REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iškilmingai atidaryta Kupiškio pensionato valgykla. Atrodo, įvykis ne toks ir svarbus: valgę ankštose patalpose šios įstaigos gyventojai pusryčiaus, pietaus ir vakarieniaus erdvioje ir puošnioje valgykloje. Sakytum, taip ir turėjo būti. Betgi ši šventinė diena jau buvo planuota daugiau nei prieš 13 metų...

REKLAMA
REKLAMA

Kviesti svečiai - rajono meras Leonas Apšega, Seimo narys Vytautas Saulis, Panevėžio apskrities viršininko administracijos atstovai, statybos darbus čia vykdžiusių organizacijų vadovai, žurnalistai, lydimi pensionato direktoriaus Dainiaus Bardausko, klegėdami žengė patižusiu keliu iš administracinio pastato į naująją valgyklą ir priekaištavo direktoriui: girdi, kelelis į naująsias patalpas labai nekoks... O D. Bardauskas juokėsi ir sakė: "Ne bet ką, o aukštus žmones vedu per šią makalynę, todėl tikiu, kad per vasarą ją paslėps asfaltas".

REKLAMA

Rožančius - iš vyskupo rankų

Valgyklos rūbinėje svečius pasitiko Jo Ekscelencija Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Kupiškio dekanato dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas ir vikaras Gediminas Jankūnas. Gražų ryšelį spalvotų rožančių dalijo vyskupas svečiams ir pensionato gyventojams, o prieš perkirpdamas rausvą patalpų atidarymą simbolizuojančią juostą kalbėjo: "Gailestingasis Dieve, dėkojame Tau, kad žmonėms parodai daugybę kelių, padedančių išpildyti meilės įsakymą. Ir Tavo Sūnus atėjo į pasaulį, kad mums paliktų tarnavimo pavyzdį: juk ir šiuose globos namuose bei valgykloje turi būti tarnaujama. Visagali Dieve, kasdien mes čia gausime Tavo dovanas - žemės ir žmonių darbo vaisius. Dėkojame Tau už globą ir prašome palaimos: suteik visiems valgantiems dvasios ir kūno sveikatą, dangaus dovanomis atmokėk tiems, kurie mumis rūpinasi ir mums tarnauja. Stiprink mus, Dieve, kad broliškai dalintumėmės duona ir padėtume bėdoje vieni kitiems, kad visi šių namų gyventojai - ligoti, kenčiantys ir senyvi žmonės - jaustų jiems patarnaujančiųjų meilę".

REKLAMA
REKLAMA

Priėjęs prie susispietusių pensionato gyventojų, vyskupas juos palaimino, sakydamas, jog ligonių maldą Dievas išgirsta greičiausiai. "Melskitės, kad gerovė šiuose namuose išliktų visada", - prašė aukštasis dvasininkas.

Vaiduoklis tapo gražus

"Pravažiuodamas Šnipeliškių kaimą, su nerimu žiūrėdavau į šį statinį. Stūksojo jis lyg vaiduoklis ir, rodės, nėr vilties įpūsti jam gyvybę..." - sveikindamas direktorių D. Bardauską, jo vadovaujamą kolektyvą ir visus pensionato gyventojus kalbėjo meras L. Apšega.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1991-aisiais buvo pradėta valgyklos bei sveikatos priežiūros korpuso statyba. Užėjęs sunkmetis darbus sustabdė ilgam. 2000-aisiais, kai šiai įstaigai ėmė vadovauti D. Bardauskas, vėl pradėta kurti planus, kaip panaikinti pastatui vaiduoklio įvaizdį. "Prieš 13 metų mes projektavom šį statinį, o grįžę čia 2002-aisiais turėjome gerokai pakoreguoti projektą... Labai džiaugiuosi, kad uteniškių uždarosios akcinės bendrovės "Statva" statybininkai viską padarė taip, kaip mes ir norėjome", - kalbėjo UAB "Panevėžio žemprojektas" generalinis direktorius Jonas Kavaliauskas.

REKLAMA

Net 2 mln. 300 tūkst. litų kainavo valgyklos įrengimas. Vasario 20 d. valstybės komisija pasirašė dokumentus, leidžiančius pensionatui eksploatuoti 713 kv.m. buvusio "vaiduoklio" patalpų. Pensionato vadovybė tikisi, kad bus įrengta ir kita jo dalis, kurioje įsikurs sveikatos priežiūros padalinys, administracija, stomatologijos, terapijos kabinetai, 120 vietų aktų salė.

"Žinau, kiek kainavo pastangų, norint pajudinti statybas iš mirties taško. O pensionatui labai reikėjo valgyklos. Dabar ir jums, ir mums problemų mažiau", - sakė Panevėžio apskrities viršininko administracijos, kuri yra ir pensionato steigėja, viršininko pavaduotoja Zita Kukuraitienė.

REKLAMA

Tokios virtuvės Kupiškyje dar nebuvo

Svečiai vaikščiojo po virtuvės patalpas tarsi po muziejų. UAB "P. Dussmann", kuri jau teikia pensionatui paslaugas, visuomeninio maitinimo direktoriaus Andrejaus Trušakovo kai kas prašė padovanoti vizitinę kortelę: girdi, bendrovei yra galimybių plėsti savo verslą mūsų rajone. "Sausio pradžioje laimėjome konkursą gaminti maistą pensionato gyventojams. Vertesni už kitus buvome tuo, kad atėjome į naująsias patalpas su visa vokiečių bei italų gamybos virtuvės įranga. Už ją pensionatas sumokės per penketą metų, to nė nepajusdamas: į kiekvieno valgančiojo porcijos kainą bus įskaičiuotos ir mūsų išlaidos už puikias virimo ir kepimo krosnis, šaldytuvus, nerūdijančio plieno stalus mėsai apdoroti, miltiniams ir daržovių patiekalams gaminti, maisto saugyklas ir indų plovyklas, virtuvės reikmenis ir valgyklos indus. Beje, porcijos kaina nepabrango - maistas kainuos tiek pat, kaip ir senojoje valgykloje: mūsų bendrovė, teikianti maitinimo paslaugas visoje Lietuvoje, produktus iš maisto perdirbimo įmonių perka pigiau nei eilinis pirkėjas, nes esame geri klientai, imantys labai didelius maisto produktų kiekius", - "Kupiškio žinioms" pasakojo direktorius A. Trušakovas.

Virtuvė net žvilga nerūdijančiu plienu. Jauki ir pati valgykla. Vienu metu čia galės valgyti 90 žmonių. Iš čia bus tiekiamas maistas ir gulintiems ligoniams. Iš viso šiuo metu Kupiškio pensionate gyvena 101 psichinės negalios kamuojamas žmogus.

“Kupiškio žinios”

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų