• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūšyje dėl "abonento" girdime tik kelių patrankų šūvius. Todėl "Omni.lt" domėjosi, kodėl vis sunkesnę kaltinimų naštą turintis pakelti Vilniaus meras Artūras Zuokas išlaiko stabilią koaliciją savivaldybės taryboje, ką apie skandalą mano tylesni šios koalicijos nariai ir kodėl jie išlieka kompromituojamo mero rėmėjais.

REKLAMA
REKLAMA

A. Zuoko vadovaujamą koaliciją Vilniaus miesto taryboje sudaro liberalai, modernieji krikščionys demokratai, lenkų bendruomenės ir nepriklausomi atstovai. Pakalbinus tris visuomenei žinomesnius šios koalicijos narius, tapo aišku, kad A. Zuoko oponentams prireiks galingesnių pabūklų, norint išversti merą iš posto.

REKLAMA

Kito tokio nėra

Net ir iš Liberalų ir centro sąjungos pasitraukęs Vilniaus universiteto docentas Dainius Pūras tvirtina, kad alternatyvos A. Zuokui vadovauti sostinei nėra. „Savo asmeninę nuomonę aš parodžiau prieš savaitę išstodamas iš Liberalų ir centro sąjungos, nes man nepriimtini A. Zuoko, kaip partijos pirmininko, veiksmai, – aiškino tarybos narys. – Tačiau Vilniaus miesto savivaldybėje šiuo metu aš nematau kito žmogaus, kuris galėtų jį pakeisti. Ir turiu galvoje ne tai, kad A. Zuokas yra „nepakeičiamas“, o tai, kad šioje kadencijoje realus lyderis vis tiek išliks jis, net jei nebebus meras. Tad logiškiau, kad lyderis ir užimtų lyderio postą, kartu ir už tai atsakydamas.“

REKLAMA
REKLAMA

„Esu nepartinė, todėl jokių interesų neturiu, niekas manęs nesaisto. Tačiau, aišku, priklausau koalicijai, matau, kas vyksta, ir nemanau, kad A. Zuokas turėtų trauktis. Jis yra vienišas briedis, kuris eina ir laužo ragus“, – emocingai kalbėjo Lietuvos radijo laidų vedėja, muzikologė Zita Kelmickaitė.

Anot jos, Vilniaus meras patraukia ir savo charizma, kuri gal nėra priimtina visiems žmonėms, valdžios postuose norintiems matyti „vargšą, nuvargėlį“. „Prisimenu jį per pirmąjį balsavimą. „Ot, velnias, tu įsivaizduoji, jis savimi per daug pasitiki“, – tada kaip tikra lietuvė pagalvojau. Bet jis nepalūžta, kalba, daro, turi sparnus, – dėstė Z. Kelmickaitė. – Taip, kartais jis autokratiškas, kartais iš savo jaunumo nesusilaiko ir – bakst – įduria. O juk suaugęs žmogus, galėtų to spyglio ir nekišti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos nuomone, A. Zuoko kritikai tiesiog nenori matyti jo padarytų gerų darbų: „Jis labai ryžtingas ir greitai apsisprendžia veikti. Jam tik pasiūlai gerą idėją ir jis jau sako: „Imame, darome“, net išsigąstu, net užmuša jo pasiryžimas veikti iš karto“.

Įkliuvo į interesų girnas?

Rita Dapkutė-Lumbienė, gindama sostinės vadovą, taip pat apeliuoja į nuveiktus darbus: „Reikia tik pažiūrėti į augantį Vilniaus miestą ir suprasi, kad A. Zuokas yra geras meras“. O paklausta, ar nesitrauks iš koalicijos, atrėžė: „Jei dar esu, vadinasi, nesitrauksiu. Bet kuri politinė figūra turės politinį skandalą, o ar jie pagrįsti ir teisėti – čia jau kitas klausimas“.

REKLAMA

Kiti pašnekovai taip pat buvo įsitikinę, kad tokiame dideliame mieste labai sunku išlaviruoti tarp skirtingų interesų, o savo tikslų nepasiekusieji visada nori mesti šešėlį.

Tokiam teiginiui pritaręs D. Pūras priduria, kad A. Zuoko stiprioji pusė yra geras ir pakankamai viešas miesto klausimų sprendimas, pasitelkiant modernią vadybą.

„Taryboje darbas vyksta normaliai, – patikino Z. Kelmickaitė. – Kažkas verda tą košę ir mums tai yra labai keista. Tas erzelis, kai ieškoma, bet nerandama, labai keistas, žiūri ir akis traukai. Kai kurie asmenys labai norėtų tą situaciją paaitrinti. Tačiau nieko, ką akivaizdžiai galėtų pateikti, nėra.“

REKLAMA

K. Masiuliui kliūva atgal

Su šiuo argumentu aršiausiu A. Zuoku oponentu tapęs konservatorius Kęstutis Masiulis, ko gero, nesutiktų. Po paskutinio apsilankymo Seimo komisijoje jis žurnalistams dar kartą pakartojo manąs, kad „abonentas“ yra A. Zuokas, nes esą „geležinė ranka“ neleistų dar kažkam šalia imti kyšius.

Remdamasis pasaulyje atliktais tyrimais K. Masiulis sakė, kad politinė korupcija paprastai yra lydima sandorių, kad politiniai sprendimai nepriimami pavieniui, nes tam reikia talkos bei paramos ir pridūrė: „Kai „abonentas“ pietauja, trupiniai byra“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad kaip į tokią kritiką reaguoja kiti tarybos nariai ir ar ne jiems tie trupiniai byra?

Atsakydami pašnekovai nepagailėjo beržinės košės konservatoriui. Tiesa, jų argumentai buvo panašūs. „Juk anksčiau jie kartu dirbo. Būtų gerai, kad K. Masiulis tada būtų išdėstęs savo nuomonę, o ne vien pritaręs visiems sprendimams“, – pyko D. Pūras. Jam paantrino ir Z. Kelmickaitė: „Labai patį K. Masiulį kritikuočiau, nes jis tupinėja: prieš metus kalbėjo viena, dabar kalba kitką – taip nesolidu. Juk jis buvo vicemeras, galėjo veikti, – ir ką?“

REKLAMA

O apie konservatoriaus kritiką paklausta R. Dapkutė-Lumbienė net sutriko: „Net nemoku komentuoti. Klausiau tik viena ausimi. Kai kurie politikai praleidžia visą laiką tik skandalų ir gandų atknisimui“.

„Nieko išgerti nedavė“

„Kartą mane parduotuvėje viena moteris, žinoma vertėja užsipuolė: Zita, mes žinome, kad tu geras žmogus, bet kodėl tu pasirašei po „Rubiconu“, kaip tu drįsai, ką jis tau davė? „Namą“, – atsakiau, – ironiškai apie galimą kyšio ėmimą kalbėjo Z. Kelmickaitė, pripažinusi, kad balsavo už vandens parko statybas. – O ką dar galėjau atsakyti? Nėra ką atsakyti. Jei kas piktnaudžiauja, reikia išaiškinti ir išvaryti. Bet aš nieko niekada negavau. Gali kišenes iškrapštyti, tų trupinių ieškoti – nieko nėra... Galiu tik padainuoti: „Niekas išgerti nedavė...“.

REKLAMA

O D. Pūras pabandė rasti gilesnę tokių kaltinimų priežastį. Pasak jo, klausimų kyla bandant išsiaiškinti, kodėl A. Zuokui taip gerai sekasi „be dramatiškų balsavimų“ rasti konsensusą tarp skirtingų frakcijų. „Didžiausia parama merui ateina iš opozicijos, vadinasi, arba meras labai talentingas politikas, arba, sakykime taip, gerai išnaudoja administracinius resursus, bet tai tik spėlionės“, – sakė docentas.

Jis patikino, kad balsuodamas pirmiausia tariasi su savimi, tiesa, turi paklusti ir politinei taisyklei balsuoti taip, kaip nusprendė frakcija: „Bet esant dabartinei frakcijų sudėčiai, peržvelgus visą politinį spektrą miesto taryboje, nematau jokios prasmės pereiti į kitą frakciją, nes jos man visai nepriimtinos nei ideologija, nei juo labiau praktiniais veiksmais“.

Tomas Vaiseta ([email protected])

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų