REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija ketina Seime rinkti parašus, jog būtų sudaryta parlamentinė komisija ištirti sprendimą perduoti Latvijai buvusį sovietų milicijos specialaus būrio OMON narį Igorį Gorbaną.

REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pranešė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos narys Vytautas Landsbergis.

REKLAMA

"Aš įsitikinęs, jog turi būti sudaryta speciali parlamentinė tyrimo komisija ištirti I.Gorbano paleidimo atvejį", - teigė jis.

Pranešimas, jog Lietuva ketina perduoti I.Gorbaną Latvijai, kur jis yra kaltinamas valstybiniais nusikaltimais, sukėlė politikų ir vienintelio likusio gyvo žudynių liudininko Tomo Šerno pasipiktinimą.

Tiriant Medininkų žudynių bylą nustatyta, jog 1991 metais naktį iš liepos 30-osios į 31-ąją septynis šiame muitinės poste budėjusius muitininkus ir policininkus nušovė ir vieną sunkiai sužeidė sovietų OMON būrio smogikai.

REKLAMA
REKLAMA

Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius praėjusią savaitę Seime pareiškė, jog prokuratūra turi įrodymų, jog I.Gorbanas nedalyvavo žudynėse. "Atlikus tyrimą nustatyta, jog I.Gorbanas nužudymo metu buvo Vilniuje, tačiau į Medininkus nevyko ir Lietuvos pareigūnų nužudyme nedalyvavo", -Seime sakė generalinis prokuroras.Vienintelis likęs gyvas žudynių liudininkas T.Šernas žiniasklaidai pareiškė, jog atpažino I.Gorbaną kaip vieną žudikų, tačiau to negalėjo patvirtinti savo parašu prokurorams po atpažinimo procedūros.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Landsbergis spaudos konferencijoje įtarė, jog T.Šernui prokuratūroje galėjo būti daromas spaudimas.

"Dėl I.Gorbanio kaltumo turėtų spręsti teismas, o ne valdininkas prokuratūroje. Aiškiai nenorima atiduoti bylos į teismą, nes ji gali sukelti ir tarptautinį rezonansą, ko nenorėtų Rusija", - piktinosi V.Landsbergis.

"Toje įstaigoje, kuri, iš tikrųjų, yra omonininkų globos draugija, kažkas turi aiškią įtaką, kad omoninkai būtų paleisti", - pažymėjo konservatorius, kalbėdamas apie Generalinę prokuratūrą.

Nuo opozicinės frakcijos atstovo kliuvo ir teisėjams, priėmusiems sprendimą nutraukti I.Gorbano suėmimą.

REKLAMA

Teismas gegužės pabaigoje patenkino prokuratūros prašymą nutraukti iki birželio 21 dienos paskirtą suėmimą. To reikėjo I.Gorbano perdavimui Latvijai, kur jis yra kaltinamas valstybiniais nusikaltimais.

V.Landsbergis paragino prezidentą Rolandą Paksą pareikalauti pasiaiškinti teisėją, nusprendusį nutraukti I.Gorbano suėmimą.

"Prezidentas gali pasikviesti teisėją ir pasikalbėti. Niekas jo spaudimu nekaltins. Konstitucija paveda jam vertinti teisėjų darbą ar net siūlyti juos atleisti", - teigė V.Landsbergis.

Praėjusią savaitę prezidentas R.Paksas susitikęs su generaliniu prokuroru prašė pastarojo neskubėti perduoti I.Gorbano Latvijai.

REKLAMA

"Aš manau, kad Medininkų byla yra ne vien paprasta byla, tai yra Lietuvos žmonėms daugiau nei paprasta byla. Aš žinau, kad tyrimas vyksta ir vyksta sėkmingai ir aš prašiau, kad šitas veiksmas nebūtų daromas", - žurnalistams sakė prezidentas.Pasak generalinio prokuroro, I.Gorbanas turėtų būti perduotas Latvijai iki birželio 10 dienos.

Interpolo ieškomą I.Gorbaną pernai sulaikė Lietuvos pasieniečiai pasienyje su Rusijos Kaliningrado sritimi.

V.Landsbergis 1990-1992 metais ėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas ir buvo "de facto" šalies vadovas.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų