REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien užsienio spaudos apžvalgoje: Irako strategija - sėkmė ar pragaištis, “Fox” televizija uždraudė juokelius perfrazuojant Švarcnegerio filmų pavadinimus, o Egiptas - šokti pilvo šokį. Antradienio (08.26) laikraščius apžvelgia “Laisvosios Europos” radijo žurnalistas Virgis Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Londono dienraščio “Times” konservatyvus apžvalgininkas Maiklas Gouvas tvirtina, kad teroro veiksmų suaktyvėjimas yra Vakarų sėkmės požymis. Iš pažiūros rugpjūtis buvo siaubingas - Irake, Izraelyje, dabar Indijoje teroristai atėmė dešimtis gyvybių. Žinoma, prezidentui Bušui ir premjerui Bleirui reikia atsakyti į kai kuriuos klausimus, pavyzdžiui, dėl kareivių skaičiaus Irake ar palestiniečių ministro pirmininko Abaso patikimumo, rašo Gouvas. Jis tęsia: Tačiau prieš pasineriant į smulkmenas, mes - vanagai - turime pirma įvertinti strategiją, o ne taktiką. Kas akina smogikus priešintis Irake? - apžvalgininko nuomone, tai galimybė čia sukurti laisvą visuomenę. To vienodai nenori Osama bin Ladenas, Sirijos, Irano ir Saudo Arabijos diktatoriai. Tad nieko nuostabaus, jog Irake priešinasi teroristai iš viso pasaulio. Palestiniečių “Hamas” esą irgi stumia geresnių Artimųjų Rytų atsiradimo galimybė, vadinasi, rugpjūčio terorizmo pakilimas rodo, kad Vakarų strategija esanti teisinga, tvirtina Gouvas iš “Times”.

REKLAMA

Kairiojo britų dienraščio “Guardian” nuomonė priešinga. Šiandienos redakcijos straipsnis apverkia visišką strateginio mąstymo nebuvimą. Deja, tragiškas Jungtinių Tautų būstinės susprogdinimas Bagdade kol kas neprivertė iš esmės pergalvoti padėties Irake, o to labai reikia. Jei net Raudonasis Kryžius, kuris paprastai lieka paskutinis, stabdo darbą, vadinasi, visiems, ypač irakiečiams, darosi riesta. Amerikos valdytojas Irake Polas Bremeris neturi vizijos, kai kalba apie būtinybę pulti - “žudyti juos, kol nenužudė tavęs”. “Duok jiems į kailį” bravūra Bušo stiliumi esanti menka paguoda irakiečiams ir koalicijos pėstininkams, kurie rizikuoja savo gyvybėmis. Stebėtina, kaip greitai Vašingtono mąstysenoje Irakas virto pasaulinio karo su terorizmu mūšio lauku - kas prieš karą kalbėjo, kad pagrindinis puolimo tikslas - neleisti susijungti Sadamui Huseinui ir tarptautiniam terorizmui? - klausia “Guardian”.

REKLAMA
REKLAMA

Dienraščio “Washington Post” apžvalgininkas Deividas Igneišas primena buvusio Centrinės žvalgybos valdybos vadovo Viljamo Kolbio versiją, kad Vietnamo karas buvo pralaimėtas, nes ten buvo per daug amerikiečių kareivių. Užuot naudoję specialiąsias pajėgas ir žvalgybą, vadai nusprendė kariauti skaičiumi ir pusė milijono kareivių stačiai negebėjo rasti priešo. Kolbio teoriją verta prisiminti dabar, kai prezidentas Bušas raginamas siųsti į Iraką daugiau kariuomenės. Kai mūšio lauke sunku, visada atrodo, kad papildomi kareiviai padės, tačiau Vietnamas liudija, kad didesnės ir sunkesnės pajėgos nebūtinai yra išmintingiausias dalykas. Galimas daiktas, Irake jau per daug kareivių - Igneišas cituoja Vietnamo žaliųjų berečių veteraną, iki pernai vadovavusį Pentagono specialiųjų operacijų skyriui Robertą Endrių, kuris įsitikinęs, kad Afganistano variantas - lengvos specialiosios pajėgos plius vietos sąjungininkai - prieš teroristus yra veiksmingesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinomas dienraščio “New York Times” kairysis apžvalgininkas Niklas Kristofas šįkart rašo iš Karapčivo kaimo Vakarų Ukrainoje. Amerikiečio žurnalisto automobilis įklimpo vadinamajame kelyje - prieš 70 metų tai buvo lygus plentas, bet dabar sunykęs į duobėtą šunkelį. Anot Kristofo, tai ypatinga buvusios Tarybų Sąjungos dovanėlė - 70 metų ji persekiojo bei baudė savo piliečius ir toliau tai daro iš kapo. Kristofui Karapčivas yra langas, kuriame galima matyti visa, kas buvo ne taip Tarybų Sąjungoje. Kitoje visatoje tai galėjo būti jo gimtinė. Kristofas lanko savo tėvų - armėnų emigrantų - namus, kuriuos jie paliko bėgdami nuo tarybų valdžios 1944 metais. Kristofai - tiksliau, Kšištofovičiai, nes tėvas sutrumpino pavardę atvykęs Amerikon - paliko vietos kaimui valdybos pastatą. Šeimos namas pereito amžiaus pradžioje turėjo kanalizaciją, dabar jame nėra jokių vamzdžių - nors dar matosi buvusi didybė, ją bjauroja komunistinis besilupančių dažų, įdubusio stogo ir sulaukėjusių sodų derinys. Kitame šeimos name - kaimo mokykla - tai geriau negu glausti mane, rašo Kristofas. Jis mano, kad komunistai padarė didelę paslaugą išvarydami šeimą Amerikon - senoji sistema, kai kelios turtingos šeimos, tokios kaip Kristofų, išnaudojo daugybę valstiečių, negalėjo ilgai išsilaikyti - o tai yra geras argumentas komunizmo naudai. Tačiau tarybinis komunizmas supūdė iniciatyvą, pliuralizmą ir užnuodijo šalies ateitį.

REKLAMA

Amerikos savaitraščio “Standart” interneto laidoje Bilas Volenas rašo apie “Fox” televizijos sprendimą uždrausti savo komentatoriams šmaikštauti perfrazuojant Švarcnegerio filmų pavadinimus. Konservatyvus televizijos tinklas nori, kad kandidatas į Kalifornijos gubernatorius būtų laikomas rimtu politiku, o ne pramogų verslo atstovu, todėl jokių terminatorių, gubernatorių, konanų ar vaikų darželio policininkų. Volenas mano, kad “Fox” daro klaidą, nes pats Švarcnegeris dažniausiai parodo turįs humoro jausmą ir lengvai šaiposi iš savęs - be šio lengvumo jis, girdi, išvis nebūtų politinė jėga. Kai per spaudos konferenciją Švarcnegeris atsistojo prieš dešimtis kamerų ir publika akylai stebėjo, ar pasirodys bent vienas prakaito lašas, atsipalaidavęs pretendentas pradėjo nuo apgailestavimo, kad spauda nerodė tokio susidomėjimo filmu “Paskutinio mūšio didvyris” - didžiausia jo kino finansine nesėkme. Vėliau Švarcnegeris pagrasino liepsiąs padaryti 500 pritūpimų savo ūkio patarėjui multimilijonieriui Vorenui Bafetui, jei šis dar kartą išsižios apie nekilnojamojo turto mokesčių didinimą. Žinoma, kai kurie jo juokai su kvapeliu, kaip nuolatinis atsikirtimas, kad jis - respublikonas - galės bendradarbiauti su demokratais, nes 17 metų sėkmingai gyvena su žmona demokrate. Tai nereiškia, kad Švarcnegeris negali retkarčiais baigti kalbos Terminatoriaus “I”ll be back” - “Aš grįšiu”, tačiau tik ne “Fox” televizijoje.

Britų “Times” praneša, kad Egipto vyriausybė nuo kitų metų uždraudė užsienietėms šokti pilvo šokį. Sprendimą priėmė darbo ir imigracijos ministras Achmedas Amavis. Jo ministerija neaiškina sprendimo motyvų. Pilvo šokėja iš Irano Liza Aziza, išvertus iš arabų tai reiškia Gražuolė Liza, tvirtina, kad draudimą išsireikalavo šokėjos egiptietės, bijančios netekti darbo. Populiarėjant pilvo šokiui tarp europiečių ir amerikiečių, Egiptą užplūdo šokėjos iš užsienio. “Times” žodžiais, be rytietiško šokio entuziasčių, atvyksta daug prastesnės reputacijos šokėjų, kurios dirba ant prostitucijos ribos. Raudonosios jūros kurortuose ypač blogą vardą esą turinčios rusų šokėjos, tvirtina “Times”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų