REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

- Ar visi gali naudotis pirties malonumais? Pastebėjau, kad po jos paūmėjo lėtinių ligų eiga.

REKLAMA
REKLAMA

- Dėl kontrastingos vandens ir oro temperatūrų kaitos geriau išsivalo odos poros, treniruojama širdies kraujagyslių sistema. Pakilus vidaus organų temperatūrai greitėja medžiagų apykaita, stiprėja imunitetas. Su prakaitu iš organizmo pasišalina skysčių perteklius, šlakai - gerėja inkstų veikla. Jei ant įkaitusių akmenų užpilame žolelių, tai inhaliuoti garai gydys kvėpavimo sistemą.

REKLAMA

Jau 7-8 metų amžiaus vaikus rekomenduojama supažindinti su pirtimi. Jų pirmas užėjimas į garinę turi trukti ne ilgiau kaip 1 minutę, antras - 2 minutes, trečias - vėl 1 minutę. Daug kartų vaikui užeiti į pirtį nerekomenduojama. Vėlesniais kartais tarp kaitinimų reikia daryti 20 minučių pertraukas.

Eiti į pirtį rekomenduojama 1 ar 2 valandas po valgio, tačiau ir alkanam nevertėtų eiti. Neverta gerti daug skysčių. Optimalus saunoje buvimo laikas suaugusiesiems, kai temperatūra 90 laipsnių C, yra 10 minučių. Po to būtina 10 min. pertrauka. Kai ten pasikaitiname 2-3 kartus, tada palendame po šaltu dušu ar plaukiojame vėsiame baseine. Po to reikia pailsėti 10-20 minučių.

REKLAMA
REKLAMA

Į pirtį draudžiama eiti sergant ūmia infekcine liga (gripu, kataru, angina), ausų uždegimu; ūmiais vidaus organų (inkstų, kepenų, kasos, tulžies pūslės) susirgimais; karščiuojant; patyrus galvos traumą; esant širdies ydoms, širdies nepakankamumui, esant aukštam arteriniam kraujo spaudimui, persirgus širdies infarktu, galvos smegenų insultu ir kt.

Pradedantiems lankyti sauną patarčiau pasitikrinti sveikatą. Tada geriau žinosite savo galimybes. Jei daug metų lankote sauną ir ten būnant pablogėjo sveikata, tai reikia kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Kai kurių tokių patyrusių pirties lankytojų negalavimų priežastys gana paprastos - tai buvimas pirtyje po sunkaus fizinio darbo, persivalgymo.

Ričardas SABŪNAS, šeimos gydytojas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų