REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Valdas Adamkus ir ponia Alma Adamkienė mėgaujasi proga atnaujinti prieš ketverius metus Ispanijoje užsimezgusią pažintį. Atsakomojo valstybinio vizito į Lietuvą atvyko Ispanijos karalius Juanas Carlosas I ir karalienė Sofia.

REKLAMA
REKLAMA

Dviejų dienų vizitą vakar pradėjusią Ispanijos karališkąją porą Lietuvos sostinėje pirmiausia pasitiko apniukęs dangus, nedidelis lietus ir vėsa. Vilniaus tarptautiniame oro uoste monarchų laukė premjeras Andrius Kubilius. Pagrindinės aukštų svečių sutiktuvių iškilmės, kaip įprasta, vyko prezidentūros rūmų vidiniame kieme. Čia buvo išrikiuota garbės sargybos kuopa.

REKLAMA

Ponia A.Adamkienė ceremonijai pasipuošė klasikiniu juodu ansambliu, kurį pagyvino šviesios spalvos švarkelis. Karalienė Sofia taip pat žavėjo elegancija - vilkėjo baltą kostiumėlį, ažūriniu raštu iškarpytais švarko krašteliais.

Sveikindamasis su A.Adamkiene Juanas Carlosas I džentelmeniškai priglaudė jos ranką prie lūpų. Bučiniu į ranką karalienę Sofią pasveikino ir V.Adamkus.

Tegyvuoja karalius!

Po oficialios sutiktuvių ceremonijos karališkoji pora, lydima V.Adamkaus ir A.Adamkienės, išėjo į S.Daukanto aikštę pamojuoti susirinkusiai maždaug 200 smalsuolių miniai. Keli čia buvę ispanai sušuko: "Viva el Rey!" - "Tegyvuoja karalius!"

REKLAMA
REKLAMA

V.Adamkus ir A.Adamkienė padovanojo karališkajai porai sidabrinį menininko Petro Repšio medalių triptiką, skirtą Lietuvos tūkstantmečiui, Mindaugo karūnavimui ir pirmajai lietuviškai knygai paminėti, bei gintarinę segę. Juanas Carlosas I ir Sofia įteikė

Adamkams žinomo ispanų dailininko Francisco Goya'os 12 piešinių ir 8 graviūrų faksimilių aplanką iš Ispanų nacionalinės bibliotekos bei porinius krištolinius indus.

Po pokalbio akis į akį V.Adamkus ir Juanas Carlosas I išvyko į Antakalnio kapines padėti vainiko prie memorialo žuvusiesiems už Lietuvos laisvę. Vakare prezidentūros rūmuose karališkosios poros ir būrio kviestinių svečių laukė iškilminga vakarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karalienei - atskiras meniu

Į vakarienę buvo pakviesta apie 100 mūsų politikos, verslo, kultūros ir visuomenės veikėjų. Teigta, kad į svečių sąrašą stengtasi įtraukti kuo daugiau sąsajų su Ispanija turinčių mūsų kraštiečių. Pavyzdžiui, progą pavakarieniauti su Juanu Carlosu I ir Sofia turėjo 1999-2004 metais Ispanijoje ambasadoriumi dirbęs Vytautas Antanas Dambrava bei Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Deimantas Narkevičius. Pernai jo filmografija ir skulptūriniai darbai buvo pristatyti karalienės Sofios meno muziejuje Madride.

REKLAMA

Garbingiems svečiams meniu rengę "Stiklių" restorano virtuvės meistrai turėjo itin pasistengti. Kadangi karalienė Sofia nevalgo mėsos, jai buvo paruoštas atskiras valgiaraštis. Vakar ji mėgavosi omaru su avokadais, pankoliais ir medaus padažu, uoto kepsneliais su smidrais, voveraitėmis ir petražolių sultimis, o desertui - auksiniais ledais su uogomis. Šio skanėsto pasiūlyta visiems vakarienės svečiams. Prieš tai jiems buvo patiektas ančių kepenėlių paštetas su figų džemu ir baravykų ledais bei veršienos kepsneliai su moliūgais ir šafrano padažu. Svečių taurės pildytos kelių rūšių ispanišku vynu.

REKLAMA

Pasivaikščios pakrante

Šiandien Ispanijos karališkoji pora lankysis Seime, paskui Juanas Carlosas I ir Sofia trumpam stabtelės Vilniaus universitete (VU). Čia jie apžiūrės kelias parodas, susitiks su VU ir Europos humanitarinio universiteto studentais, taip pat Lietuvoje gyvenančia ispanų bendruomene.

Prieš pietus Juanas Carlosas I ir Sofia išvyks į Trakus. Čia juos pasitiks V.Adamkus ir A.Adamkienė. Poros kartu nusileis prie ežero ir jo pakrante nužingsniuos iki restorano, kuriame jų lauks karšti pietūs.

Išleido gerokai mažiau

Juanas Carlosas I ir Sofia Lietuvoje sutikti džiaugsmingai, tačiau taupant. Prezidentūros kanceliarija iki minimumo apkarpė šiam vizitui numatytas išlaidas. Vilnius kukliau nei įprasta tokio aukšto rango vizitams buvo papuoštas valstybinėmis Lietuvos ir Ispanijos vėliavėlėmis. Rengiantis šiai viešnagei buvo aptvarkyta tik centrinė sostinės dalis. Prezidentūros kanceliarija šiam reikalui Vilniaus savivaldybei atseikėjo 4 tūkst. litų. Per Nyderlandų karalienės Beatričės vizitą, vykusį praėjusią vasarą, sostinei puošti buvo skirta gerokai daugiau - 40 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasiruošti Juano Carloso I ir Sofios vizitui prezidentūros kanceliarija buvo numačiusi 150 tūkst. litų. Du trečdalius šios sumos sudarė išlaidos už maitinimą, meninę programą, apgyvendinimą (viešbutis "Radisson SAS Astorija"), gėles, automobilių nuomą, techninį pasirengimą. Maždaug 50 tūkst. litų skirta dovanoms ir apdovanojimams.



Roberta TRACEVIČIŪTĖ

Šarūnas Mažeika/BFL nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų