• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ir Baltarusijos prezidentai Vladimiras Putinas ir Aleksandras Lukašenka pirmadienį Sočyje apsvarstys Rusijos kompanijų Baltarusijoje reikalus, taip pat Rusijos dujų tiekimo į Baltarusiją sąlygas.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Rusija apribojo kompanijoms "Slavneft" ir "Sibneft" naftos tiekimą eksportui dėl to, kad 175 tūkst. tonų naftos nepatiekta Baltarusijos naftos perdirbimo gamykloms, bet kiek laiko galios apribojimai, nenurodė.

REKLAMA

Be to, rugsėjo pradžioje Baltarusijos teismas areštavo Mozyrio naftos perdirbimo gamyklos 15 proc. akcijų, priklausančių "Sibneft", pripažindamas neteisėtu anksčiau sudarytą šių akcijų pardavimo sandorį.

"Dabar nėra prasmės ką nors kalbėti ar prognozuoti. Viskas paaiškės po mūsų prezidento susitikimo su V.Putinu, ir ne tik dėl šių, bet ir kitais klausimais", - agentūrai "Reuters" sakė Baltarusijos vyriausybės atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija paskelbė ketinanti nutraukti dujų tiekimą į Baltarusiją lengvatinėmis kainomis nuo 2004 metų sausio 1 dienos dėl to, kad Baltarusija nevykdo bendros įmonės steigimo "Beltransgazo" pagrindu sąlygų.

Rusijos ir Baltarusijos santykiai pašlijo, kai Minskas faktiškai atsisakė planų pereiti prie Rusijos rublio kaip mokėjimo priemonės Baltarusijoje. Tada Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas ir pareiškė, kad nuo 2004 metų "Gazprom" nebetieks Baltarusijai pigių dujų ir pereis prie komercinių kainų.

Pasak A.Lukašenkos, dujoms pabrangus nepakils visos kainos Baltarusijoje. "Šiandien kainos priartėjo prie Ukrainos kainų. Jokio visų kainų pakilimo nebus. Tam šiandien nėra priežasčių", - sakė A.Lukašenka vizito į Sočį išvakarėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Minskas sako, jog pabrangus Rusijos dujoms kils daug sunkumų pereinant prie bendros valiutos.

Pagal susitarimą su Rusija Baltarusija šiais metais turi gauti iš "Gazpromo" 10,2 mlrd. kubinių metrų dujų po 29 dolerius už 1 tūkst. kubinių metrų, kai nepriklausomų tiekėjų dujų kaina vidutiniškai yra 40 dolerių.

Tuo tarpu pirmadienį atvykęs į Sočį Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka, kreipdamasis į Rusijos prezidentą V.Putiną pasakė, kad už jų nugarų "vyksta negeri procesai, mūsų tautų siekiui susivienyti smogtas rimtas smūgis".

Jeigu, pasak A.Lukašenkos, abu prezidentai atlaikys šiuos smūgius, "leis atmesti visokias insinuacijas ir iš vienos pusės, ir iš kitos pusės, tai bus į naudą mūsų tautoms".

"Reuters"-BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų