REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paramos Vidurio Europos valstybėms planą Lietuvoje viešintis Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos pirmininkas Gi Ferhofštatas (Guy Verhofstadt) pristatė Prezidentei Daliai Grybauskaitei ir Vyriausybės vadovui Andriui Kubiliui.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlymų pakete numatytos finansinės priemonės, padėsiančios Vidurio Europos ir Baltijos valstybėms įveikti recesijos padarinius. Tarp siūlomų priemonių - didesnis Europos centrinio banko vaidmuo teikiant garantijas paskoloms, denominuotoms nacionaline valiuta, speciali Europos investicijų banko skolinimo priemonė, skirta Vidurio ir Rytų Europos valstybių smulkiosioms ir vidutinėms įmonėms, laikinas Europos Sąjungos (ES) fondų lėšų kofinansavimo normos sumažinimas, leidimas nacionaliniams sandoriams šalia vietinių valiutų naudoti ir eurą.

REKLAMA

Šie siūlymai artimiausiu metu bus pristatyti vienoje iš Europos Parlamento plenarinių sesijų.

Prezidentė teigiamai įvertino šiuos siūlymus ir pabrėžė, kad ES daugiau dėmesio turėtų skirti energetinio saugumo, elektros jungčių statybos bei transeuropinių tinklų plėtojimo klausimams.

Kalbėdama apie euro įvedimą, D. Grybauskaitė pabrėžė, kad prisijungimas prie euro zonos turėtų tapti valstybės finansus stabilizuojančiu instrumentu, todėl Mastrichto kriterijai eurui įvesti neturėtų būti švelninami.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikime trečiadienį taip pat aptartos Baltijos ir Beniliukso šalių bendradarbiavimo perspektyvos.

Prieš apsilankydamas Prezidentūroje Europos Parlamento Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos pirmininkas Gi Ferhofštatas susitiko su Ministru Pirmininku A. Kubiliumi.

Buvęs ilgametis Belgijos Premjeras, kalbėdamas apie pagalbos Centrinės ir Rytų Europos valstybėms tvarkytis su recesijos padariniais pasiūlymų paketą, teigė, kad tai yra realistiškos priemonės, kurias, pritarus Europos Parlamentui, galėtų įgyvendinti Europos Komisija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"ES neturi elgtis su savo naujosiomis narėmis kaip su svetimais pagalbos prašytojais siūlydama visas finansines problemas spręsti per Tarptautinį valiutos fondą", - sakė Gi Ferhofštatas.

A. Kubilius palankiai įvertino siūlomas priemones, pažymėdamas, kad Baltijos šalys patyrė gilesnę recesiją nei kitos ES narės ir dėl to, kad jose veikia valiutų valdybos modelis, padidinęs rinkos atvirumą lengviems ES valstybių komercinių bankų kreditams, perkaitinusiems šalies ekonomiką.

"Debatai Briuselyje dėl ekonominės krizės pamokų, dėl vieningesnio Europos atsako į krizę ir priemonių, skirtų Rytų ir Vidurio Europos ekonomikų atsigavimui, rodo, kad Europos solidarumas nėra tik tušti žodžiai", - sakė Premjeras A. Kubilius.

Lietuvos Vyriausybė artimiausiu metu išnagrinės siūlomas priemones bei pateiks joms savo pastabas ar pasiūlymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų