REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje gali būti ir Tibeto skveras, ir Kinijos gatvė – premjeras Andrius Kubilius nemato tam problemų. Šiandien susitikęs su Kinijos ambasadoriumi Lietuvoje Mingtao Tong Vyriausybės vadovas leido suprasti, kad ketinimuose skverelį Užupyje pavadinti Tibeto vardu politikos ieškoti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Tibeto aktyvistai beveik dvejus metus kovoja su sostinės savivaldybe, kad apleistam skverui Malūnų gatvėje būtų suteiktas Kinijos okupuoto regiono vardas. Šią savaitę Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas pagaliau tokiam siūlymui pritarė. Netrukus klausimas keliaus į Miesto plėtros departamentą, o jam pritarus tašką turėtų padėti taryba.

REKLAMA

„Turime Sibiro gatvę, Vašingtono skverą, Čečėnijos aikštę, gali būti ir Tibeto skveras, jei bus pageidavimų, gali atsirasti ir Kinijos ar Pekino gatvė“, - ambadasoriui paklausus apie Tibeto aktyvistų iniciatyvą atsakė ministras pirmininkas. Anot jo, sprendimas dėl to tenka Vilniaus savivaldybei – Vyriausybė jam įtakos nedarys.

A. Kubilius pabrėžė, kad Lietuva Tibeto atžvilgiu laikosi bendros Europos Sąjungos pozicijos, kurios esmė – „vienos Kinijos“ politika, pagrįsta Kinijos teritorinio vientisumo pripažinimo principu, tačiau čia pat pridūrė, kad valstybinę Lietuvos Respublikos poziciją atitinka Seimo rezoliucijos projektas dėl Tibeto, kuriame raginama pradėti dialogą su Tibeto dvasiniu lyderiu Jo Šventenybe Dalai Lama XIV. Praėjusiais metais projektas buvo atmestas – daugiausiai socialdemokratų iniciatyva, tačiau jis vėl yra įregistruotas iš naujo.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui pateiktoje rezoliucijoje Kinija buvo raginama pradėti dialogą su Dalai Lama. Joje taip pat buvo pažymėta, kad po aneksijos 1951 metais „Tibeto tauta neteko galimybės laisvai gyventi savoje valstybėje, turėti savo valdžią, puoselėti savo unikalią kultūrą, Tibete yra paminamos prigimtinės žmogaus teisės į gyvybę, laisvę, apsaugą nuo kankinimų, tikėjimo, saviraiškos ir asociacijų laisvės“.

Lietuva Himalajų kalnuose esantį Tibeto regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis ES šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos bei jo atstovų santykių sureguliavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų