REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidurio Rytų saugumo politikos ekspertas kelia klausimą, ar JAV reikalavimas griežčiau tikrinti keleivius yra prasmingas.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešama, po nepavykusio bandymo Kalėdų rytą susprogdinti lainerį su kone trimis šimtais keleivių, 14 šalių piliečiai oro uostose turės būti tikrinami griečiau.

REKLAMA

Į pavojingų šalių sąrašą įtraukta Kuba, Iranas, Sudanas, Sirija, Afganistanas, Alžyras, Irakas, Libanas, Libija, Nigerija, Pakistanas, Saudo Arabija, Somalis, Jemenas.

Laisvosios Europos radijo (LER) korespondentas Abubakaras Siddique`as interviu su Vidurio Rytų saugumo politikos ekspertu Shadi Hamidu bando išsiaiškinti, ar dėl šių priemonių galėsime jaustis saugiau.

Kaip naujosios procedūros paveiks paprastų žmonių iš šių 14 valstybių keliones?

Shadi`as Hamidu: Jei teisingai suprantu, šie keleiviai ir jų bagažas bus tikrinamas rankomis.

Ar nepavykęs terorizmo išpuolis yra pakankama priežastis orientuotis į 14 šalių piliečius?

Asmeniškai manęs tai neįtikina. Tai sprendimas, kurį priėmė Jungtinių Valstijų vyriausybė ir Transportavimo saugumo administracija (angl. Transportation Security Administration). Manau, kad tai yra atviras klausimas. Neabejoju, kad yra gana nemažai tikinčių, kad reguliavimas nuramins amerikiečius ir kiek prislopins žiniasklaidoje kilusią isteriją.

REKLAMA
REKLAMA

Ar šios priemonės užtikrins JAV saugumą?

Nėra nieko, kas garantuotų, kad tai suteiks saugumą keliaujant lėktuvais. Teroristai gali prisitaikyti prie reguliavimų, jie gali pakeisti savo taktikas ir savo strategijas.

Jie susipažins su šiais reguliavimais ir suras būdų, kaip juos apeiti. Pavyzdžiui, apčiupinėjant keleivius nebus tikrinamas tarpukojis. Akivaizdu, kad teroristai gali įsidėti daiktus į tam tikras vietas, kurių apsaugos darbuotojai netikrins.

Dar daugiau, šie reguliavimai taikomi tik tarptautiniams skrydžiams į JAV. Teroristai gali rinktis vidaus skrydžius – reguliavimas visiškai nepaveikia teroristų, jau dabar esančių Amerikos teritorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Noriu pasakyti, kad yra daugybė būdų pulti ir niekada teroristinio išpuolio galimybė nebus lygi nuliui.

Jūsų manymu, ką reikia padaryti, kad oro kelionės būtų saugesnės? Kaip apsaugoti Jungtines Valstijas nuo galimų teroristinių išpuolių?

Manau, kad svarbiausia yra tikrinti įskrendančius. Tai būtų galėję sustabdyti teroristą Umarą Farouką Abdulmuttalabą, bandžiusį susiprogdinti per Kalėdas. Jungtinės Amerikos Valstijos žinojo apie šios žmogaus kraštutines pažiūras. Apie jas JAV ambasadai pranešė teroristo tėvas. Tad, manau, reikia efektyviau naudotis informacija.

Ar manote, kad visos 14 šalių nuodugniai laikysis šių reikalavimų?

Nemanau, kad jų vyriausybės turi kitą pasirinkimą. Jos gali protestuoti, o tą tikriausiai ir darys. Šie dalykai tiesiogiai liečia jų piliečius, tad jos turi teisę piktintis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų