• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija rengiasi pripažinti laikinąją Kirgizijos valdžią, JAV dvejoja

Rusija žengė nemažą žingsnį rengdamasi pripažinti naująją Kirgizijos valdžią. Tuo tarpu JAV vis dar abejoja, ar pripažinti prievarta į valdžią atėjusius opozicionierius.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu Kirgizijos prezidentas Kurmanbekas Bakijevas atmeta raginimus atsistatydinti ir teigia tebesąs teisėtu šalies vadovu. Tiesa, jis pripažįsta savo rankose nebeturintis jokios realios kontrolės ir valdžios svertų.

REKLAMA

Padėtis Kirgizijoje ir toliau lieka nestabili. Ketvirtadienio vakare kai kuriose sostinės Biškeko dalyse buvo girdimi susišaudymai, policija ne kartą susirėmė su siautėjančių jaunuolių gaujomis. Naujoji valdžia perspėja, kad plėšikaujantys asmenys gali būti nušauti. Tiesa, panašu, kad aukų ketvirtadienį vis tik pavyko išvengti.

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas balandžio 8 dieną telefonu paskambino laikinajai liaudies pasitikėjimo vyriausybei vadovaujančiai Rozai Otunbajevai. V. Putinas opozicijos lyderei pasiūlė Rusijos pagalbą siekiant neutralizuoti šios savaitės neramumų, per kuriuos žuvo mažiausiai 75 žmonės ir daugiau nei tūkstantis buvo sužeisti, padarinius.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu JAV Valstybės departamento atstovas Philipas Crowley teigia, kad JAV pareigūnai palaiko kontaktus tiek su valdžią užėmusia opzicija, tiek su prezidento K. Bakijevo vyriausybe. Jis teigė, kad JAV neremia nė vienos pusės ir į įvykius žvelgia itin atsargiai.

„Yra prezidentas K. Bakijevas, kuris dar neatsisakė valdžios. Yra laikinoji vadovybė, kuri teigia kontroliuojanti vyriausybę. Mes kalbamės su abiem pusėmis“ - teigė P. Crowley ir pridūrė, kad Vašingtonui šiuo atveju svarbiausias yra Kirgizijos žmonių saugumas ir siekis taikiai išspręsti šią situaciją.

Valdžią užėmusi opozicija teigia neturinti jokių planų nutraukti JAV karinių oro pajėgų bazės Manase, iš kurios remiamos karinės operacijos Afganistane.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų