REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys su kyšininkavimu siejami Seimo nariai gali išvengti baudžiamosios bylos, nors laikinoji parlamento komisija ir rekomenduoja atimti jų neliečiamumą. Seimas šiandien balsuodamas gali šį komisijos sprendimą atmesti ir išsaugoti kolegų imunitetą. Seimo užkulisiuose imta kalbėti apie tai, kad STT turi slapta įrašiusi ir Artūro Paulausko pokalbių, o po STT atliktų skandalingų poėmių politikai ėmė vis dažniau žvilgčioti į Premjerą Algirdą Brazauską.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto net iškėlus bylas politikams ar solidiems valdininkams, ne visada pavyksta jas pasiųsti į teismą.

REKLAMA

Nuomonės nežino

Dauguma Seimo narių vakar dar nežinojo, ar balsuos už trijų kolegų neliečiamumo panaikinimą. 53 narius turinti didžiausia parlamente socialdemokratinės koalicijos frakcija ketina apsispręsti šiandien.

Vakar savo pozicijos neturėjo Liberalų ir centro frakcija.

Jos seniūnas Eligijus Masiulis sakė laukiąs Generalinės prokuratūros prašymą dėl Vytenio Andriukaičio, Vytauto Kvietkausko ir Arvydo Vidžiūno imuniteto panaikinimo tyrusios Seimo komisijos narių paaiškinimų.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek žinau, dabar dalis komisijos narių ruošia atskirąją nuomonę. Mes negirdėjome slapta įrašytų pokalbių, todėl turėsime atsižvelgti į komisijos sprendimą. Tačiau labai norėsime išgirsti ir imuniteto panaikinimui nepritarusių komisijos narių argumentus“, - pirmadienio vakarą dienraščiui sakė frakcijos seniūnas.

Užverbavo STT?

E.Masiulis šiandien balsuodamas spręs kolegų likimą, nors ir jo pavardė daugiau nei savaitę neoficialiai buvo siejama su kyšininkavimu, o teisėsaugos pareigūnai neskubėjo šių įtarimų paneigti. Vis dėlto oficialiame Seimui pateiktame prokurorų prašyme vietoje žadėtų penkių liko trijų parlamentarų pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristas sakė girdėjęs gandus, neva jo ir partijos bičiulio Gintaro Steponavičiaus pareigūnai nusprendę kol kas neliesti, nes Prezidento rinkimus laimėjęs jų remtas Valdas Adamkus.

„Aš girdėjau ne tik tą, bet ir kitą gandą. Esą aš su G.Steponavičium užsiverbavome STT pas Valentiną Junoką, tai mus ir išbraukė. Taip kad atsargiai su manimi kalbėkite“, - juokavo E.Masiulis.

Įrodymai neįtikino

Seimo laikinosios komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas žurnalistams teigė, kad septyni komisijos nariai iš dvylikos už kolegų neliečiamumo panaikinimą balsavo ne dėl tvirtų įrodymų. Pasak parlamentaro, tokį komisijos sprendimą daugiausia nulėmė tai, kad visi trys korupcija įtariami Seimo nariai sutinka duoti parodymus ir kitaip bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis. „Jei nebūtų patys sutikę, nežinau, kaip būtų balsavę“, - pripažino A.Salamakinas.

REKLAMA

Jis pats, socialdemokratai Giedrė Purvaneckienė ir Nikolajus Medvedevas bei liberalcentristas Raimondas Šukys balsavo prieš trijų parlamentarų imuniteto panaikinimą.

Dar vienas socialdemokratas Juozas Bernatonis balsuodamas dėl komisijos išvados susilaikė. Balsuojant atskirai dėl kiekvieno parlamentaro, jis prieštaravo, kad būtų panaikintas A.Vidžiūno asmens neliečiamumas.

Trys - ne pabaiga

Seimo nario imunitetui panaikinti reikalingą 71 balsą surinkti bus nelengva. Tai paaiškėjo po STT agentų vizitų į didžiųjų partijų būstines. Šių partijų vadovai, užimantys aukščiausius šalies valdžios postus, kritikos teisėsaugininkams negailėjo ir sulaukę oficialaus Generalinės prokuratūros prašymo panaikinti trijų Seimo narių neliečiamumą.

REKLAMA

Ne tik Lietuvą, bet ir pasaulį sudrebinusioje byloje teisininkai įžvelgia procedūrinių pažeidimų, saugumo specialistai - valstybinio mąstymo stoką, politikai - gandų skleidimą, politinį kerštą ar net Rusijos įtaką.

„Klaipėda“ jau rašė, kad, neoficialiais duomenimis, STT ir Generalinė prokuratūra gali neapsiriboti trimis korupcija įtariamais parlamentarais. To nepaneigė ir laikinai generalinio prokuroro pareigas einantis Gintaras Jasaitis.

Gandų netrūksta

Po STT atliktų poėmių politikai ėmė vis dažniau žvilgčioti į Premjerą Algirdą Brazauską ir prisiminė klastingąjį planą „Strekoza“. Jame numatyta sukompromituoti aukščiausius šalies postus užimančius politikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gandų apie kyšininkavimo skandale neva minimą A.Brazausko pavardę neneigia girdėjęs ir E.Masiulis. Ir ne tik ją. „Kiek teko girdėti, STT turi slapta įrašiusi ir Artūro Paulausko pokalbių. Bet tai kitoje byloje - dėl Vilniaus miesto mero rinkimų“, - dienraščiui sakė parlamentaras. Ir pridūrė: „Sunku pasakyti, kur čia informacija, o kur dezinformacija“.

Jis pats nukentėjo nuo gandų, todėl kreipėsi į teisėsaugininkus. E.Masiulis paprašė išsiaiškinti, kas ir kodėl juos paskleidė.

Liberalų ir centro frakcijos seniūnas tikino Seime nejaučiąs įtampos, tačiau pripažino, jog aktyviai skleidžiami gandai vargina. „Jei vien įtarimais gyvensime, tai gali paaiškėti, kad įtariami visi Seimo nariai“, - mano E.Masiulis.

REKLAMA

Bylą nutraukė

Tačiau kai kas jau gali pasidžiaugti atsikratęs įtarimų. Tėvynės sąjungos Klaipėdos skyriaus tarybos narys klaipėdietis Šarūnas Reikalas - vienas jų.

STT Klaipėdos skyriaus pareigūnai šių metų birželio 3 dieną pareiškė įtarimą buvusiam Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojui Š.Reikalui. Jis įtartas, kad, būdamas valstybės tarnautojas, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir dėl to valstybė patyrė didelę žalą.

Anot STT atstovės spaudai Elenos Martinonienės, Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijai 99-iems metams išnuomodamas 9 sklypus Klaipėdoje Š.Reikalas neteisėtai vadovavosi keliais nebegaliojančiais ir pažeidė vieną galiojantį teisės aktą.

REKLAMA

Birželio 23-iąją Klaipėdos apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą dėl Š.Reikalo veiksmų nutraukė ir išlaisvino konservatorių nuo teisinės atsakomybės.

E.Martinonienė dienraščiui sakė, jog prokurorai tyrimą nutraukė suėjus senaties terminui. „STT pareigūnai žinojo apie artėjantį senaties terminą. Bet jie turėjo užduotį įrodyti, kad sutartis buvo neteisėta. Prokuratūra sprendime tai pripažino“, - teigė STT atstovė.

Įkliuvo meras

Baudžiamosios atsakomybės išvengti pavyko ir buvusiam Palangos merui Egidijui Rimkui. Šį socialliberalų partijos narį STT pričiupo 2001 metų balandžio pabaigoje, kai pajūrio kurorto savivaldybėje vyko konkursas Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo-vyriausiojo architekto pareigoms užimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palangos meras įtartas liepęs suklastoti konkurso rezultatus. E.Rimkus savo kaltę neigė, STT agentams ilgą laiką nepavyko pateikti jam kaltinimų, nes gydytoju iki karjeros politikoje dirbęs vyras susirgo.

Tų pačių metų pabaigoje vykusiame partiniame susirinkime socialliberalai netikėtai išgirdo, kad byla jų partijos bičiuliui bus nutraukta.

Konkurso rezultatų klastojimo byla susidomėjo ir Generalinė prokuratūra, paėmusi ją iš STT patikrinti. Be dėmesio neliko ir ta aplinkybė, kad ne taip seniai Generalinei prokuratūrai vadovavo socialliberalų vadovas A.Paulauskas.

REKLAMA

2001-ųjų gruodį byla prieš E.Rimkų nutraukta.

Žlunga ne viskas

STT atstovė spaudai E.Martinonienė nemano, kad visi tarnybos atliekami korupcijos tyrimai žlunga. Kaip ji teigia neseniai išplatintame pranešime, „šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas dėl Sveikatos apsaugos ministerijos valstybės sekretoriaus Vidmanto Žilinsko, buvusio sveikatos apsaugos ministro Konstantino Romualdo Dobrovolskio ir kitų asmenų galimai neteisėtų veiksmų. Ikiteisminis tyrimas dėl K.R.Dobrovolskio veiksmų planuojamas baigti iki rugpjūčio 31 d. ir bus perduotas teismui, o tyrimas dėl V.Žilinsko bus baigtas gavus fonoskopinės ekspertizės išvadas”.

REKLAMA

Be to, dėl galimai neteisėto žemės įgijimo pradėta 17 ikiteisminių tyrimų, 4 bylos perduotos prokuratūrai, 2 - teismui. Vienoje iš tokių bylų 3 asmenys nuteisti, 5 asmenys, įtariami padarę žalos daugiau kaip už 200 tūkstančių litų, laukia teismo.

STT atstovė prisiminė ir plataus atgarsio sulaukusią „Sodros“ Klaipėdos skyriaus vedėjo Viktoro Valcerio bylą. Už tarnybinės masažinės vonios pasisavinimą V.Valcerį teismas nuteisė pustrečių metų nelaisvės. Iš šio termino atimtas areštinėje praleistas laikas, o nuo neatliktos bausmės dalies teismas V.Valcerį atleido, ir jis teismo salėje buvo paleistas. Nuosprendžiu nepatenkintas V.Valceris jį apskundė.

Tačiau STT gali tik pavydėti Valstybės saugumo departamentui, kurio darbuotojai sulaikė, surinko įrodymus, o teismas nuteisė kyšį paėmusį Seimo narį. Artūro Butkevičiaus byla kol kas tokia - vienintelė.

Vaidotas ZALECKIS

Klaipėda (http://www.klaipeda.daily.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų