REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį, prieš planuojamą profsąjungų bado akciją, darbo grupė, sudaryta iš profsąjungų ir valdžios atstovų, ieško sprendimų, palankių abiem pusėms ir apsaugančių mažiausias pajamas gaunančius žmones. Profsąjungininkai abejoja, ar tai pavyks greitai padaryti, ir ruošiasi badauti.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip Eltai sakė Premjero atstovas spaudai Ridas Jasulionis, Vyriausybės kanclerio vadovaujama darbo grupė posėdžiauti turėtų baigti prieš vidurdienį. Tikimasi, kad jau ketvirtadienį pavyks su profsąjungomis rasti kompromisą ir jos atšauks planuotą badavimą prie Seimo. Savo ruožtu Lietuvos profesinių sąjungos konfederacijos pirmininkas (LPSK) Artūras Černiauskas teigė, jog abejoja, kad susitarti pavyks taip greitai. A. Černiauskas patikino, kad profsąjungų atstovai susirinks Nepriklausomybės aikštėje. ELTA primena, kad Premjeras Andrius Kubilius, paskelbęs apie bazinės algos mažinimą nuo 128 iki 115 litų, trečiadienį vakarop pareiškė, jog šis sprendimas sustabdomas. Tai lėmė susitikimas su Lietuvos profesinių sąjungų lyderiais, kuriame buvo pristatytas Nacionalinio susitarimo projektas.

REKLAMA

Remiantis Pasaulio bankų ir kitų tarptautinių institucijų rekomendacijomis, jame numatyta 2 proc. didinti PVM, viešojo sektoriaus atlyginimus sumažinti dešimtadaliu, valstybės tarnybos etatų skaičių sumažinti 20 proc. Siūloma 3 proc. padidinti socialinio draudimo įmokas, pensijas ir kitas socialines išmokas sumažinti 10 proc., mamoms, išėjusioms motinystės atostogų, pirmaisiais metais mokėti 85 proc. buvusio atlyginimo, antraisiais - 50 proc. Taip pat numatyta įgyvendinti našlių pensijos pertvarką bei pailginti pensinį amžių. Be to, 2011 metais žadama įgyvendinti struktūrines reformas socialinio draudimo, švietimo ir sveikatos apsaugos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos tikino, kad sprendimą dėl badavimo priimsiančios ketvirtadienį ryte po darbo grupės susirinkimo.

"Darbo grupė pradeda darbą 10 val. Mes 12 val. tikėsimės, žinosime rezultatus ir priimsime sprendimus. Bado akcijos neatšaukiame. 12 val. renkamės Nepriklausomybės aikštėje ir, kaip sakė Premjeras, tai tam tikros dialogo formos: jie (Vyriausybė- ELTA) pradžioje priima, paskui paskelbia visiems. Mes irgi - paskelbiam, kad susirenkam. Gal tai nauja dialogo forma bus?", - sakė A. Černiauskas.

Bado akcija bus reikalaujama, kad Vyriausybė pradėtų derybas su profesinių sąjungų atstovais dėl nepagrįstai mažinamo darbo užmokesčio pažeidžiamiausiems visuomenės sluoksniams, pensijų mažinimo, pensinio amžiaus ilginimo ir pridėtinės vertės mokesčio didinimo. LPSK griežtai pasisako prieš Vyriausybės paskelbtą nutarimą nuo rugpjūčio 1 dienos patvirtinti 115 litų bazinę mėnesinę algą ir 0,68 lito bazinį valandinį atlygį.

Badauti profsąjungininkai pradės vidurdienį. Akcijos metu stovės palapinė, apipavidalinta organizatorių bei badaujančiųjų atributika, joje visą parą badaus 10-15 žmonių. Valdžios dėmesį bus bandoma atkreipti šūkiu "Nespręskite biudžeto problemų darbo užmokesčio ir pensijų mažinimo sąskaita".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų