REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktinis A. Kubiliaus mokesčių perversmas – jau nepataisomas?

Alternatyvią Vyriausybės programą siūlanti opozicija visų pagrindinių mokesčių grąžinti į ikikrizinį lygį nesiūlo – kalbama tik apie PVM lengvatų gražinimą, užsimenama, jog būtų mažinami akcizai degalams, benzinui. Apie visų mokesčių atšaukimą prabilo valdančiojoje koalicijoje esantis Liberalų sąjūdis, tačiau tokius pasiūlymus ekonomistas Romas Lazutka vadina nerealiais.

REKLAMA
REKLAMA

Nebežino, kuo pranašesni?

Trijų Seimo opozicinių partijų - socialdemokratai, "darbiečiai" bei "Tvarkos ir teisingumo" atstovai:  pirmadienį paskelbė pabaigę alternatyvią Vyriausybės programą. Visuomenei ir šalies vadovei ją žadama pristatyti artimiausiu metu.

REKLAMA

Peržiūrimi individualių įmonių savininkų mokesčiai, nekilnojamojo turto, PVM lengvatos knygoms ir šilumai – tokie pagrindiniai alternatyvios opozicijos Vyriausybės programos punktai, liečiantys mokestinę politiką. Apie pagrindinių – laikinai padidintų – mokesčių atšaukimą programoje nėra užsiminta.

„100 proc. – ne, – patvirtino Algirdas Butkevičius, Socialdemokratų partijos lyderis, – Kai kurios įstatymų lengvatos turėjo ir anksčiau būti panaikintos. Dėl akcizų – dar peržiūrėtume, bet remtumėmės gilia analize.“

REKLAMA
REKLAMA

O Liberalų sąjūdžio siūlymas jau 2011 – aisiais atšaukti pagrindinius padidintus mokesčius opozicijai nesuprantamas.

„Liberalų sąjūdžio elgesys – nesuprantamas. Jų programa yra tokia, kokią vykdo Vyriausybė. Kuo [Liberalų sąjūdžio pasiūlymai A. Kubiliui] skiriasi nuo mūsų – nežinau, nes jų programos nemačiau. Galiu pasakyti tiek: jie pradėjo kalbėti apie tai, apie ką mes kalbėjome anksčiau. Ir mes, opozicinių partijų vadovai, esame nustebę – jie kalba kaip būdami opozicijoje.“

Kliūna akcizai, lengvatinis PVM

Ten [alternatyvioje Vyriausybės programoje] tėra parašyta „peržiūrėti mokesčius“, tačiau, ką ir kaip – nėra tiksliai įvardinta“, – aiškino Seimo Tvarkos ir teisingumo frakcijos lyderis Valentinas Mazuronis. Politikas užsiminė, jog būtų siūlomas trijų pakopų PVM – kalba eina apie spaudą, kai kuriuos maisto produktus, akcizus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, V. Mazuronis nurodė, kad „reiktų kuo greičiau atšaukti A. Kubiliaus priimtas nesąmones“, kaip vieną iš tokių paminėjo individualiųjų įmonių savininkams uždėtus mokesčius.

Politikas pasipiktino ir jau nuskambėjusiais premjero ir E. Masiulio komentarais – šie alternatyviąją Vyriausybės programą vadino nekonkrečia, esą tai viešųjų ryšių triukai. „Programos dar nė nematė, o jau smerkia“, – piktinosi Seimo opozicijos lyderis.

Biudžetas to nepakeltų?

Romas Lazutka, Vilniaus universiteto ekonomistas, komentuodamas kai kurių politinių jėgų norus grįžti prie ikikrizinių mokesčių, juos pavadino nerealiais. Esą biudžeto deficitas per didelis, kad Lietuva negalėtų sau leisti iš mokesčių surinkti mažiau pajamų.

REKLAMA

„PVM padidinimas duoda gan dideles, reikšmingas pajamas. Grįžimas prie ankstesnio varianto reikštų, kad pajamos sumažėtų, deficitas – padidėtų“, – kalbėjo VU profesorius ir minėjo, jog bent teoriškai taip pasielgti būtų galima, tačiau – mažai tikėtina.

„Nerealu. Dabar, kai jau praėjo daugiau nei metai ir ekonomika atsigauna, nemanau, kad prie to reikėtų grįžti“, – komentavo R. Lazutka.

A.Kubilius džiūgauja

Premjeras antradienį pasveikino opoziciją, esą "pradėjusią veikti ne tik destruktyviai, o ir pagal programą".

REKLAMA

"Opozicijai tampa aišku, kad destruktyvus oponavimas, kokį matėme visus metus, pradeda kenkti jai pačiai. Tikrai sveikinu faktą, kad opozicija deda daugiau pastangų ne destruktyvumui, o programiniam veikimui", - Lietuvos radijui antradienį sakė valdančiosios koalicijos vedlys.

Premjeras samprotavo, kad opozicijos baigiama ruošti alternatyvi Vyriausybės programa gali būti "įdomi", o kai kuriuos jos siūlymus galbūt net būtų galima įgyvendinti kartu.

"Gerai, kad opozicija daugiau dėmesio skiria savo programinėms nuostatoms. Bet kokie pasiūlymai yra įdomūs", - tepasakė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų