REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po prezidentės kritikos biudžeto projektui, esą Vyriausybė turi mažinti deficitą nedidindama Sodros įmokų bei nemažindama išmokų neįgaliesiems, premjeras patvirtino, jog lengvatos gali ir išlikti, praneša LNK „Žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Sutarimo dėl šio sprendimo - Sodros įmokų bei transporto lengvatų neįgaliesiems - bus ieškoma kitą savaitę.

REKLAMA

„Be abejo, kad daug kalbama apie biudžetą ir ekonominę perspektyvą. Sutarėme, į kuriuos klausimus reikia labai aiškiai atsakyti. Vienas klausimas labai aiškus - kokį deficitą kitais metais Lietuva gali sau leisti. Mes manome, kad jis negali būti didesnis nei 10 proc., ir būtų gerai, jei būtų mažesnis nei dabar planuojami 9,5 proc. Iš opozicijos girdime dar visokių pasvarstymų, bet matau bendrą supratimą, kad deficitui negalime leisti išaugti“, - sakė Premjeras Andrius Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, išlaikyti biudžeto deficitą panašiose ribose reikia tam, kad Lietuvą palankiai vertintų Tarptautinis valiutos fondas, Europos Komisija ir tarptautinės rinkos, kuriose Lietuva skolinasi.

Tiek Premjeras, tiek Seimo Pirmininkė Irena Degutienė teigė, kad visi opozicijos pasiūlymai svarstomi.

„Iki lapkričio 18 dienos bus išnagrinėti visi pasiūlymai.Po pusantros savaitės mes vėl susitiksime. Per tą laiką dirbs ekspertų grupės, analizuodamos visus opozicijos pateiktus pasiūlymus tam, kad galėtume kvalifikuotai ir argumentuotai pasakyti: tas pasiūlymas tinka, tas pasiūlymas netinka. Manau, kad tai yra pats geriausias kelias atrasti teisingą sprendimo būdą“, - sakė I. Degutienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu opozicijos atstovai teigia, kad didelio valdančiųjų noro keisti savo poziciją nemato. Jeigu po svarstymų 2010 m. valstybės biudžeto projektas nepasikeis, opozicija už jį nebalsuos.

Valdančiosios koalicijos nuomone, svarbu, kaip į mus žiūri europinės institucijos, nes tai susiję su galimybe valstybei skolintis. Mes, suprasdami, kad tai iš tikrųjų svarbūs klausimai, išsakėme nuomonę kad žymiai svarbiau, ar tas pasiskolinimas kažkur veda, ar pasiskolinam ir paskui nežinome, ką daryti“, - kalbėjo opozicijos lyderis, „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis.

REKLAMA

Pasak jo, socialinių išmokų mažinimas ir mokesčių didinimas opozicijai atrodo nepriimtina išeitis.

„Šiandien mūsų požiūris skiriasi. Susidarė įspūdis, kad Premjeras laikosi tų pačių pozicijų tiek dėl „Sodros“ įmokų didinimo, tiek dėl pensijų mažinimo. Mes tokiam biudžetui tikrai nepritarsime“, - teigė V. Mazuronis.

Pasak jo, savo biudžeto formavimo principus „Tvarkos ir teisingumo“ partija pateiks penktadienį.

Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius sakė matantis paradoksą, kad pati valdančioji koalicija nesugeba susitarti, ar vieningai pritars mokestiniams įstatymams. Pasak jo, mokesčių didinimui nepritaria liberalų partijos, o Vyriausybė, sėsdama prie derybų su opozicija stalo, neturi vienos nuomonės.

REKLAMA

„Supratau, kad už „Sodros“ įmokų didinimą valdančiojoje koalicijoje kol kas yra vienintelis Ministras Pirmininkas“, - sakė A. Butkevičius.

Jo teigimu, socialdemokratai ir liberalai taip pat laikosi panašios nuomonės ir dėl PVM lengvatų kai kuriems maisto produktams grąžinimo. Anot socialdemokratų lyderio, socialdemokratai kartu su liberalcentristais dėl to ketina parengti ir bendrą įstatymo projektą.

Socialdemokratai taip pat prieštarauja pensijų, neįgaliųjų ir kitų socialinių išmokų mažinimui.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas sakė, kad jo partija negali pritarti skolinimusi tarptautinėse rinkose paremtam biudžeto projektui. Jo teigimu, Vyriausybė turėtų labiau galvoti apie verslo skatinimą.

„Jeigu mes galėsime susitarti dėl skatinimo, galėsime diskutuoti ir galbūt priimti bendrą sprendimą. Susitarimui reikalingas noras“, - kalbėjo V. Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų