• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai turi teisę gauti valstybinę signataro rentą, siekiančią 50 procentų Seimo nario pareiginės algos - tai yra apie 2 tūkstančius litų. Ketvirtadienį (10.16) tai įteisino Seimas, priėmęs Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų įstatymą, reglamentuojantį signatarų statusą bei socialines garantijas.

REKLAMA
REKLAMA

Už šį dokumentą balsavo 34 Seimo nariai, prieš buvo 6, susilaikė 5 parlamentarai. Vykdant Seimo Etikos ir procedūrų komisijos rekomendaciją, Seimo nariai signatarai nusišalino nuo šio projekto svarstymo ir priėmimo.

REKLAMA

Valstybinę rentą, kaip numato įstatymas, gaus tik tie signatarai, kurie neturi kitų draudžiamųjų pajamų. Priimtame dokumente taip pat numatyta, kad valstybinė signataro našlių ir našlaičių renta sieks 25 proc. valstybinės signataro rentos dydžio.

Kai kurie Seimo nariai abejojo, ar toks įstatymas yra socialiai teisingas, nes šiuo metu daug žmonių sunkiai verčiasi. Kritiškai šį įstatymą vertino Seimo nariai Rolandas Pavilionis, Julius Veselka, Vytautas Šustauskas ir kiti manydami, kad toks dokumentas dar labiau supriešins tautą.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius apgailestavo, kad Seimo posėdyje buvo įžeidžiami signatarai, laikydamas tai valstybės įžeidimu. Ragindamas palaikyti šį įstatymą, Seimo narys Gediminas Dalinkevičius pažymėjo, kad valstybei signatarai yra simboliai. Nekaitinti aistrų ir pagerbti signatarus ragino ir Seimo Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Socialdemokratė Sigita Burbienė atkreipė dėmesį į tai, kad Seimas atsisakė dosnesnio įstatymo varianto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmajame įstatymo projekto variante buvo siūloma mokėti signatarams per mėnesį 6 minimalių mėnesinių atlyginimų valstybinę rentą, tai yra apie 2 tūkst. 700 litų, vėliau Seimas svarstė galimybę mokėti signatarams rentą, siekiančią 60 proc. Seimo nario pareiginės algos, tačiau šių nuostatų vėliau buvo atsisakyta.

Specialistų skaičiavimais, įstatymo įgyvendinimui kitais metais iš valstybės biudžeto reikėtų skirti apie 2,3 mln. litų.

Čia (http://www3.lrs.lt/seimu_istorija/w3_viewer.ViewDoc-p_int_tekst_id=3311&p_int_tv_id=281&p_org=0.htm) - Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų sąrašas.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų