REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo liepos 1 dienos įsigaliosianti nauja Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos tvarka, kurios reglamentą dar turi patvirtinti Europos Komisija (EK), gali sukurti Lietuvoje papildomų darbo vietų.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Gedimino Kirkilo teigimu, šiai tvarkai įgyvendinti Lietuvoje turės būti įsteigta apie 70 naujų darbo vietų, kurias finansuos Europos Sąjunga (ES).

REKLAMA

Tai jis sakė žurnalistams po trečiadienį Užsienio reikalų ministerijoje surengto URK posėdžio, kuriame Lietuvos diplomatai supažindino parlamentarus su rengiama tranzito tvarka bei šią tvarką reglamentuosiančiais ES Komisijos teisės aktų projektais.

Pagal pernai lapkritį pasiektą ES ir Rusijos susitarimą, nuo šių metų liepos 1 dienos iš ir į Kaliningrado sritį vykstantys Rusijos piliečiai turės gauti supaprastintą tranzito arba supaprastintą kelionės geležinkeliu dokumentą.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį (02.12) surengtame URK posėdyje buvo aptariama tik tranzito geležinkeliu tvarka.

Kaip po posėdžio žurnalistams sakė užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, Lietuva siūlo supaprastintą kelionės geležinkeliu dokumentą išduoti traukinyje.

Tai, pasak ministro, atliktų jau išvykimo stotyje į traukinį įsėdę Užsienio reikalų ir Vidaus reikalų ministerijos techniniai darbuotojai. Planuojama, jog reikės maždaug septyniasdešimt tokių darbuotojų. Jų atlyginimams lėšų skirtų ES.

ES iki kitų metų gegužės 1 dienos supaprastinto tranzito dokumentų įdiegimui Lietuvai skyrė 12 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija siūlo tranzito dokumentus išduoti pasienyje, tačiau tokiu atveju traukiniui pasienyje gali tekti stovėti 4-5 valandas.

A. Valionio teigimu, Lietuvos siūloma tvarka garantuotų sklandų ir trumpą sienos kirtimą.

Asmenų, kuriems bus išduodami supaprastinti kelionės geležinkeliu dokumentai, tapatybė bus tikrinama jau perkant bilietą.

Rusijos geležinkelio kasos perduotų Lietuvai tranzitu norinčių vykti asmenų duomenis, o Lietuva per sutartą laiką duotų atsakymą, ar šie asmenys gali vykti tranzitu.

A. Valionio teigimu, Rusijos pusė pageidauja, kad atsakymas iš Lietuvos būtų gaunamas per minimalų laiką. Kol kas dėl terminų nėra sutarta.

REKLAMA

Kitą pirmadienį numatomas kitas ES, Rusijos ir Lietuvos ekspertų konsultacijų raundas.

URK pirmininko G. Kirkilo teigimu, dėl tranzito tvarkos įgyvendinimo nekyla didelių ginčų. "Iš esmės viskas yra suderėta", - teigė jis.

Supaprastinto tranzito dokumentų išdavimo tvarkos reglamentą EK turi suderinti ir patvirtinti iki balandžio 16 dieną Atėnuose numatomo stojimo sutarčių su šalimis kandidatėmis, tarp jų ir Lietuva, pasirašymo.

A. Valionio teigimu, EK teisės aktai, reglamentuojantys Rusijos piliečių tranzito į Kaliningrado sritį ir iš jos tvarką, bus įtvirtinti papildomuose stojimo sutarties protokoluose.

REKLAMA

"Aš manau, kad siūloma tvarka yra gana komplikuota ir patys jos vartotojai po kurio laiko įsitikins, jog paprastas vizų režimas yra geriau", - BNS sakė Seimo URK narys opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos narys Vytautas Landsbergis.

V. Landsbergis anksčiau yra pareiškęs, jog Lietuva turi būti pasirengusi įvesti nuo liepos 1 dienos normalų vizų režimą Rusijos piliečiams, jeigu Rusija iki tol neįvykdys duotų įsipareigojimų.

Rusija įsipareigojo Europos Sąjungai pasirašyti su Lietuva readmisijos sutartį, leisti išplėsti Lietuvos konsulatą Kaliningrade ir įsteigti naują konsulatą Sovietske.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidento atstovas susiekimo su Kaliningrado sritimi klausimais, Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Dmitrijus Rogozinas yra pažadėjęs, kad Rusijos parlamentas taip pat pradės sienos sutarties su Lietuva ratifikavimo procedūrą.

Neseniai Lietuvoje viešėjęs D. Rogozinas teigė, kad jau vasario viduryje Valstybės Dūma turėtų apsispręsti dėl ratifikavimo datos.

Nuo vasario 1 dienos Lietuva pradėjo įgyvendinti nacionalinę tranzito iš ir į Kaliningrado sritį tvarką, pagal kurią galiojančiu kelionės dokumentu nepripažįsta Rusijos karinio bilieto.

REKLAMA

Taip pat kelionės dokumentu nebelaikomas vaiko gimimo liudijimas, jeigu vaikas keliauja be tėvų.

Nuo vasario 1 dienos Rusijos piliečiai gali įvažiuoti į Lietuvos teritoriją tik turėdami vieną iš šių dokumentų: Rusijos diplomatinį, tarnybinį arba užsienio pasą, užsienio pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, Rusijos vidaus pasą, vidaus pasą su SSRS simbolika, esant žymai apie Rusijos pilietybę, jūrininko pasą arba specialų sugrįžimo liudijimą, išduodamą kariškiams ir jūreiviams bei asmenims, pametusiems dokumentus.

Nuo tranzito į Kaliningradą tvarkos sugriežtinimo, Lietuvos pasieniečiai iš tranzitinių traukinių iki šiol išsodino 45 asmenis, keliavusius su netvarkingais dokumentais.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų