kažkokią reitingų lentelę. Kadangi jos apačioje yra pats premjeras, suprantu, kad prezidentė jam siūlo svarstyti interpeliaciją. Manau, čia yra didžiausia problema ir šią iniciatyvą mes  svarstysime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Prezidentė išreiškė pageidavimą, kad kultūros ministrą norėtų rinktis iš kelių kandidatūrų. Ar suteiksite prezidentei tokią galimybę?


– Aš pasiūlysiu prezidentei skaityti Konstituciją.



– Kai kas pasakytų, jog tokiais pareiškimais ir akibrokštais tiesiog griaunate valdančiąją koaliciją, įnešate sumaištį. Gal tai iš tiesų sąmoningi jūsų žingsniai?

– Galiu pasakyti, kad viešojoje erdvėje deklaruodama palaikymą koalicijai, tokiais veiksmais [sakydama "ne" A. Valinsko kandidatūrai - red. past.] prezidentė ją pati iš tiesų griauna arba bando performuoti.

REKLAMA

Dažnai ir uždaruose pokalbiuose, ir ne viešojoje erdvėje prezidentė primygtinai į koaliciją siūlo priimti "Tvarkos ir teisingumo" partiją. Nežinau, kas tai gali būti. Mes tikrai nelabai bijome pasitraukti iš koalicijos arba nedalyvauti formuojant naująją, bet tikrai nesiruošiame tylėti, kai elgiamasi lygiai taip pat, kaip kaimyninėje valstybėje, kurios vadovas pas mus viešėjo.

Jei mes einame prie „lukašenkinės“ demokratijos, noriu priminti, kad esame parlamentinė valstybė. Visi valstybės pareigūnai ir politikai turėtų kalbėti argumentuotai.

REKLAMA

Ir jei elgiamasi taip, kaip dabar, įvertinimas gali būti vienas: moteriškas įsižeidimas, kažkada dėl kažko...



– Tačiau galima būtų pasakyti, kad ir jūs, kritikuodamas prezidentę, taip pat reiškiate emocijas, prisimindamas jos raginimus atsistatydinti iš Seimo pirmininko posto.

– Tai ne emocijos. Kiekvieno reikalas, bijoti pasisakyti ar ne. Šiuo atveju yra darbo taisyklės, kurias nustato Konstitucija, Seimo Statutas ir t.t.. O pasakyti savo nuomonę, kas dabar ir atsitiko Lietuvoje, niekas nedraudžia.

O kas atsitiko? Vienas gražus lietuviškas žodis „bobiška nuomonė“ nuskambėjo. Ir kas čia ką įžeidė? Manau, mūsų valstybė kur kas daugiau prarado, kai neargumentuotai buvo pašalintas diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas, kai kurie kiti pareigūnai. Gal nežiūrėkime, kas dėl ko gali užsigauti ir neieškokime bulvėje sliekų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas siūlyti mane į kultūros ministrus priimtas partijoje. Kandidatuoti ar ne, apsisprendžiau ir aš.

Prezidentė gal tik įsivaizduoja, kad labai norėtų skirti savo dekretais Seimo pirmininką, komitetų vadovus ir t.t. Taip nėra ir nebus.

– Tačiau, regis, prezidentė ne iš tų žmonių, kurie keistų savo nuomonę. Ar atsiimsite savo kandidatūrą, ar visgi premjeras jus teiks skirti kultūros ministru?

– Gal palaukime. Reikia sulaukti prezidentės argumentų, o ne nuomonės. Jeigu „argumentai“ nesikeičia, suprantu, kad tai yra priekaištas ne TPP ir ne man asmeniškai.

REKLAMA

Tad tokiu atveju mes turėtume „imti“ reitingų lentelę ir teikti interpeliaciją A. Kubiliui, o iš Europos Parlamento atšaukti Vytautą Landsbergį ir t.t.

– Jūs prezidentės nuomonę aptarėte su premjeru? Kokios jis laikosi pozicijos?

– Kalbėjau su premjeru. Po konsultacijų su prezidente jos nuomonė buvo žinoma dar ketvirtadienį. Buvo nuspręsta – visa koalicija nusprendė, ne premjeras ar aš, – kad ministras pirmininkas turi teikti pirmadienį kandidatą ir tai padarys. O tolesni veiksmai priklauso nuo mūsų šalies vadovės argumentų. Jeigu juos išgirsime, svarstysime. Jei jų bus tiek, kiek dabar, tai jau dovanokite...

REKLAMA

– Premjeras galvoja taip pat kaip jūs?

– Premjeras kalba apie vieną dalyką: ne apie kalbas, kurias galime pasakyti vieną ar kitą kartą, o konstruktyvią poziciją, kurios mes laikomės koalicijoje. Savo veiksmais ir neargumentuotais pasisakymais apie šią koaliciją tą labai nori sugriauti pati prezidentė. Arba ji nori koaliciją performuoti. Ir koalicijos partnerius labiausiai domina tai, kaip mes elgsimės. O mes elgsimės solidžiai.

Pavyzdys: per visą nepriklausomybės laikotarpį dar nebuvo, kad nesugriūtų koalicija nušalinus Seimo pirmininką. Šita vienintelė nesugriuvo. Tik tiek.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Jūs vis kartojate, kad prezidentė galbūt siekia sugriauti koaliciją. Kokie jūsų argumentai? Ką galėtumėte pasakyti? Kokie to požymiai?


– Kiekvienas žmogus turi mokėti daryti išvadas. Tai ne tiek nuojautos, kiek netiesioginiai faktai, kuriuos tiesiog reikia analizuoti, o aš nenoriu nei jų piršti, nei sakyti. Bet galiu paminėti: ar galima, pavyzdžiui, be jokių argumentų atleisti Lietuvos diplomatijos vadovą? Tokia destruktyvi veikla jau ne kartą pasireiškė be jokių argumentų: nuo kai kurių vadovų neargumentuoto pasitraukimo „savo noru“, iki pasakymų, kad reikia „mokėti dirbti“.

REKLAMA

Šiuo metu prasidėjo ta tikroji didžioji priešprieša ir žmonės vis tiek - anksčiau ar vėliau - turėtų atverti akis ir pamatyti, kas yra kas.



– O jūs kokios laikotės nuomonės? Kodėl prezidentė elgiasi būtent taip: ar tai tėra jos asmeninė pozicija, ar galbūt yra veikiama suineteresuotų jėgų?

– Galiu pasakyti, kad ir vienas, ir kitas dalykas – nežinau kokia dalimi – yra vienodai reikšmingas. Ir asmeninės savybės, ir tam tikros praeities mokyklos, sakykime, yra uždėjusios antspaudą ne tik ant prezidentės kalbėsenos, bet ir ant mąstymo.

REKLAMA

– Ką atsakytumėte tiems jūsų kritikams, kurie pareikš, kad A. Valinskas – chamas, įžeidinėjantis pirmąją šalies damą, tenori dėmesio. Esą toks tikrai netinka būti kultūros ministru.

– Manau, kad žmonės turi pasižiūrėti ir labai ramiai pamąstyti, kokiame kontekste šie pasisakymai skamba.

Dėmesio aš gaunu tiek, kad man reiktų nuo jo pailsėti, o čia mane kaltina, kad jo dar noriu. Patikėkite, žvaigždžių liga aš esu jau persirgęs. O jei kažkam nesinori girdėti kritikos, pavyzdžiui, tam, kas laikomas visų „Motina ganytoja“, tai noriu priminti, kad mes gyvename ne Baltarusijoje, kur draudžiama kritikuoti lyderį.

Jei kas nors mano, kad yra peržengtos ribos, tam yra teismai. Jei kas asmeniškai jaučiasi užsigavęs, gali savo garbę ir orumą ginti teisme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų