• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pateikiame politologų pirmalaikių prezidento rinkimų vertinimus bei jų prognozes antrajam turui.

REKLAMA
REKLAMA

Č. Laurinavičius: vyksta principinis susirėmimas dėl Lietuvos ateities

Antrajame Prezidento rinkimų ture bus atsakoma į principinį klausimą - ne tik apie tai, koks bus Lietuvos Prezidentas, bet ir apie tai, kokia bus Lietuva. Aiškėjant Prezidento rinkimų pirmojo turo rezultatams pirmadienio naktį tai Eltai pareiškė Lietuvos istorijos instituto XX a. istorijos skyriaus vedėjas istorikas ir politologas Česlovas Laurinavičius.

REKLAMA

"Jei kažkas pasigedo intrigos pirmajame rinkimų ture, tai dabar tą intrigą turės. Valdas Adamkus atstovauja tam, kas buvo sukurta per 14 Lietuvos nepriklausomybės metų ir tuo laikotarpiu pasiektai šalies geopolitinei orientacijai. Kazimiera Prunskienė atstovauja nepatenkintiems šiuo naujosios istorijos etapu. Už jos kyšo "paksizmo" reiškinys", - Eltai tvirtino Č. Laurinavičius.

Istoriko teigimu, kol kas sunku prognozuoti, kas laimės antrajame Prezidento rinkimų ture. Pasak jo, daug kas priklausys nuo to, kaip bus organizuojama politinė kova ir kaip reikšis rinkėjų pilietinė atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

"Vyksta principinis susirėmimas, per kurį kyla klausimas dėl Lietuvos ateities. Manau, kad antrajame ture vis dėlto turėtų laimėti V. Adamkus. Tų, kurie pritaria Lietuvos nueitam keliui, yra daugiau nei tų, kuriems jis nepriimtinas", - pažymėjo Č. Laurinavičius.

A. Lukošaitis: antrajame Prezidento rinkimų ture daugiausia šansų turi V. Adamkus

Valstybės vadovo posto siekiančios Kazimieros Prunskienės patekimas į antrąjį Prezidento rinkimų turą turėtų sutelkti dėl Prezidento posto su ja kovosiančio Valdo Adamkaus rėmėjus ir teikti kadenciją baigusiam valstybės vadovui papildomų šansų laimėti šiuos rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai pirmadienio naktį Eltai pareiškęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Alvidas Lukošaitis teigė manąs, jog nušalintojo Prezidento Rolando Pakso K. Prunskienei pareikšta parama padarė įtaką daliai visuomenės.

"Turiu pripažinti, kad netikėtumų pirmajame ture labiau laukiau iš Petro Auštrevičiaus arba Vilijos Blinkevičiūtės nei iš K. Prunskienės", - sakė politologas.

Jis taip pat tvirtino, jog galimas K. Prunskienės prezidentavimas, lyginant su šių dviejų kandidatų, keltų daugiau abejonių ir nuogąstavimų. "Jeigu į antrąjį turą pateks K. Prunskienė, dėl šios politikės atsiras daugiau klaustukų nei dėl V. Blinkevičiūtės arba P. Auštrevičiaus - pirmiausia turint galvoje jos ketinimus "reanimuoti R. Paksą. Man tai kelia tam tikrą nerimą", - pareiškė A. Lukošaitis.

REKLAMA

Jo žodžiais, per antrojo turo balsavimą nemaža rinkėjų dalis taip pat turėtų pajusti nerimą dėl minėtų su K. Prunskiene susijusių klaustukų, ir tai savo ruožtu turėtų sutelkti juos remti V. Adamkų.

"Manau, kad antrajame ture rinkėjai turėtų balsuoti pakankamai racionaliai ir atsakingai bei paremti tą kandidatą, dėl kurio praeities ir politinės veiklos kyla mažiausiai abejonių", - pažymėjo politologas.

V. Radžvilas: V. Adamkaus šansai laimėti antrajame ture – neaiškūs

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docento Vytauto Radžvilo nuomone, pirmajame Prezidento rinkimų ture užtikrintai pirmaujančio kandidato į valstybės vadovo postą Valdo Adamkaus šansai įveikti antrąjį turą - "gana problemiški".

REKLAMA

Skelbiant rinkimų rezultatus pradėjus aiškėti, jog patekti į antrąjį turą kartu su V. Adamkumi daugiausia šansų turi Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos pirmininkė Kazimira Prunskienė, pirmalaikių Prezidento rinkimų baigtis, pasak V. Radžvilo, tapo neprognozuojama.

"Iš dalies kartojasi ta padėtis, kuri buvo per 2002-2003 metų Prezidento rinkimus. Tada įtikinama V. Adamkaus pergalė pirmajame ture negarantavo jo galutinės pergalės", - pirmadienio naktį, paskelbus išankstinius balsavimo rezultatus daugumoje rinkimų apylinkių, Eltai teigė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo požiūriu, antrajame ture pritraukti naujų rinkėjų V. Adamkui seksis sunkiau nei K. Prunskienei. "Tikėtina, kad V. Adamkui bus nelengva papildyti savo balsų "kraitį", o K. Prunskienės rinkėjų tikrai gali daugėti", - tvirtino V. Radžvilas.

Prezidento rinkimų kampanijai baigiantis, V. Adamkus per vieną susitikimų su visuomeninių organizacijų atstovais yra pareiškęs, jog antrajame Prezidento rinkimų ture savo varžovu jis norėtų matyti Petrą Auštrevičių. Pasak kadenciją baigusio Prezidento, galima šio kandidato sėkmė jam keltų mažiausiai nerimo dėl valstybės ateities.

REKLAMA

L. Bielinis: K. Prunskienės ir V. Adamkaus varžytuvės primintų R. Pakso ir V. Adamkaus varžybų scenarijų

Balsavimo rezultatų tolydžio patvirtinamos kandidatės Kazimiros Prunskienės galimybės patekti į antrąjį Prezidento rinkimų turą leidžia manyti, jog per šiuos rinkimus gali kartotis 2002 - 2003 metų Prezidento rinkimų scenarijus. Tada pirmajame ture daug mažiau balsų nei Valdas Adamkus gavęs Rolandas Paksas įveikė savo varžovą V. Adamkų antrajame rinkimų ture.

Tai Eltai rinkimų dienos - sekmadienio vėlų vakarą pareiškė Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA

Jo žodžiais, K. Prunskienės sėkmei turėjo įtakos ta rinkėjų dalis, kuri "jaučia tam tikrą nostalgiją" ir buvo veiksmingai "suaktyvinta" Rolando Pakso kreipimosi, kuriuo jis išreiškė paramą K. Prunskienei.

Iki rinkimų likus kelioms dienoms, kai kurie politologai skeptiškai vertino K. Prunskienės galimybes patekti į antrąjį rinkimų turą.

Pats L. Bielinis tada pripažino, jog R. Pakso parama suteikė galimybę K. Prunskienei gauti daugiau balsų, tačiau tų balsų, jo manymu, neturėję pakakti šiai kandidatei įveikti pirmąjį turą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"K. Prunskienės šansai tarp penkių kandidatų po R. Pakso kalbos padidėjo nebent tiek, kad iš penktos vietos ji pakilo į ketvirtą arba iš ketvirtos - į trečią. Tačiau tikrai nemanyčiau, kad ji turės šansų patekti į antrąjį turą", - teigė politologas.

Sekmadienio vakarą pradėjus aiškėti K. Prunskienei palankiems balsavimo rezultatams, L. Bielinis pripažino, jog varžytis su K. Prunskiene antrajame rinkimų ture valstybės vadovo posto siekiančiam V. Adamkui būtų sunku.

"Iš esmės, kartojasi praėjusiųjų Prezidento rinkimų scenarijus. Antrasis turas bus sunkus V. Adamkui, nes K. Prunskienė gali naudotis R. Pakso ir Liberalų demokratų partijos parama. Jie moka mobilizuoti rinkėjus, o V. Adamkaus rinkėjai ne taip lengvai mobilizuojami", - tvirtino politologas.

REKLAMA

Jo teigimu, ta rinkėjų dalis, kuriai rūpi demokratinė Lietuvos ateitis, per rinkimus balsavo už V. Adamkų ir Tėvynės sąjungos bei Darbo partijos remiamą kandidatą Petrą Auštrevičių.

Tačiau, pasak L. Bielinio, P. Auštrevičiaus kandidatavimas atėmęs balsų iš V. Adamkaus. Savo ruožtu Socialdemokratų partijos iškelto Česlovo Juršėno kandidatavimas susilpninęs K. Prunskienės pozicijas. Patekti į antrąjį turą aiškėjant balsavimo rezultatams vis mažiau šansų turinčių kandidatų - Č. Juršėno ir P. Auštrevičiaus - rėmėjų balsai antrajame ture, pasak politologo, turėtų atitinkamai pasiskirstyti tarp dviejų dėl Prezidento posto toliau kovosiančių varžovų.

ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų