REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos policijoje ir vėl dingo bylos. Manoma, kad nežinia į kieno rankas patekusiuose slaptuose dokumentuose gali būti ir informatorių duomenys. Patylomis atliekamo tyrimo akiratyje atsidūrė pareigūnas, kurį Rolando Pakso aplinka norėjo prastumti į Klaipėdos saugumo vadus.

REKLAMA
REKLAMA

Vengia komentarų

Policijos ir prokuratūros pareigūnai aiškinasi, kada ir kokiomis aplinkybėmis iš uostamiesčio policijos dingo operatyvinės bylos. Tarnybinį patikrinimą atliekantys pareigūnai vengia komentarų šia tema. Jie tikina daugiau informacijos galėsiantys pateikti gegužės viduryje, kai bus baigtas tyrimas.

REKLAMA

Nepatvirtintais duomenimis, bylų dingimo faktą išaiškino patys policininkai.

Pareigūnų konfidencialumas šįkart gali būti pagrįstas dėl prapuolusios informacijos reikšmės. Operatyvinės bylos - tai lyg pareigūnų darbo planai. Jose buvo užfiksuotos nusikaltimų fabulos, numatyti konkretūs pareigūnų veiksmai tiriant neišaiškintas bylas. Šios bylos yra žymimos grifu „Slaptai“.

Spėjama, jog šalia nurodymų atlikti slaptus pokalbių pasiklausymo ar sekimo veiksmus taip pat galėjo būti nuorodos į slaptuosius policijos bendradarbius, kurie galėtų turėti vertingos informacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Vengdama panikos policija ėmė neigti, kad dingusiose bylose galėjo būti duomenys apie informatorius, ir patikino, jog slaptiesiems bendradarbiams pavojus negresia.

Dingsta antrąkart

Pirmasis skandalas dėl Klaipėdos teisėsaugos institucijose dingusių bylų kilo prieš trejus metus. Tąkart dienraštis „Klaipėda“ išsiaiškino, jog iš įvairių institucijų dingę ir neieškoma pustrečio šimto neištirtų baudžiamųjų bylų. Bausmių išvengė šimtai nusikaltėlių.

Didžioji dalis bylų dingo iš Klaipėdos miesto 3-iojo policijos komisariato. Jam vadovaujantis Piotras Kolyška išsiaiškino, jog policijos įstaigoje trūksta 227 baudžiamųjų bylų. Dar 39 bylos rastos užsimetusios įvairiose uostamiesčio teisėsaugos instancijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir šįkart prapuolė to paties 3-iojo komisariato bylos. Tarnybinį patikrinimą atliekančių pareigūnų akiratyje atsidūrė šio komisariato Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkas Rimantas Ramanauskas.

Kaltės neprisiima

„Iš esmės, tai š... ir niekas“, - taip R.Ramanauskas pavadino tarnybinį patikrinimą dėl dingusių neišaiškintų sunkių ir rezonansą visuomenėje sukėlusių nusikaltimų.

Pasak pareigūno, jis tikrinamas nuolat, kai tik iš Kauno atvažiavo į Klaipėdą. Per kelerius metus atlikti ir trys ar keturi didžiuliai jo veiklos patikrinimai. „Ypač nemalonu buvo, kai nieko nepasakę tikrinti atvažiavo iš Policijos departamento“, - prieš trejus metus patirtą nuoskaudą ir šiandien prisimena R.Ramanauskas.

REKLAMA

Vakar pareigūnas „Klaipėdai“ sakė su dingusiomis slaptomis operatyvinėmis bylomis nesąs susijęs. „Kai pradėjau dirbti šiame komisariate, man kolega tas bylas atnešė. Aš perskaičiavau - kiekis atitiko. Kiek vėliau šios bylos “po parašu” iškeliavo į Vyriausiąjį policijos komisariatą. Jei jos dingo, kuo čia dėtas aš?“ - stebėjosi policininkas.

Sutrukdė ministras

Praėjusiame dešimtmetyje R.Ramanauskas dirbo Klaipėdos, Neringos policijos komisariatuose, Kaune užėmė vyriausiojo komisaro pirmojo pavaduotojo pareigas. 1998 metais pasikeitus Kauno policijos vadovybei jis tikėjosi tapti vyriausiuoju komisaru, tačiau vietoje to buvo atleistas iš pavaduotojo pareigų.

REKLAMA

Sugrįžęs į uostamiestį pareigūnas tikėjosi tapti Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos skyriaus viršininku. Tačiau šias viltis sužlugdė, kaip sako pats R.Ramanauskas, tuometinis vidaus reikalų ministras Stasys Šedbaras ir slaptos pažymos iš Valstybės saugumo departamento.

Tačiau be darbo R.Ramanauskas neliko, jis buvo priimtas į uostamiesčio 3-iąjį policijos komisariatą, kur gavo tik komisaro inspektoriaus pareigas. Vėliau vis pasigirsdavo kalbų, neva R.Ramanauskas taikosi į įvairias aukštas pareigas.

Minėtas skandale

Be R.Ramanausko vardo neapsiėjo ir prezidentūros skandalas. Praėjusių metų vasarą lankydamasis pajūryje Prezidento patarėjas Remigijus Ačas susitiko su vienu žurnalistu ir svarstė, jog reikėtų nuimti Klaipėdos saugumiečių vadą Algirdą Grublį. Esą uostamiestyje vyksta „daug negerų dalykų“, o A.Grublys nesiimąs jokių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip galimas kandidatas į VSD Klaipėdos apygardos skyriaus vadovo vietą paminėtas R.Ramanauskas.

„Po Kauno man buvo labai daug pasiūlymų. Gal ir buvo užsiminimas (apie VSD Klaipėdos skyrių - red.), bet konkrečiai kalbos nebuvo“, - viename interviu praėjusiais metais dienraščiui prisipažino pareigūnas.

Šiandien R.Ramanauskas teigia pats nesiveržęs į saugumo vadus. Atsitiktinai įtrauktas į skandalą policininkas sakė dėl to dabar patiriąs didelę žalą.

„Dėl tų kalbų apie A.Grublio nuėmimą aš praėjusią savaitę du kartus buvau iškviestas į Vilnių, į saugumą. Bet aš juk niekur nepretenduoju, o ir pensiją jau turiu užsitarnavęs“, - apie galimybę pasitraukti iš tarnybos policijoje užsiminė R.Ramanauskas.

Vaidotas ZALECKIS

“Klaipėda”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų