REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime siūloma gelbėti į skolas įklimpusius ir kreditų nesugebančius atiduoti Lietuvos gyventojus - šiandien ketinama įregistruoti įstatymo projektą, pagal kurį paskolų mokėjimą būtų galima sustabdyti iki trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA

Projekto iniciatorius konservatorius Mantas Adomėnas teigia, kad priėmus įstatymą ne tik sumažės skurstančių asmenų skaičius, bet ir padidės galimybės jiems socialiai reabilituotis, atkurti savo mokumą ir tęsti profesinę, verslo ar kitą veiklą. Anot M. Adomėno, skolininkams būtų sudarytos sąlygos sąžiningai vykdyti savo įsipareigojimus ir stengtis atiduoti paskolą.

REKLAMA

Seimo narys pabrėžia, kad kitose valstybėse tokia galimybė atidėti kredito mokėjimą egzistuoja, todėl Lietuvos piliečiams yra sudarytos blogesnės sąlygos.

„Priėmus projektą, fiziniams asmenims bus sudaryta galimybė susitarti su visais kreditoriais dėl skolų mokėjimo jiems atidėjimo, o tokio susitarimo nepasiekus – atidėti tokias skolas teismine tvarka“, - teigia M. Adomėnas. Pasak jo, žmonėms, pasiėmusiems paskolą būstui, o paskui netekus darbo, dažnai yra sudėtinga visiškai atsiskaityti su bankais netgi ir pardavus nekilnojamąjį turtą.

REKLAMA
REKLAMA

M. Adomėnas Seimo spaudos konferencijoje teigė, kad rengdamas įstatymo pataisą vykdė konsultacijos su bankų specialistais. Jie esą patvirtino, kad bankai kartais daro nuolaidų ir kai kuriems klientams patys atideda kreditų mokėjimus.

Pagal projektą, laikinų finansinių sunkumų turinčio fizinio asmens pareigų kreditoriams vykdymo laikino sustabdymo procesas galėtų būti pradėtas fizinio asmens prašymu, kai fizinis asmuo kurį laiką negali įvykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams ar pastarieji yra kreipęsi dėl tokių skolų išieškojimo iš fizinio asmens priverstine tvarka, bet tik tuo atveju, jei fizinis asmuo yra sąžiningas ir jo bendra įsiskolinimų kreditoriams suma neviršija 12 jo vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių sumos arba, jei fizinis asmuo nėra darbuotojas ar valstybės tarnautojas, jo per pastaruosius dvylika mėnesių gautos pajamų sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš kreipiantis dėl kredito mokėjimo laikino sustabdymo, gyventojas privalėtų inicijuoti susitarimą su visais savo kreditoriais dėl pareigų jiems vykdymo laikino sustabdymo, o tokio susitarimo turinį tikrintų ir patį susitarimą tvirtintų teismas.

Anot M. Adomėno inicijuojamo projekto, jei fiziniam asmeniui būtų suteikta galimybė atidėti paskolos mokėjimą, jis privalėtų gyventi minimaliomis sąnaudomis, visas gaunamas pajamas skirdamas savo įsipareigojimams kreditoriams įvykdyti ir mokumui atkurti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų