REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pavėlavo paklausyti Prezidento Valdo Adamkaus raginimo pasitraukti iš postų - dabar jau reikia kalbėti apie jų atstatydinimą, sako A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas ir Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas pavėlavo paklausyti Prezidento Valdo Adamkaus raginimo pasitraukti iš postų - dabar jau reikia kalbėti apie jų atstatydinimą, sako A. Paulauskas.

REKLAMA

Taip penktadienį Lietuvos radijo laidoje "Ryto garsai" pareiškė Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas.

"Prezidento raginimas buvo praleistas. Šiandien, manau, kalbėti apie atsistatydinimą per vėlu, nes politikai to nepadarė. Galima kalbėti jau apie kitą etapą, kada šitie pareigūnai gali būti atstatydinti. Tam reikalingos patikrinimo medžiagos, argumentai, Seimo komisijų išvados. Matyt, be komisijų tyrimo rezultatų vargu ar bus galima daryti sprendimus", - kalbėjo parlamento vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, žmonės pradeda pavargti nuo antrą savaitę besitęsiančių komentarų. "Ramybė, taika, visuomenės susiklausymas kartais yra didesnė vertybė nei tiesos ieškojimas, kuris priverčia visus išsimušti iš normalaus darbo ritmo, - pažymėjo A. Paulauskas. - Suprantu, kad svarbi nekaltumo prezumpcija, norisi įrodyti ir visuomenei pateikti save pateisinantį argumentą. Tai, kas vyksta dvi savaites, buvo proga pamąstyti apie politinę kultūrą, moralumą, principingumą savo veikloje. Deja, šie politikai elgiasi skirtingai".

Seimo Pirmininkui keistai nuskambėjo pamąstymai, esą reikalavimas laikytis moralios politikos mūsų visuomenei nepriimtinas. Tai esą panašu į norą susitarti, "kokio dydžio kyšius galime imti, nes mūsų visuomenė šiandien nėra pasiruošusi pareikalauti neimti kyšio, nepiktnaudžiauti ir neįsivelti į korupcinius santykius". Pasak jo, raginimas surasti politikams žemesnę kartelę yra labai pavojingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pabrėžė A. Paulauskas, šalies vadovo iškelti reikalavimai politikams atitinka šiandienos situaciją: "Jei mes nekelsime tokių aukštų standartų, galime nusiristi labai žemai".

ELTA primena, jog V. Adamkus savaitės pradžioje kreipdamasis į visuomenę leido suprasti nepasitikįs į skandalus įsivėlusiais valdančiosios Darbo partijos pirmininku V. Uspaskichu bei opozicinės Liberalų ir centro sąjungos lyderiu A. Zuoku. Prezidento vertinimu, dviejų parlamentinių partijų vadovų tarpusavio kaltinimai, santykių aiškinimasis kenkia valstybės ir savivaldos interesams, diskredituoja jas visuomenės akyse.

REKLAMA

Kartu V. Adamkus, remdamasis demokratinio pasaulio politinės etikos normomis, pabrėžė, kad "iškilę bei viešai svarstomi įtarimai netgi be teisinio jų įvertinimo pakerta visuomenės ir mano pasitikėjimą konflikte dalyvaujančiais politikais". "Dėl to kviečiu ir raginu juos nevengti politinės atsakomybės bei moralios politikos vardan padaryti išvadas ir priimti atitinkamus sprendimus", - pareiškė V. Adamkus.

V. Uspaskichas pareiškė neatsistatydinsiąs, nes nori sulaukti jo veiklą tiriančių trijų Seimo komisijų išvadų. Anot ministro, Lietuva yra parlamentinė respublika, todėl lemiantis turėtų būti Seimo, o ne Prezidento žodis.

REKLAMA

Savo ruožtu A. Zuokas, pradžioje patikinęs, jog šalies vadovo kalboje neišgirdo jam adresuoto raginimo pasitraukti iš posto, vėliau prisipažino svarstąs tokią galimybę. Tiesa, liberalcentristų lyderis prieš priimdamas sprendimą dar žada tartis su partijos kolegomis.

Ūkio ministras įtariamas galimai neteisėtu privačių asmenų ir bendrovių protegavimu skirstant SAPARD lėšas, svarstant valstybinės reikšmės projektus su Rusija bei kuriant verslo informacijos centrus.

Sostinės vadovas taip pat įtariamas privačios bendrovės protegavimu. Be to, teigiama, esą įmonių grupė "Rubicon Group" už jai naudingus Vilniaus miesto savivaldybės sprendimus "abonentu" ar "kolega" vadinamam asmeniui mokėjo milijonines sumas. Žiniasklaidos paskelbti duomenys leidžia daryti prielaidą, kad šis asmuo galėjo būti A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų