REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimas dėl galimybių mažinti pensijas, kitas socialines išmokas ir atlyginimus valstybėje pagrindė, kad per krizę tai daryti galima, teigia Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės vadovo teigimu, dėl galutinio KT išaiškinimo įgyvendinimo dar reikės padirbėti. Teisininkai, finansų ekspertai pateiks savo rekomendacijas, ką, atsižvelgiant į KT sprendimus, reikėtų keisti šiuo metu galiojančiuose įstatymuose.

REKLAMA

"Noriu pabrėžti, kad esminį principą, kad štai tokios krizės metu tenka mažinti ir pensijas, ir kitas socialines išmokas, KT labai aiškiai pagrindė", - antradienį žurnalistams KT sprendimą komentavo Premjeras.

Pasiteiravus, ką mano apie tai, kad KT kategoriškai pasisakė, jog sumažinimas turi būti proporcingas, Ministras Pirmininkas žadėjo pasigilinti į teismo "proporcingumo" apibrėžimą ir į tai atsižvelgti.

"Proporcingumas ir apatinės ribos nustatymas, minimalios pensijos, kuri dabar atrodo yra 650 litų, nemažinimas reiškia, kad artimos tokiai minimaliai ribai pensijos turėtų būti mažinamos mažiau negu didelės pensijos, nes kitu atveju būtų labai sunkiai sveiku protu pagrindžiama, jeigu 650 litų pensija būtų nemažinama, o 660 litų būtų mažinama, kad ir tais pačiais 10 proc. kaip ir 1,5 tūkst. litų pensija", - aiškino A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad išmokų ir pensijų mažinimo principas buvo pasirinktas teisingai, proporcingumas derintas su solidarumu, nes mažinimo naštą lengviau gali išlaikyti gaunantieji didesnes pajamas.

"Turime atsižvelgti į visus dalykus. Į teisėtus lūkesčius. Manau, kad vienas iš svarbiausių teisėtų lūkesčių yra stabili valiuta. Neatsargūs kokie nors žingsniai, tarkime, vėl neribotai didinant išlaidas, gali pažeisti vieną iš principinių lūkesčių, tai yra, stabilios valiutos, finansų sistemos teisėtą lūkestį. O kitus dalykus iš tikrųjų turime svarstyti, bet svarstyti taip, kad tas bendras finansinis taupymo paketas liktų nepakitęs", - sakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras leido suprasti, kad, jeigu būtų pakeisti įstatymai, galimybės grąžinti tai, kas buvo atimta iš pensininkų, šiemet ar kitais metais nebus. Vyriausybė artimiausiu metu teiks savo pasiūlymus Seimui.

"Tai vėlgi svarstysime. KT yra pabrėžęs ir tai, ką ir Seimas yra pasakęs, kad turi būti nustatytas kompensacinis mechanizmas. Jis gali apimti ir kai kuriuos papildomus aspektus, atsižvelgiant ir į KT sprendimą, bet visa tai turime kompleksiškai peržiūrėti. (...) Dar kartą noriu pakartoti: šalia įvairių teisinių lūkesčių į uždirbtą pensiją, užsitarnautą atlyginimą, yra teisėtas lūkestis į stabilią valiutą, stabilią finansų sistemos stabilumą. Mano nuomone, šiuo laikotarpiu imtis tokių veiksmų, kurie pažeistų visos visuomenės solidarų teisėtą lūkestį į finansų sistemos stabilumą, būtų visiškai neatsakinga", - apibendrino Premjeras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų