REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentarai skirtingai įvertino užsienio reikalų ministro Antano Valionio pranešimą apie tai, jog JAV politikai neoficialiuose pokalbiuose teigia laukiantys Lietuvos prezidento Rolando Pakso atstatydinimo. Vieni sveikino ministrą už valstybišką mąstymą, kiti priekaištavo už viešai pagarsintas neoficialias nuomones.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiosios socialdemokratų partijos narys Justinas Karosas sukritikavo ministrą pareiškęs, kad "čia gal ir teisybė, bet neturėtų skambėti iš tokio pareigūno (A. Valionio - BNS) lūpų ir viešai".

REKLAMA

"Čia politinės kultūros reikalas, ar tokius dalykus galima tik už stalo kalbėti, ar galima pareikšti viešai", - antradienį (01.27) "Žinių radijui" sakė jis.

Savaitgalį iš oficialaus vizito JAV grįžęs užsienio reikalų ministras A. Valionis pirmadienį teigė Vašingtone girdėjęs neoficialių kalbų, jog Vakarų demokratinės valstybės laukia prezidento R. Pakso atstatydinimo.

Proprezidentinės liberaldemokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis antradienį išplatino pareiškimą, kuriame teigia, jog A. Valionis, "apšmeižęs Lietuvą ir JAV", privalo atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, vadovaujantis A.Valionį į Vyriausybę delegavusiais Naujajai sąjungai, pareiškė, kad ministro ataskaita apie JAV išgirstas nuomone yra "svarbi informacija".

"Manau, kad tai labai svarbi informacija. Juo labiau, kad iš šitų pokalbių netiesiogiai leidžiama suprasti, kad tie demokratiniai instrumentai, kuriais mes naudojamės, turi pasiekti rezultatus", - sakė Seimo pirmininkas.

Anot jo, A.Valionis pasielgė teisingai, viešai paskelbęs Vašingtone išgirstas nuomones.

"Lietuvos žmonės turi žinoti ne vien tik oficialią poziciją. Dažnai neoficialiuose pokalbiuose yra pasakoma daugiau, yra atviriau pasakoma. Iš to galima suprasti tą tikrąją poziciją tam tikru klausimu", - antradienį žurnalistams sakė A.Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalcentristų frakcijos, kurios nariai pasisako už prezidento R.Pakso apkaltą, seniūnas Eligijus Masiulis taip pat teigiamai įvertino užsienio reikalų ministro informaciją.

"Ministras pasielgė kaip tikras valstybininkas. Jis grįžęs nenutylėjo, o įspėjo Lietuvos politikus bei visuomenę apie nuotaikas, kurios sklinda kuluaruose. Manau, kad mes privalome žinoti, ką galvoja apie mus pasaulis. Būtų tik blogiau, jei ministras būtų nutylėjęs tą informaciją", - BNS antradienį sakė E.Masiulis.

Seimo narys, buvęs užsienio reikalų ministras Algirdas Saudargas mano, kad neoficialaus Vašingtono poziciją komentavęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis neviršijo savo kompetencijos, o atsakomybė dėl pareikštų minčių tenka jam asmeniškai - kaip politikui.

REKLAMA

"Jei ministras cituotų oficialią Jungtinių Valstijų nuomonę, tai atsakomybė dėl jos tektų JAV. Jei cituojama nuomonė yra neoficiali, jos šaltinis neatskleidžiamas, tai ministras asmeniškai prisiima atsakomybę", - Eltai antradienį tvirtino A. Saudargas.

Pasak buvusio užsienio reikalų ministro, A. Valionis, kaip politikas, gali spręsti, kuri iš neoficialių šaltinių gauta informacija yra svarbi ir viešintina. "Niekas šiuo atžvilgiu jo kompetencijos nenustato - nebent Vyriausybės nuomonė būtų kitokia", - pažymėjo A. Saudargas.

REKLAMA

Opozicinės Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius kol kas susilaiko nuo komentarų. Trečiadienį A.Valionis yra kviečiamas į susitikimą su šios frakcijos nariais.

JAV ambasadorius Lietuvoje Stephenas Mullas (Styvenas Malas) pirmadienį po susitikimo su A.Valioniu pažymėjo, jog JAV neturi pozicijos dėl Lietuvoje vykstančios Prezidentūros krizės.

S.Mullas sakė, kad jei Lietuvos ministras ir girdėjo tokių pareiškimų, "tai neįtakoja oficialios JAV pozicijos".

Tuo tarpu prezidentas R.Paksas spaudos konferencijoje pirmadienį pareiškė nuostabą, kodėl viena valstybė kišasi į kitos valstybės reikalus bei teigė A.Valionio paprašysiantis paaiškinti, kodėl paviešinama neoficiali nuomonė ir prašys įvardyti neoficialius šaltinius.Pats A.Valionis pareiškė, kad informuoti apie Vašingtone sužinotas nuomones buvusi jo pilietinė pareiga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Oficiali Vašingtono nuomonė yra tokia, kad nugalėti turėtų demokratija, demokratinis procesas ir Lietuva išeis iš jo sustiprėjusi - tą mes turbūt visi girdime ir žinome. Tą patį mums sako ir visi kitų valstybių oficialūs asmenys oficialiais kanalais. Tačiau neoficialiais kanalais mes gauname daug nerimą keliančios informacijos ir, mano nuomone, mano pilietinė pareiga yra su ja supažindinti ir Seimo pirmininką ir Vyriausybės vadovą", - pirmadienį sakė A.Valionis.

Prezidento apkaltos komisija iki vasario 13 dienos turi Seimui pateikti išvadą, ar kaltinimai prezidentui pažeidus Konstituciją ir priesaiką yra pagrįsti ir rimti. Savo išvadą dėl kaltinimų šiurkščiai pažeidus Konstituciją turėtų pateikti ir Konstitucinis Teismas.

Prognozuojama, jog balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas balandžio mėnesį. Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau kaip 85 balsų. Šiuo metu Seime yra 137 nariai.

BNS, ELTA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų