REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laisvųjų ekonominių zonų pagrindų įstatyme, kurį Europos Komisija buvo pripažinusi vienu iš "kenksmingų" Europos Sąjungos vidaus rinkai, nebebus diferencijuojamos lengvatos šalies ir užsienio investuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

"Esame pateikę Ūkio ministerijai pasiūlymus, kaip pakeisti įstatymą. Jų esmė - ne rezidentų investuotojai negaus daugiau lengvatų negu rezidentų investuotojai. Be to, lengvatos nebus taikomos įmonėms, kurios užsiima bankininkystės ar finansine veikla. Ūkio ministerija pataisytą įstatymą teiks Vyriausybei", - patvirtino Finansų ministerijos Mokesčių departamento direktorė Ingrida Šimonytė.

REKLAMA

Birželio pradžioje ES vyriausybėms paskelbtoje ataskaitoje Europos Komisija nurodė, kad visose valstybėse narėse, išskyrus Latviją ir Estiją, yra įmonių mokesčių, kurie gali pakenkti ES vidaus rinkai. Europos Komisija atkreipė dėmesį į tariamas Lietuvos ir Lenkijos "specialias ekonomines zonas", kurios siūlo mokesčių lengvatas "tarptautinėms" kompanijoms pažeisdamos konkurenciją.

LEZ pagrindų įstatymas numato, kad jeigu užsienio investuotojas (investuotojai) įsteigė zonos įmonę ar įsigijo ne mažiau kaip 30 procentų zonoje įregistruotos ir zonoje veikiančios įmonės įstatinio (nuosavo) kapitalo ir investavo ne mažiau kaip vieno milijono JAV dolerių vertės užsienio kilmės kapitalą, tai tokia įmonė 5 metus nuo įregistravimo dienos nemoka pelno (pajamų) mokesčio. Kitus 10 metų ši įmonė moka 50 procentų mažesnį pelno (pajamų) mokestį. Užsienio investuotojų laisvojoje ekonominėje zonoje gauti dividendai neapmokestinami.

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas šalyje veikia tik viena - Klaipėdos laisvoji ekonominė zona.

Pernai liepą zonos įmone tapo ir jau kelerius metus šios zonos teritorijoje veikianti Vokietijos ir Japonijos koncerno "Siemens-Yazaki" antrinė bendrovė "SY Wiring Technologies" (buvusi "Baltijos automobilių technika"). Tai padėjo išsaugoti apie 2,2 tūkst. darbo vietų, nes LEZ įmonės statusas bei galimybė naudotis LEZ lengvatomis buvo labai svarbūs kompanijos savininkams apsisprendžiant tęsti gamybinę veiklą Lietuvoje.

Įstatymais numatyta, kad Klaipėdos laisvoji ekonominė zona veiks iki 2045 metų. Tolesnė jos veikla galės būti pratęsta įstatymu.

Dėl antrosios - Kauno LEZ galimybės iki narystės ES dienos pradėti veiklą Ūkio ministerijos pareigūnai labai abejoja.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų