REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienio vakarą Šiaulių koncertų salėje "Saulė" koncertavo Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, kurio meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus. Šiauliečiai girdėjo XII festivalio "Sugrįžimai" viešnios Dalios Stulgytės-Schmalenberg, Aleksandros Žvirblytės ir Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertą.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš koncertą maestro Donatas Katkus davė išskirtinį interviu tik savaitraščiui "Šiauliai plius".

     

- Atvykote su "Sugrįžimais" į Šiaulius. Kuo svarbūs tokie sugrįžimai?

REKLAMA

- Gerai, kad išvykusieji nepamiršta Lietuvos ir gerai "įsitaisę" užsienyje čia sugrįžta. Menininkui, pripažintam užsienyje, kartais nesvarbu, kur gyventi. Net egzilio nebeliko. Gali turėti tris butus Niujorke, Paryžiuje, Miunchene. Nebeliko ryškios "pabėgimo" vietos. Tad festivalis "Sugrįžimai" – savotiškas lietuvybės išsaugojimas. Ypač dabar, kai Lietuvą valdo buhalteriai, kurie nesuvokia, kas darosi už "buhalterijos" sienų.



- Iki šiol buvo kalbama, kad Lietuva rengia muzikus užsieniui, bet jei reikės mokėti 12 tūkstančių už mokslą, gal nebeliks Muzikos ir teatro akademijos? Ir nebeliks profesionalaus meno?

REKLAMA
REKLAMA

- Dabar stengiamasi "numarinti" muzikos mokyklas. Deda didžiules pastangas, kad jų neliktų. Kai kalbiesi su valdžios žmonėmis, jie sako, jog stengiasi, kad to neįvyktų... O galiausiai viską nusprendžia buhalteris, kuris nieko nežino. Kuris mato tik skaičiukus.

Muzikantas mokosi penkiolika metų, kad galėtų koncertuoti scenoje, o Gariūnų prekiautojas, anot tų buhalterių, lygiai toks pat Lietuvos gyventojas.

Lietuvoje visiškai nevertinamas talentas, darbas. Visi esame lygūs. Nėra supratimo, kad gali gimti talentas, kurio nesulauksime dar šimtą metų. Nėra hierarchijos. Galiu ir aš pakalbėti gražiai: "Menas – mūsų prioritetas", "be meno mes esame niekas" ir taip dešimt minučių "blablablablabla".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- O kaip honorariniai mokesčiai, kurie galioja daugiau nei metus?

- Jei grojame Mocartą, valstybė turi mus remti, kad jį grojame. Popsininkai daro "biznį". "Atsisukite" bet kurį kanalą, tik "Klasika" klasiką transliuoja. O visi kiti...



- Tai valstybės ar kieno nors kito problema?

- Visiškas tamsumas. Politikų lygis dabar labai žemas.



- Sakote, kad menininkas turi žinoti savo vertę, o pats dalyvaujate popprojektuose, pavyzdžiui, "Žvaigždžių duetai".

- Oi, dabar manęs jau nekviečia. Mano sūnus sako, kad jam gėda, jog jo tėvas tokiame š... dalyvauja...

REKLAMA

- Maestro, tai kas laukia Lietuvos po 20 metų?

- Jei liks ši Vyriausybė, nebus kultūrai blogai, nes jai vadovauja žmonės su mentalitetu. Tas pats A. Kubilius vaikšto į koncertus, jo žmona – muzikantė. Jo tėvas – literatūrologas. Visose partijose yra protingų žmonių. Tad jei protas, o ne savanaudiškumas laimės, tuomet sunkumus išgyvensime. O dabar išgyvename dėl "durnumo", nes korupcija – beprotiška.



Svajūnas SABALIAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų