• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Marijampolę atvežta ir gydymo įstaigoms išdalinta 220 flakonų vakcinos nuo pandeminio gripo. Viename flakone yra apie 10 dozių vakcinos, taigi 2200 marijampoliečių gali tikėtis būti paskiepyti nuo pandeminio gripo.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos ministerijos nurodymu pirmiausiai vakcina turi būti skiriama vyresniems nei 65 metų, lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms, nėščioms moterims ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams. Tačiau medikai neslepia, kad, atrodytų, palyginti nedidelis kiekis vakcinos, skirtos Marijampolės apskričiai, gali likti neišnaudotas. Vakcinos neskuba naudoti net patys medikai, visuomenėje sklinda gandai, kad ji gali atnešti daugiau žalos nei naudos. Visiškai vakcinos į savo šalį atsivežti atsisakė Lenkijos medikai.

REKLAMA

Marijampolietė gydytoja „Miesto laikraščiui” sakė, kad visų kitų ligų vakcinos yra patikimos, nes būna kuriamos ilgai ir daug kartų tikrinamos. Vakcina nuo pandeminio gripo buvo sukurta ir pagaminta labai greitai. „Mes paskaitėme šio medikamento anotacijas,  sau  šios vakcinos tikrai neimsiu, - teigė gydytoja. – Dėl jos gali kilti daug neigiamų pasekmių”.

Tačiau iš Vilniaus atvykęs universiteto medicinos fakulteto docentas Kęstutis Žagminas aiškino, kad vakcina nuo pandeminio gripo yra naudinga ir būtina net dabar, kai pirmoji šio gripo banga Lietuvoje prislopo.

REKLAMA
REKLAMA

„Praeitame amžiuje pasaulį buvo sukrėtusios trys gripo pandemijos, pareikalavusios daugybės žmonių gyvybių, - sakė jis. – 1918 -1919 metais pandeminis gripas turėjo net tris bangas, kurios kartojosi kas pusę metų. 1957 – 1958 metais siautusio gripo pandemijos antroji banga kilo po trijų mėnesių, o 1968 – 1969 metais antroji gripo pandemijos banga atsirito net po 12 mėnesių. Vadinasi dabar, pirmai A(H1N1) gripo bangai atslūgus turime tikėtis, kad pandemija sugrįš. Manome, kad antroji šio gripo banga gali pasikartoti ateinantį rudenį, o jos pasekmės gali būti daug sunkesnės, nei praėjusios. Jeigu žmonės dabar pasiskiepys, tikėtina, kad vakcina rudenį juos gelbės nuo šios ligos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K. Žagminas sakė, kad 1957 metais kilusios pandemijos metu gripu persirgę žmonės gali tikėti, jog yra įgavę imunitetą ir dabar pandemiją sukėlusiam gripui, nes gripą sukeliantys virusai tuomet ir dabar yra panašūs. Persirgus imunitetas įgaunamas visam gyvenimui, pasiskiepijus vakcina skiepai yra veiksmingi iki 12 mėnesių.

Lietuvoje per pirmąją pandeminio gripo bangą, kuri kilo lapkritį ir nuslūgo sausio viduryje, nuo   komplikacijų mirė jau 21 žmogus. Marijampolės apskrityje pandemijos metu gripu sirgo 3110 žmonių, dviejų jų gyvybių medikams nepavyko išgelbėti. Gripas pridarė nemažai ekonominių nuostolių – apskrityje iš 100 mokyklų 77 buvo nutrauktas mokymo procesas, dėl gripo nedirbo daug žmonių, nemažai jų teko gydyti ligoninėse.

REKLAMA

Nuo šio gripo ir jo sukeltų komplikacijų Europos Sąjungos šalyse mirė 2290 žmonių. Tačiau mokslininkai teigia, kad pandemija neišsivystė iki tokio lygio, kokio buvo tikimasi. Pandemijai besiruošiančios turtingesnės šalys buvo užsisakiusios ir sukaupusios vakcinos tiek, kad kiekvienam šalies gyventojui būtų tekę beveik dvi dozės – ankstesniais metais gripo virusui atsparumą užtikrindavo tik skiepijimas du kartus. Tačiau dabar paaiškėjo, kad pandeminio gripo virusas išplito mažiau, nei buvo tikėtasi, o vakcina yra tokia, kad nereikia skiepytis du kartus, imunitetui įgyti užtenka vieno skiepo.

REKLAMA

K.Žagminas sakė, kad būtent todėl Europos Sąjungoje liko daug neišnaudotos vakcinos, kuria jos gali pasidalinti su mažiau gripo pandemijai pasiruošusiomis šalimis. Taip į Lietuvą atkeliavo ir „Pandemrix“ vakcina, kurią šiomis dienomis gydymo įstaigoms dalina Sveikatos   apsaugos ministerija.

Marijampolės apskrities medicinos įstaigų atstovai, atsiimdami vakcinas, klausė, ką daryti, jeigu skiepų atliktų. K.Žagminas neslėpė – jeigu skiepų nepageidaus rizikos grupių žmonės, kuriuos skiepyti numatyta pirmiausiai, vakciną galima bus atiduoti ir kitiems. Todėl gyventojams, pageidaujantiems pasiskiepyti nuo pandeminio gripo, verta užsukti pas savo šeimos gydytojus ir paprašyti šių skiepų net jei jie nepriklauso grupėms, kurias numatyta paskiepyti pirmiausiai.

Liucija Burbienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų