REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Eurostatas“ neigia esąs įtakojamas lobistų

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūra „Eurostat“ neigia Belgijos kaltinimus, kad dalį jos skelbiamų rezultatų įtakoja didžiosios ES šalys, rašo Briuselio internetinis dienraštis Euobserver.com.

REKLAMA
REKLAMA

"“Eurostatas“ visas šalis traktuoja vienodai“, rašoma agentūros pareiškime, kuris buvo išplatintas vasario 17 d.

REKLAMA

Pirmadienį Europos Komisija pasiūlė valstybėms narėms suteikti „Eurostatui“ įgaliojimus stebėti, kaip Graikija laikosi ES reikalavimų mažinant biudžeto deficitą.

„Eurostatas“ ne tik stebės, kaip Graikija laikosi nustatytų ES taupymo reikalavimų, bet ir tirs, kai kuriuos Graikijos susitarimus su JAV bankais.

ES jau pareiškė, kad įtaria Volstritą prisidėjus prie krizės Graikijoje. Esą didieji JAV bankai padėjo graikams slėpti skolas, kurios jau seniai perkopė leistinus euro zonos šalims kriterijus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis apie galimą Volstrito “indėlį” į finansų krizę Graikijoje prašneko JAV dienraštis “The New York Times”. Laikraščio teigimu, amerikiečių bankai, tokie kaip “Goldman Sachs”, naudodamiesi sudėtingomis finansinėmis schemomis, sugebėjo padaryti taip, kad augančios Atėnų skolos būtų laikinai pamirštos.

Tačiau Graikijos finansų ministras Georgijus Papakonstantinas gynėsi teigdamas, kad jo šalis elgėsi teisėtai. Ministras akcentavo, esą seniau Bendrijoje buvo leidžiama bendradarbiauti su Amerikos bankais, o dabar Atėnai to nedaro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Belgijos finansų ministras Didieras Reyndersas pareiškė, kad bet koks „Eurostato“ galių didinimas turi sietis su didesniu šios agentūros veiklos skaidrumu. Jis apgailestavo dėl didėjančios lobistų įtakos priimamiems agentūros sprendimams.

Belgijos politikui abejonių sukėlė „Eurostato“ siūlymai dėl finansinės apskaitos būdų, kurias taiko Europos telekomunikacijų bendrovės. Agentūros siūlymai skirtingose šalyse „buvo nevienodi“, teigė jis.

Statistikos agentūra ir ankščiau yra turėjusi nemalonumų dėl neskaidrių sprendimų. 2003 m. tris aukšto rango jos pareigūnai buvo priversti atsistatydinti, kai paaiškėjo, kad nuo 1990 m., su kai kuriomis kompanijomis buvo sudarytos neskaidrios sutartys ir vedama dviguba buhalterija.

„Mes neturime užmirti jau turėtas problemas su „Eurostatu““, - teigė Reyndersas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų