REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Opozicinės Liberalų ir centro frakcijos atstovai nepritaria prezidento siūlymui suteikti teisę atšaukti visuomeninio Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) tarybos narius juos delegavusioms institucijoms ir prognozuoja, jog ji bus atmesta.

REKLAMA
REKLAMA

"Aš prognozuočiau, jog šitai įstatymo pataisai nebus pritarta", - ketvirtadienį ryte Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė frakcijos narys Gintaras Babravičius.

REKLAMA

Jis pažymėjo, jog tokia pataisa prieštarautų siekiui didinti visuomeninio transliuotojo nepriklausomybę nuo politikų.

"Deleguoti - tai nereiškia atstovauti institucijos interesus. LRT tarybos nariai turi atstovauti visuomenės interesus", - pažymėjo spaudos konferencijoje dalyvavęs liberalcentristas Jonas Jučas.

Keturis LRT tarybos narius yra delegavęs prezidentas, keturis - Seimas, keturis - visuomeninės organizacijos. Pagal dabartinį Nacionalinio ir radijo televizijos įstatymą, šios institucijos ir organizacijos neturi galimybės atšaukti savo deleguotus narius.

REKLAMA
REKLAMA

2000 metais tuometinio prezidento Valdo Adamkaus teikimu į LRT tarybą buvo deleguoti Atviros Lietuvos fondo direktorė Diana Vilytė, Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto Lietuvių literatūros katedros docentas Marcelijus Martinaitis, dienraščio "Lietuvos rytas" vyriausiojo redaktoriaus pirmasis pavaduotojas Rimvydas Valatka bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Vyriausybės generalinio direktoriaus pavaduotojas Stanislavas Vidtmannas.

Manoma, kad iš LRT tarybos prezidentas pirmiausia norėtų atšaukti žurnalistą R. Valatką, kuris aštriai kritikuoja R. Paksą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teikdamas Seimui svarstyti LRT įstatymo pataisą, kuri leistų atšaukti deleguotą narį iš LRT tarybos, prezidento aiškinamajame projekto rašte buvo teigiama, kad šiuo įstatymo projektu būtų užpildytos teisinio reguliavimo spragos formuojant LRT tarybą, kad LRT objektyviai ir nešališkai įgyvendintų visuomeninio transliuotojo misiją.

LRT taryba yra aukščiausioji nacionalinio transliuotojo valdymo institucija, atstovaujanti visuomenės interesams. Ji sudaroma 6 metams iš 12 asmenų - visuomenės, mokslo ir kultūros veikėjų.

Prezidentūros skandalo fone tarp R. Pakso ir LRT tarybos tvyro įtampa, kurią sustiprino Naujametį vakarą netransliuotas per LTV 1-ąją programą R. Pakso sveikinimas.

Prezidentas jau kelis kartus reikalavo, kad dėl to pasiaiškintų LRT taryba.

BNS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų