REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos irkluotojas Mindaugas Griškonis padovanojo Lietuvai pirmąjį Europos irklavimo čempionato aukso medalį per visą nepriklausomybės laikotarpį. 23-ejų metų vilnietis sekmadienį Breste (Baltarusija) vykusiame Senojo žemyno čempionate laimėjo vyrų vienviečių valčių klasės varžybas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviui iškovoti Europos čempiono titulą nesutrukdė net starto zonoje išslydęs irklas.

„Starto zonoje buvo stiprus šoninis vėjas. Jau pačioje finalo pradžioje stangiausi pasiekti kuo didesnį valties greitį, bet irklu užkabinau skiriamosios juostos burbulą ir irklas apsisuko. Tuo momentu maniau, kad apsiversiu, bet pavyko išlaikyti pusiausvyrą ir pasiimti irklą. Praradau maždaug tris sekundes. Gal tas įvykis man ir padėjo, padaugėjo adrenalino“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje savo įspūdžiais dalinosi Europos čempionas.

REKLAMA

Nepaisant nesėkmingai susiklosčiusio starto, Lietuvos irkluotojas finale 2000 m distanciją įveikė per 7 min. 3,05 sek. ir antrąją vietą užėmusį graiką Ioannį Christou pralenkė 3,56 sek.

Kaip teigė Lietuvos irklavimo federacijos (LIF) vyriausiasis treneris Kęstutis Keblys, Mindaugo nesėkmę finalo starte pastebėję varžovai apsidžiaugė, kad pajėgus konkurentas galbūt pasitraukė iš kovos, tačiau netrukus jau turėjo vytis į priekį išsiveržusį lietuvį.

REKLAMA
REKLAMA

M. Griškonis puikiai pasirodė ir rugpjūčio pabaigoje Lenkijoje vykusiame pasaulio čempionate, kuriame užėmė septintąją vietą. Praėjusiais metais vykusiose Pekino olimpinėse žaidynėse lietuvis buvo aštuntas.

„Šiemet buvau gerai pasiruošęs, sezonas vyko sklandžiai. Gal pasaulio čempionate nepasisekė taip, kaip norėjau, bet geriau sekėsi Europos pirmenybėse“, – kalbėjo naujasis Europos čempionas.

„Mindaugas yra labai darbštus, pats reguliuoja savo krūvį, žino, ką daryti, man tenka tik nurodyti, kaip daryti. Jo technika yra viena geriausių pasaulyje, – sakė M. Griškonio treneris Alfonsas Mikšys. – Pasaulio čempionate Mindaugas užėmė septintąją vietą, nors turėjo būti bent penktas. Mums nepasisekė, nes pusfinalyje gavome labai stiprius varžovus“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei Mindaugas ir toliau nuosekliai tobulės, tai Londono olimpinėse žaidynėse jis irkluos pagrindiniame finale. Medalių negaliu žadėti, nes aplinkybės gali susiklostyti taip, kad finale gali būti tiek pirmas, tiek šeštas“, – prognozavo A. Mikšys.

Tuo tarpu sportininką remiančios UAB „Whirpool Baltic“ generalinis direktorius Rolandas Lukšta kur kas drąsiau vertino M. Griškonio galimybes: „Tai pirmasis normalus vyrų čempionate Mindaugo iškovotas medalis, bet jam dar tik 23-eji ir jis turi puikių galimybių iš artimiausių olimpinių žaidynių parvežti medalį. Mano manymu, Mindaugas gali būti antrasis Alekna, tik irklavime“.

REKLAMA

Kitą sezoną M. Griškonis planuoja startuoti pasaulio čempionate Naujojoje Zelandijoje, Europos pirmenybėse Portugalijoje ir pasaulio taurės varžybose, tačiau sportininko planus gali pakoreguoti finansiniai reikalai.

„Šiuo metu numatoma skirti finansavimą vykti į pasaulio čempionatą dviem asmenims, todėl Mindaugas svarsto, ar kartu vežtis trenerį, ar masažistą, – juokavo R. Lukšta. – Stengsimės, kad į pasaulio čempionatą su M. Griškoniu vyktų visa reikalinga komanda. Taip pat ieškosime būdų populiarinti irklavimą Lietuvoje“.

REKLAMA

Lietuvos irklavimo federacijos viceprezidentas, einantis prezidento pareigas, Dainius Pavilionis teigė, kad irklavimas mūsų šalyje išgyvena ne pačius geriausius laikus.

„Irklavimo bazių Lietuvoje praktiškai nebeliko, koks kitais metais bus finansavimas iš valstybės, neaišku. Stengiamės ieškoti rėmėjų, – kalbėjo D. Pavilionis. – Su Tarptautine irklavimo federacija pasirašėme sutartį dėl 2012 metų pasaulio jaunimo (iki 23 metų) čempionato rengimo Lietuvoje. Stengiamės gauti teisę rengti įvairius čempionatus, nes jiems Vyriausybė skiria lėšų, iš kurių galime atnaujinti irklavimo bazes“.

Sovietų Sąjungos laikais Lietuvos irkluotojai iškovojo net 14 olimpinių, 41 pasaulio ir 81 Europos čempionatų medalį.

M. Griškonis atvertė naują lapą mūsų šalies irklavimo istorijoje, pelnydamas pirmąjį Europos čempionato apdovanojimą po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų