REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas ketvirtadienį susitinka su kadenciją baigusiu, tačiau Seimo niekaip neatleidžiamu Lietuvos Aukščiausiojo teismo (LAT) pirmininku Vytautu Greičiumi.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS patvirtino Seimo pirmininko atstovė spaudai Indrė Viržintė, susitikimas vyksta V.Greičiaus iniciatyva. Parlamento vadovas ir LAT pirmininkas ketina aptarti praėjusią savaitę Konstitucinio Teismo paskelbtą atsakymą prezidentui Valdui Adamkui dėl Seimo narių laisvės balsuojant atleidžiant kai kurių teismų pirmininkus ir teismų skyrių pirmininkus pasibaigus jų kadencijai.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad Seimas privalo atleisti LAT pirmininką ir LAT skyrių pirmininkus, pasibaigus jų kadencijai. Jokios aplinkybės nepateisina kitokio sprendimo.

Prezidentas V.Adamkus kreipėsi į KT prašydamas išaiškinti, ar KT 2006 m. gegužės 9 d. nutarimo nuostatos turėtų būti suprantamos taip, jog Seimo nario laisvas mandatas reiškia ir tai, kad Seimo narys gali balsuoti taip, kad Seimo atleidžiami teismų pirmininkų ir teismo skyriaus pirmininkų pareigas einantys teisėjai pasibaigus jų įgaliojimų laikui nebūtų atleidžiami iš pareigų, nors ir pripažįstama faktinė aplinkybė, kad jų paskyrimo į šias pareigas terminas, t. y. įgaliojimų laikas, yra pasibaigęs.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės vadovas taip pat norėjo sužinoti, ar jei neginčijama aplinkybė, kad nurodytų pareigūnų paskyrimo į šias pareigas terminas yra pasibaigęs, ar esama kokių nors konstituciškai pateisinamų aplinkybių, dėl kurių Seimo nario balsavimas prieš minėtų pareigūnų atleidimą būtų suderinamas su iš Seimo nario priesaikos jam kylančia pareiga gerbti ir vykdyti Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai vykdyti Tautos atstovo pareigas.

Praėjusios kadencijos Seimas du kartus balsavo ir du kartus atmetė prezidento dekretą dėl V.Greičiaus atleidimo iš LAT vadovo pareigų. Prezidentas yra pasirašęs trečiąjį dekretą dėl LAT pirmininko atleidimo, jam po pateikimo pritarta, liko svarstymo ir priėmimo stadijos. Tačiau į Seimo salę jis niekaip negrįžta. Valdantieji užsimena, kad LAT pirmininko klausimas gali būti sprendžiamas jau su naujuoju prezidentu.

LAT pirmininką 5 metams skiria ir atleidžia Seimas prezidento teikimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų