REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2 proc. siūloma didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM), mažinti bazinį atlygį valstybės tarnautojams bei, užuot mažinus motinystės išmokų dydį, įvesti pašalpų "lubas" - sumažinti maksimalią motinystės išmoką nuo 7 tūkst. 400 litų iki 3 tūkst. 800 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiems siūlymams trečiadienį pritarė Vyriausybė. Galutinį žodį tars Seimas.

Sumažindama maksimalią motinystės išmoką, Vyriausybė atsisakė anksčiau išsakyto siūlymo pirmaisiais vaiko auginimo metais mokėti 85 proc., o antraisiais - 50 proc. buvusio atlyginimo.

REKLAMA

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio, jei Parlamentas palaimins Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, maksimali motinystės išmoka "į rankas" sieks apie 2 tūkst. 800 litų. Įstatymo pakeitimai numato, kad motinoms, kurios šiuo metu gauna didesnę nei siūloma maksimalią motinystės pašalpą, valstybė neprimokėtą skirtumą grąžintų 2012-2014 metais.

"Siūlymas mažinti pašalpas man neatrodo geras, nes motinas su 50 proc. buvusių pajamų mes grąžintume į darbo rinką, kur darbo jos nerastų. (...) Į Seimą keliauja (siūlymas - ELTA) mažinti išmokų lubas iki 3 tūkst. 800 litų maksimalios išmokos, likusią dalį įskaitant kaip skolą. (...) Galbūt tai vis dėlto socialiai geresnis sprendimas, kadangi motinų pajamos yra pakankamai didelės ir tikrai bus pakankamos gyventi. Šita sritis turėtų būti paskutinė, kurią paliestume", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė R. J. Dagys.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, tai padėtų sutaupyti apie 75 mln. litų per pusmetį. Įstatymo pakeitimas pradėtų galioti, kai jį priimtų Seimas. Greičiausiai tai būtų rugpjūtį.

Taip pat valdantieji neatmeta, kad gali būti pailgintas pensinis amžius. Jo didinimas planuojamas nuo kitų metų. Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60 metų, vyrai - 62,5 metų. Gali būti peržiūrėtos ir valstybinės pensijos, signatarų rentos.

Be to, kaip sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, norint padėti šlubuojančiai "Sodrai", gali tekti sumažinti ir pensijas. Jis pažymėjo, kad visuomenėje pasigendama solidarumo, kai kalbama apie išlaidų mažinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Neturėtų būti išskirtinių kastų visuomenėje, kurių šitas sunkmetis nepaliestų. Dabar turime situaciją, kai jau kėsinamasi į dirbančių žmonių pajamas. Tuo tarpu tų žmonių, kurie gauna išmokas iš biudžeto, kol kas pajamos yra visiškai nepaliestos. Kartais atrodo nenormalu, kai vaikų darželio auklėtoja, dirbdama visą darbo dieną, gauna tą pačią sumą, gal kartais net ir mažiau negu dirbantis pensininkas. Tokių disproporcijų visuomenėje neturėtų būti", - teigė E. Masiulis, bet neįvardino, kam pensijos galėtų būti apkarpytos.

REKLAMA

Seimui Vyriausybė taip pat teikia siūlymą mažinti valstybės tarnautojų bazinį atlygį nuo 475 iki 430 litų. Dėl to biudžetininkų atlyginimai sumažėtų 10 proc. 2 proc. punktais iki 21 proc. siūloma padidinti PVM, tačiau būtų paliekamos PVM lengvatos kompensuojamiems vaistams ir knygoms. Ketinama svarstyti klausimus dėl akcizų ir lengvatų šildymui.

Kaip sakė finansų ministras Algirdas Šemeta, šie pasiūlymai leistų suvaldyti šalies makroekonominę situaciją. Dėl PVM didinimo ketinama surinkti 660 mln. litų per metus, dėl bazinio atlyginimo mažinimo - daugiau kaip 260 mln. litų šiemet.

REKLAMA

"Vertinant pajamas iš PVM, tai nėra, kad mechaniškai pridedame du procentinius punktus ir iš to suskaičiuojame, kokios galėtų būti pajamos. Šiuo atveju PVM, mūsų nuomone, yra labiausiai neutralus mokestis, turintis plačiausią bazę, pakankamai lengvai administruojamas ir, kita vertus, matome beprasidedančius defliacinius procesus. PVM padidinimas neturėtų ženkliai atsiliepti kainų padidinimui, tačiau leistų kainų lygį palaikyti apytiksliai nulinėse ribose", - kalbėjo A. Šemeta.

Apie tai – LNK žinių videoreportaže.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų