REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Gerbiama Lietuva, kviečiame jus į JAV prezidento rengiamą iškilmingą vakarienę Prahoje“, - tokiu sakiniu galėtume iliustruoti prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovų aiškinimus, esą B. Obama į susitikimą Čekijoje kvietė ne pačią prezidentę. Prezidentūra JAV prezidento laišką ar jo laiško pastraipą, kur nurodoma, kas ir kur kviečiamas, paviešinti kategoriškai atsisako. Tačiau užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis patvirtino: kviesta ne Lietuva, o D. Grybauskaitė: "Prezidentė buvo kviesta. Po konsultacijų buvo nutarta, kad vykti turėtų premjeras".

REKLAMA
REKLAMA

Laišką slepia ir toliau slėps

Povilas Gylys, ilgametis užsienio reikalų ministras, įtaria, kad prezidentūra sąmoningai slepia ir slėps iš B. Obamos gautą laišką, nes, pasak jo, akivaizdu, kad JAV prezidentas kvietė pačią D. Grybauskaitę.

REKLAMA

„Visi duomenys rodo, kad kvietimas buvo adresuotas prezidentei, nes jei kviečiama valstybė, tai galėtume sakyti, kad ir Seimo pirmininkė gali važiuoti. Kvietimus gauna konkretūs politikai ir konkrečios institucijos. Kitaip suprasti to negalima“, - sakė P. Gylys.

Jis įtaria, jog tokiais aiškinimais prezidentūra „bando paaiškinti sunkiai paaiškinamą situaciją“.

Nors prezidentūra teigia, kad tokio pobūdžio laiškai arba diplomatinis susirašinėjimas nėra viešinami, P. Gylys laikosi nuomonės, kad B. Obamos laiškas, ypač ta dalis, kurioje nurodoma, kas yra kvietimo adresatas, turėtų būti paviešinta. „Nemanau, kad konfidencialu yra tai, kas konkrečiai yra kviečiamas. Žaidžiamas slaptumas“, - komentavo P. Gylys.

REKLAMA
REKLAMA

Eksministras pasakojo, jog didžioji dauguma jo gaunamų kvietimų būdavo adresuoti konkrečiam asmeniui – nurodyta kviečiamojo pavardė.

„Gal tada visi važiuokime į Prahą? Aš irgi Lietuvos pilietis ir senokai buvau Prahoje, ir niekada nebuvau susitikęs su prezidentu B. Obama“, - ironizavo P. Gylys.

Jo teigimu, prezidentė, jai siųstą kvietimą peradresavusį premjerui, padarė šiurkščią diplomatinę klaidą: „Tai tikrai sunku paaiškinti. O toks, praktiškai atsisakymas vykti į susitikimą, ko gero, turės daug nematomų pasekmių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra: ir premjeras Lietuvoje - svarbi figūra

Šalies vadovė teigia JAV Prezidento kvietimą suprantanti kaip "kvietimą Lietuvai", kuriai atstovauti gali ir Premjeras. Anksčiau žiniasklaidoje buvo teigiama, kad kvietimas - vardinis.

Tokią D. Grybauskaitės poziciją pirmadienį išsakė Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Šalies vadovės atstovas, remdamasis naujienų agentūros "The Associated Press" išplatintu Baltųjų rūmų pranešimu, pažymėjo, kad yra rengiama vyriausybių vadovų darbo vakarienė ir dauguma joje dalyvausiančiųjų - premjerai.

REKLAMA

"Yra visiškai natūralu, kad ir iš Lietuvos važiuoja dalyvauti Premjeras. Premjeras Lietuvoje yra svarbi figūra, rimtą politinį postą užimantis valstybės politikas. Užsienio politiką Lietuvoje vykdo Prezidentė kartu su Vyriausybe", - sakė L. Balsys.

Prezidentės atstovas pažymėjo, kad gautas kvietimas yra traktuojamas kaip "kvietimas Lietuvai" ir atsakymas į jį neturėtų būti suprantamas kaip D. Grybauskaitės atsisakymas susitikti su B. Obama. Jo teksto L. Balsys negalėjo įvardinti, nes esą jis yra ne viešas.

"Tai, kad laiškas, adresuotas Lietuvai, patenka pas Prezidentę, yra labai natūralu", - sakė L. Balsys.

REKLAMA

Prezidentės atstovas teigė, jog šis sprendimas neturėtų būti siejamas su kitais galimais vizitais.

A. Ažubalis teisina prezidentę

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis nemato nieko blogo, kad Prahoje su JAV Prezidentu Baraku Obama (Barack Obama) susitiks Premjeras Andrius Kubilius, o ne Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak jo, Lietuva, į susitikimą deleguodama Premjerą, nepažeidžia jokių diplomatinių normų, nes iš vienuolikos susitikime dalyvausiančių šalių aštuonioms atstovaus Vyriausybių vadovai.

Pasak A. Ažubalio, sprendimas, kad balandžio 8 d. į Prahą, kurioje B. Obama ir Rusijos Prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašys susitarimą dėl branduolinės ginkluotės mažinimo, vyks A. Kubilius, buvo priimtas "apsvarsčius Respublikos vadovybei". 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



G. Savickio / ELTA nuotr.

A. Ažubalis tiesiai neatsakė, ar Prezidentė D. Grybauskaitė buvo gavusi vardinį B. Obamos kvietimą į Prahą.

"Aš galiu taip pasakyti: Prezidentė buvo kviesta. Po konsultacijų buvo nutarta, kad vykti turėtų Premjeras. JAV pusė buvo apie tai informuota, ir jie išsiuntė kvietimą mūsų Premjerui. Tai yra normali procedūra", - antradienį žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras.

Jo teigimu, "jeigu mūsų partneriai būtų įžiūrėję kokią nors nepagarbą ar įžeidimą, Premjerui A. Kubilui toks kvietimas nebūtų atėjęs".

REKLAMA

G.Vitkus: "keista" ir tiek

Politologas prof. Gediminas Vitkus Eltai sakė, jog "keistai" atrodo Prezidentės atsisakymas vykti į susitikimą. Anot jo, jeigu D. Grybauskaitė gavo vardinį kvietimą, matyt, yra kažkokia priežastis, dėl kurios ji nenori važiuoti. Tiesa, dėl galimų priežasčių politologas nespėliojo.

"Mano komentaras būtų "keista". Juo labiau ten jokių konkrečių klausimų nespręs, bet yra galimybė pabendrauti", - Eltai komentavo politologas.



L. Petrauskienės / ELTA nuotr.

G. Vitkaus teigimu, jeigu Prahoje rinktųsi tik šalių vyriausybių vadovai, tai gal ir Lietuvai nevertėtų siųsti Prezidentės. Šiuo atveju Prezidentės vizitas atrodytų keistas.

REKLAMA

"Nes jeigu būtų vien vyriausybių vadovai ir čia - vienas prezidentas, keistai atrodytų. Į tai reikia atsižvelgti. Čia spekuliacija", - dėstė politologas.

"Bet jeigu ten dalyvauja visi prezidentai, tai gal tada derėtų ir mums važiuoti. Matyt, dar yra toks niuansas, jeigu jau toks grupinis susitikimas, tai atitinkamai kiekvienam asmeniškai, matyt, nepavyks susilaukti B. Obamos dėmesio ir bendravimas bus kaip su grupe. Tuomet gali atstovauti ir žemesnio rango asmuo. Nematau čia problemos. Žinoma, yra diplomatiniai niuansai, kurie kartais plačiai publikai nežinomi", - pridūrė G. Vitkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

***

Kaip skelbta žiniasklaidoje, Baltieji rūmai į vakarienę su B. Obama pakvietė keturių šalių prezidentus - Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Rumunijos, iš kitų regiono šalių - Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos, Bulgarijos, Kroatijos buvo kviesi vyriausybių vadovai. Lietuvos Prezidentūra vienintelė suprato kvietimą kaip "kvietimą šaliai" ir delegavo Premjerą.

Vakarienė vyks balandžio 8 dieną Prahoje. Tądien JAV ir Rusijos prezidentai ketina pasirašyti sutartį dėl branduolinių ginklų arsenalo mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų