REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, gegužės 26 dieną, nuo 14 iki 16 val. „Balsas.lt“ redakcijoje viešėjo Vilniaus širdies chirurgijos centro (UAB „Kardiolita“) gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė. Viešnia atsakė į portalo lankytojų klausimus, susijusius su nervų ligomis ir jų prevencija.

Šiandien, gegužės 26 dieną, nuo 14 iki 16 val. „Balsas.lt“ redakcijoje viešėjo Vilniaus širdies chirurgijos centro (UAB „Kardiolita“) gydytoja neurologė Nomeda Budrikienė. Viešnia atsakė į portalo lankytojų klausimus, susijusius su nervų ligomis ir jų prevencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakymus į klausimus skaitykite šiek tiek žemiau.

Vilniaus širdies chirurgijos centras (UAB „Kardiolita“) - viena didžiausių privačių medicinos įstaigų Baltijos šalyse, po vienu stogu talpinanti polikliniką, ligoninę ir šeimos kliniką.

REKLAMA

Poliklinikoje konsultuoja ir gydo 140 daugiau nei 40-ies medicinos sričių gydytojų specialistų. Turima echoskopijos, kompiuterinės tomografijos, angiografijos, rentgeno, endoskopijos bei kita diagnostinė įranga leidžia atlikti pilną sveikatos patikrinimą.

Ligoninėje yra dvi operacinės, kuriose atliekamos dienos chirurgijos bei sudėtingos (širdies, ortopedinės) operacijos, ištisą parą veikia intensyvios terapijos skyrius, suteikiama puiki pooperacinė priežiūra, supa jauki aplinka.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimos klinikoje suteikiamos nemokamos šeimos gydytojų konsultacijos visai šeimai bei atliekamas sveikatos profilaktinis patikrinimas.

Vilniaus širdies chirurgijos centro poliklinikoje gegužės - birželio mėnesiais vykdoma akcija „Įveik nervų sistemos ligas!“

Akcijos metu pacientus konsultuoja gydytojai neurologai: Laimutis Pačkauskas, Nomeda Budrikienė, med. dr. Kristina Ryliškienė, Jurgita Kuzmickienė. Daugiau informacijos apie akciją rasite internetiniame Vilniaus širdies chirurgijos centro tinklapyje.

-----------------------

Šiandien baigiame pokalbį su „Balsas.lt“ redakcijoje viešėjusia Vilniaus širdies chirurgijos centro gydytoja neurologe Nomeda Budrikiene. Ačiū viešniai už atsakymus, o portalo lankytojams - už užduotus klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo lankytojų klausimai Vilniaus širdies chirurgijos centro gydytojai neurologei Nomedai Budrikienei:

Sandra

– Laba diena, gydytoja.

Man kartais nestipriai duria rytais širdies srityje? Ar tai gali būti susiję su rūkymu? Man 23 metai.

Tai nėra susiję su rūkymu, nors tai yra žalingas įprotis.

Mama

Ar suaugusiųjų neurologas gali konsultuoti vaikus? Ar geriau kreiptis į vaikų neurologą?

Deja, suaaugusiųjų neurologas nekonsultuoja vaikučių... Rekomenduojame kreiptis į vaikų neurologą.

Rokas

Kalbant prieš auditoriją apima silpnumas ir atrodo, kad tuoj nualpsiu, liejasi vaizdas. Kodėl taip yra?

REKLAMA

Tai nėra liga. Gali būti, kad Jūs taip reaguojate į auditoriją, patiriate stresą. 

Mantas

Sveiki, kamuoja nemiga. Iki nakties 2-3 valandos negaliu užmigti, kai pagalvoju apie miega apima nuobodulys. Ryte ir dieną jaučiuosi pavargęs, nervingas, pasaulį matau lyg pro rūką, negaliu sukaupti dėmesio, sunkiai atsimenu tai, ką dariau prieš valandą, o dažnai jau nebežinau, ir ką dariau prieš minutę. Dirbu sėdimą darbą, todėl savaitgaliais laisvalaikį leidžiu aktyviai. Tačiau ir po aktyvaus laisvalaikio užmigti negaliu. Patarkite, ką turėčiau daryti. Ačiū.

REKLAMA

Mantai, labai rekomenduočiau kreiptis į gydytoją neurologą. Būtina patikslinti, ar Jus varginantys miego sutrikimai yra trumpalaikė reakcija į išorės dirgiklius, ar tai jau yra rimtesnis sutrikimas. Jeigu šie negalavimai nepraeina apie 3-4 savaites, reikia kreiptis į gydytoją.

Sofija

Turiu sūnelį, kuriam dabar 8 mėnesiai. Per miegus jis kartais ima rėkti. Surėkia ir po to lyg niekur nieko miega. Tai kartojasi bent 3 kart per naktį. Ar turėčiau dėl to nerimauti?

Rekomenduočiau pasitarti su šeimos gydytoju arba pediatru.

Valdemaras Šiauliai

Sveiki, man jau gal kokius 8-9 metus kasdien vis skaudėdavo galvą, visada būdavo nuovargis, sunku rytais keltis. Miegodavau gerai,bet visada miego trūkdavo. Šiauliuose kreipiausi beveik į visus gydytojus neurologus. Beveik visi vis kitą diagnozę nustatydavo. Galiausiai nebeklausiau aš jų, o nusprendžiau važiuoti į Kauna ir išsitirti. Kaune pagaliau ištyrė ir surado priežastį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabar norėčiau pasiteiraut gerbiamos gydytojos: man Kauno klinikose ištyrė galvą, darė angiograma ir nustatė diagnozę, kad man yra DISPLESIA VASORUM CEREBRI (ANGIOMA VENOSUM REGIONIS PARIETALIS CEREBRI).SYNDROMUM ASTENOVEGETATICUM.

Išrašė vaistų, pagėriau jų, dabar liepė pasirodyt po metų.

Ką Jūs patartumėte, kad dar labiau sumažėtų tie galvos skausmai? Nes vistiek jie nedingo, tik gal kiek kartais mažesni. Gal čia jau reikalinga galvos operacija? Prašau patarimo. Ačiū iš anksto.


Jus konsultavo KMUK gydytojai neurologai, atliko diagnostinius tyrimus, nustatė diagnozę, paskyrė gydymą. Esant tokiai diagnozei operacinis gydymas, manau, nėra reikalingas, nes displastiniai kraujagyslių pakitimai yra dažniausiai įgimti, nesukeliantys sveikatos negalavimų. Kiek supratau, kurį laiką jautėtės geriau. Jeigu pastaruoju metu pasijutote blogiau, galite pakartotinai kreiptis gyd. neurologo konsultacijai.

REKLAMA

Ramunė

– Laba diena. Mano vyrui galvos svaigimai kartojasi kiekvieną vakarą. Iš jo apibūdinimo, tarytum kažkas spaustų galvą iš visų pusių, po to į ką be pažiūrėtų iškarto pradeda lietis vaizdai. Tuo metu būtina prisėsti arba prigulti, nes priešingu atveju gali nukristi.

Kita problema – pastovus maudimas širdies plote, kuris kelis metus nepraeina. Gydytojai padarė ne vieną tyrimą, bet nieko rimto nerado. Konstatavo elementarią diagnozę – panikos ataka. Geriame vaistus, kuriuos išrašė, bet poveikio nėra. Lankėmės visur: psichologo kursai, mankštos, bet pagerėjimo nėra.

REKLAMA

Kaip jam padėti, nes jis silpsta ir vaistų vartojimas(clonazepamas) neduoda reikiamo rezultato. Patarkite. Gal įmanomas kažkoks kitas būdas, kad jam padėti, nes labai reikalinga pagalba. Ačiū.

Kadangi Jūsų vyro gydymas nėra efektyvus, patarčiau tikslinti ligos diagnozę. Būtų tikslinga neurologo konsultacija.

Rūta

– Kodėl gali tirpti rankos? Esu jauna mergina, dariausi kraujo tyrimus... gydytojo išvados buvo pačios geriausios. Sakė, jog esu labai sveika. Bet tokia ne visada jaučiuosi. Pavyzdžiui, po audringo vakarėlio, kuomet daug šoku, ryte jaučiu nežmonišką ranku tirpimą. Bet jos tirpsta tik plaštakų zonoje.

Tie patys jausmai apima ir tuomet kai pora dienų mažai valgau.

Ar tai kažkokios ligos pradžia? Ar trūkumas kažkokiu medžiagų?


Verta kreiptis į gydytoją (siūlau pradėti nuo šeimos gydytojo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Violeta

– Ar gydote privačiai?

 Violeta, šiuo metu aš dirbu privačioje gydymo įstaigoje Vilniaus širdies chirurgijos centre UAB ”Kardiolita”.

Aušra

– Dėl ko atsiranda migrena? Kaip suprasti, kada tai migrena, o kada tiesiog galvos skausmas?


– Migrenos atsiradimo priežastys iki šiol lieka tyrimų objektas. Pagrindinis skiriamasis migreninių galvos skausmų bruožas – priepuolinio pobūdžio galvos skausmas. Žinoma, tiksliausią atsakymą galite gauti apsilankiusi pas gydytoją. Geriausia šiuo atveju  kreiptis į gydytoją neurologą.

REKLAMA

Marija

– Sveiki, jau antrus metus kartais stipriau, kartais silpniau maudžia juosmenį. Vos tik padirbu susilenkusi skausmas sustiprėja. Išgėrus diklofenako skausmas lyg ir aprimsta. Neseniai pradėjau daryti tempimo pratimus, po jų pasijaučiau šiek kiek geriau. Įdomu, ar tempimo pratimai nepakenks dar labiau. Ką Jūs patartumėte?

– Manyčiau, kad Jus varginantys negalavimai yra prasidėjusių distrofinių degeneracinių stuburo pakitimų rezultatas. Šie pakitimai sukelia nugaros skausmus, kuriuos sėkmingai malšina vaistai nuo uždegimo (pvz., diklofenakas), tempimo pratimai ir kitos reabilitacinio gydymo priemonės. Tikrai verta apsilankyti pas gydytoją.

REKLAMA

Augis

– Ar įmanoma išgydyti mikčiojimą? Kokiais būdais? Kur kreiptis?

– Tai nėra paprasta problema. Verta kreiptis į gydytoją neurologą, psichiatrą.

Saulė

– Labai dažnai koją traukia mėšlungis. Tradiciniai patarimai (gerti magnio, vitaminu) nepadeda. Kas čia galėtų būti?

– Mėšlungio jausmas yra labai tipiškas. Paprastai diagnozę nustato pats pacientas. Įdomu, kokius vitaminus, mikroelementus, ir kokiomis dozėmis vartojote. Tai yra svarbu. Jeigu gydėtės pagal gydytojų nurodymus arba vaisto informacinio lapelio nuorodas, ir tebekamuoja ta pati problema, lieka kreiptis gydytojo konsultacijai (šeimos arba gyd. neurologo).

REKLAMA
REKLAMA

Paulius

– Ar galėtumėte pasakyti, kaip išgydomas tikas? Kiek žinau, tai nervinio pobūdžio liga. Mano mergina nuolat, o ypatingai, kai susijaudina, valosi nosį. Nevalingai liečia nosį. Mane tai labai erzina, kad aš nebežinau kaip jai padėti. Ką galėtumėte patarti? Ačiū labai.

– Tiko gydymas nėra greitai ir lengvai sprendžiama problema. Gydymas turi būti labai individualus (gali būti medikamentinis, elgesio terapija, psichoterapija ir t. t.). Švelniai užsiminkite savo merginai, kad dėl šios problemos galėtų pasikonsultuoti su gydytoju neurologu, psichiatru . O gal jai tai nėra problema?

T

– Trumpai: Mamai nuolat skaudą galvą. Skausmas primena spaudimą. Toks pojūtis lyg nervas būtų užspaustas ar padidėjęs spaudimas kraujagyslėse.

Poliklinikoje nieko neranda ir nemato. Vaistai nepadeda. Padeda gerai atpalaiduojantys masažai.

Dėl ko taip gali būti? Ką patartumėte? Kur kreiptis?

– Galvos skausmo priežasčių yra tikrai daug. Suprantu, kad mama jau kreipėsi į gydytojus, buvo atlikti tyrimai,  „nieko nerado“. Vis dėlto rekomenduočiau pakartotinai kreiptis gydytojo neurologo konsultacijai, pateikti gydytojui atliktų tyrimų rezultatus. Tik nustačius teisingą ligos diagnozę įmanomas efektyvus gydymas. 

REKLAMA

Neminedas

– Laba diena, kai skubu atlikti tam tikrą darbą, turiu įprotį judinti koją. Ar tai įprotis ir kaip jo būtų galima atsisakyti?

– Gali būti įprotis. Bandykite save pakontroliuoti, atsisakyti įpročio judinti koją. Jeigu ilgainiui nesiseks kontroliuoti šios problemos, dėl to vystysis įtampa ir kiti negalavimai, tada rekomenduočiau kreiptis į gydytojus (tiktų šeimos gydytojas, neurologas, psichiatras).

Sima

– Atlikus pacientui galvos smegenų KT tyrimą, kokį poveikį jis turi žmogui? Juk tai didelė dozė rentgeno spindulių, kurių antrą kartą per metus gydytojai nepataria gauti. Kaip šis spinduliavimas kenkia galvai ir kokį poveikį daro smegenimis?

Iš anksto ačiū už išsamų atsakymą.

– Šiuolaikinėje KT įrangoje yra patikimai subalansuota efektinė jonizuojančių spindulių (rentgeno spindulių) dozė, kuri jokio pašalinio poveikio ar grėsmės žmogaus sveikatai nesukelia. Tikslinant susirgimo diagnozę, sekant ligos eigą dinamikoje ar kitais atvejais pacientui kartojami KT ir kiti radiologiniai tyrimai tiek kartų, kiek yra reikalinga.



Laura

– Anksčiau niekada neturėjau problemų dėl galvos skausmo, tačiau pakeitus darbą turiu gerti tabletes bent kartą ar du per savaitę, nes skausmas nepakeliamas. Suprasčiau, jei darbe būtų daug įtampos ar streso, tačiau aš jame puikiai su viskuo susitvarkau. Dirbu šiek tiek daugiau negu anksčiau, tačiau tikrai nėra daug stresinių situacijų ar dėl ko nervintis. Kaip manote, kokia gali būti šių skausmų priežastis ir ką daryti? Visos kitos gyvenimo aplinkybės tokios pačios ir netgi geresnės negu anksčiau.

REKLAMA

– Jeigu tai tęsiasi jau ne vieną savaitę: vargina, tenka vartoti tabletes nuo skausmo, tikrai rekomenduočiau kreiptis į gydytojus( šeimos gydytoją arba neurologą).

Kęstas

– Laba diena,

Kai ruduo ar pavasaris, tai prasideda bėdos. Širdis įveržta, susvaigsta galva, kartais atrodo eini ir kojos tavęs nelabai klauso, lyg su kojūkais eitum. Kankina erzinantis silpnumas, o būdamas uždaroje viešoje vietoje  nuolat galvoju kaip nenualpti. Yra tekę ir nualpti, tai truko keletą sekundžių. Tiesa, galva svaigsta ne nuo staigių judesių, o tiesiog šiaip einant ar stovint. Ką, gydytoja, galėtumėt pasakyti šiuo atveju? Dėkoju iš anksto.


– Turite daug Jus kamuojančių negalavimų, kurie linkę kartotis. Jeigu nė karto dėl šių negalavimų nesikreipėte į gydytoją, reikia kreiptis, nes vėliau tai gali būti ir rimtesnių sveikatos sutrikimų simptomai. 

Mindaugas

– Laba diena, gydytoja.

Dirbu sėdimą darbą prie kompiuterio. Po darbo kartais jaučiu aptirpusias alkūnes, o rytais jau kurį laiką rankų pirštai būna tarsi sustingę. Ar verta į tai kreipti dėmesį? P.S. man 30 metu.

– Jeigu tai jus vargina, verta kreipti dėmesį. Dažnai sėdimas darbas, priverstinė kūno padėtis sukelia tam tikrų raumenų grupių nuovargį, persitempimą. Dėl to gali prasidėti nervų šaknelių, pačių nervų dirginimo, spaudimo reiškiniai, kurie sukelia įvairius simptomus (pvz., galūnių tirpimo jausmą).

REKLAMA

Asta

– Kartais jaučiu rankų ir pėdų tirpimą, tačiau niekada nesureikšminau šių pojūčių. Ką tai galėtų reikšti?

– Galūnių tirpimai yra dažnai pasitaikantys reiškiniai. Jeigu tai yra galūnės padėties problema, tada reikėtų vengti galūnes varginančių padėčių, pajudinti, pamasažuoti tirpstančią vietą. Jeigu tirpimai užeina savaime, nepriklauso nuo galūnės padėties, vargina nuolatos, reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju neurologu, nes toks negalavimas gali būti ligos simptomu.

Linas

– Jaučiu nuolatinį spaudimą galvoje. Lyg kažkas ją surakinęs. Taip pat dienos bėgyje jaučiu silpnumą. Kaip pagerinti savijautą?

– Pirmiausia labai svarbus darbo ir poilsio režimas. Po darbo gerai pailsėkite, pasportuokite, pabūkite gryname ore, patirkite kuo daugiau teigiamų emocijų. Jei šios priemonės nesuteiks norimo teigiamo rezultato, apsilankykite pas šeimos gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų