REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos darbo biržos (LDB) specialistai, remdamiesi darbdavių apklausos rezultatais, prognozuoja, jog šįmet nedarbo lygio augimas sustos, tačiau šis rodiklis išliks aukštas.

REKLAMA
REKLAMA

Vasario 11 dieną darbo šalyje ieškojo 292,1 tūkst. asmenų, turinčių bedarbio statusą. Tai reiškia, kad bedarbiais yra apie 13,3 proc. visų darbingų šalies gyventojų. Prognozuojama, jog šįmet vidutinis registruotas nedarbas sieks 12-13 proc.

REKLAMA

Šių metų darbo rinkos prognozę LDB specialistai atliko įvertinę makroekonomikos tendencijas ir remdamiesi 4,6 tūkst. darbdavių, kurių įmonėse dirba 280 tūkst. darbuotojų, apklausos duomenimis. Tarp apklaustųjų 57 proc. sudarė paslaugų, 25 proc. pramonės, 10 proc. žemės ūkio ir 8 proc. statybos sektoriaus įmonių vadovai. Daugiausiai (96 proc.) apklausta smulkaus ir vidutinio verslo atstovų.

Prognozuojama, jog šįmet Lietuvoje nedarbo lygio augimas sustos, tačiau išliks aukštas. "Nors ūkio atsigavimo laukiama jau antroje 2010 metų pusėje, nedarbas Lietuvoje gali didėti iki 2011 metų. Todėl prognozuojama, jog nedarbo lygis Lietuvoje tebeaugs ir 2010 metais, nors ekonomikos plėtra jau bus teigiama, tačiau nedarbo augimas jau nebebus toks ženklus kaip 2009-aisiais", - nurodoma LDB pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Anot LDB specialistų, tikėtina, kad šįmet teritoriniai nedarbo skirtumai nesikeis. Labiausiai per šiuos metus nedarbas gali išaugti Mažeikių, Šalčininkų ir Telšių rajonuose - prognozuojam, kad šiuose miestuose vidutinis metinis nedarbas viršys 15 proc. Prognozuojama, kad mažiausiai šalyje bedarbių bus Kėdainiuose, Trakuose ir Pakruojyje (iki 8 proc.).

Planuojama, jog didžiuosiuose miestuose nedarbas ženkliai nebeaugs. Vidutinis metinis nedarbo lygio augimas didžiuosiuose miestuose bus apie 2-3 proc. Manoma, kad tik Kaune nedarbo lygis nesikeis ir išliks toks kaip pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prognozuojama, jog šįmet šalyje bus apie 360-370 tūkst. registruotų bedarbių. Vyrų nedarbo lygis bus nežymiai aukštesnis negu moterų, praneša LDB.

Planuojama, kad šalyje steigiamų darbo vietų skaičius šįmet jau turėtų didėti. Daugiausia naujų darbo vietų bus įsteigta privačiame sektoriuje mažose įmonėse. Darbdavių apklausos parodė, jog 2010 metais darbo pasiūlymų labiausiai mažės statybų sektoriaus įmonėse. Ženklus darbo vietų mažėjimas numatomas valstybinėse paslaugų įmonėse: šįmet įgyvendinamos reformos ir pertvarkos skaudžiai palies nemažą dalį valstybiniame sektoriuje dirbančiųjų.

REKLAMA

Teigiamas darbo vietų steigimo balansas prognozuojamas: maisto produktų gamybos, medienos gaminių gamybos, miškininkystė ir medienos ruošos, metalo gaminių, išskyrus mašinas ir įrenginius, gamybos, mašinų ir įrangos remonto, drabužių siuvimo (gamybos) sektoriuose.

Neigiamas darbo vietų steigimo balansas numatomas: viešojo valdymo, socialinio darbo ir žmonių sveikatos priežiūros paslaugų, statybos, švietimo, transporto priemonių ir įrangos gamybos sektoriuose.

Prognozuojama, jog šįmet didės darbo vietų steigimas smulkaus verslo privačiose įmonėse. LDB planuoja, kad šįmet beveik pusė visų darbo pasiūlymų bus paslaugų sektoriuje. Apie trečdalis darbo pasiūlymų bus iš pramonės sektoriaus, likę pasiūlymų bus iš statybos bei žemės ūkio sektoriaus. Su darbuotojų mažinimo problema susidurs tiek mažos, tiek didelės kompanijos, tačiau didesni atleidimai numatomi stambiose įmonėse.

REKLAMA

Vertinant įsidarbinimo galimybes, prognozuojama, kad mažės nekvalifikuoto darbo ir žemos kvalifikacijos darbuotojų poreikis. 2010 metais nedarbas pirmiausia gresia mažiau kvalifikuotiems ir prasčiau apmokamiems darbuotojams.

Didesnės įsidarbinimo galimybės 2010 m. numatomos šiems specialistams: gydytojams, pardavimo ir draudimo vadybininkams, šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo inžinieriams, bus paklausūs ir anglų kalbos mokytojai.

Tarp darbininkų paklausiausi bus tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojai (turintys ADR pažymėjimus), barmenai padavėjai, suvirintojai dujomis ir elektra (sudėtingų konstrukcijų virinimas, tiltams, rezervuarams, slėginių vamzdynų, slėginių indų), mėsininkai bei metalinių konstrukcijų montuotojai.

Indrė Sesartė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų