REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka galėtų būti pakviestas į kitą mėnesį vyksiantį neformalų Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Rytų partnerystės tema, tačiau sprendimą dėl to turi priimti ES pirmininkaujanti Čekija, teigia prezidentas Valdas Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl žmogaus teisių pažeidimų Vakarų valstybių kritikuojamas A.Lukašenka gali gauti kvietimą atvykti į gegužės 7 dieną Prahoje rengiamą viršūnių susitikimą, kuriame turėtų būti oficialiai pradėta įgyvendinti ES Rytų partnerystės iniciatyva. Kol kas oficialiai apie pakvietimą A.Lukašenkai nėra pranešta, o kai kurie diplomatiniai šaltiniai teigia, kad A.Lukašenka pats yra nusprendęs nevykti į Čekijos sostinę.

REKLAMA

"Baltarusijos prezidentas ar premjeras galėtų būti pakviesti į ES viršūnių neformalų sutikimą Rytų partnerystės tema, nes į tokius viršūnių susitikimus yra kviečiami valstybių arba vyriausybių vadovai. Tačiau tai turi nutarti ES pirmininkaujanti šalis Čekija", - prezidento poziciją BNS antradienį perdavė šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

V.Adamkaus teigimu, Baltarusijos vadovų dalyvavimas liudytų, kad ši šalis įsitraukia į Rytų kaimynystės politikos programą, kuri atneštų neabejotinos naudos Baltarusijos žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA

"Tai pasitarnautų demokratinių vertybių sklaidai Baltarusijos visuomenėje, suteiktų impulsą reformoms", - sakė R.Grumadaitė.

Prezidento teigimu, Lietuva visada pasisakė prieš Baltarusijos izoliavimą, tačiau siekdama artėti prie ES ši šalis savo ruožtu turi atlikti "namų darbus" - suteikti daugiau demokratinių laisvių ir teisių visuomeniniame gyvenime.

Į ES Rytų partnerystės iniciatyvą be Baltarusijos įtrauktos dar penkios posovietinės valstybės - Azerbaidžanas, Armėnija, Gruzija, Moldova ir Ukraina. Projektu siekiama paskatinti reformas šiose šalyse ir atverti galimybes glaudesniam bendradarbiavimui su ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko teigimu, Lietuva sveikintų aktyvų Baltarusijos dalyvavimą ES Rytų partnerystės iniciatyvoje, nes tai jai suteiktų galimybę suartėti su ES ir būtų papildomas impulsas žengti pilietinės visuomenės ir demokratijos link, tačiau jis pabrėžia, kad dėl prezidento A.Lukašenkos kvietimo turi nuspręsti Čekija.

"Kas iš Baltarusijos valdžios atstovų dalyvaus Prahos susitikime gegužės mėnesį yra ES pirmininkaujančios Čekijos ir Baltarusijos reikalas. Šios savaitės pabaigoje planuojamas Čekijos užsienio reikalų ministro vizitas į Baltarusiją, kurio metu, tikėtina, bus aptariami ir Baltarusijos dalyvavimo Rytų partnerystės iniciatyvoje modalumai", - BNS antradienį sakė Užsienio reikalų ministerijos Informacijos ir viešųjų ryšių departamento direktorius Rolandas Kačinskas.

Dėl nuolatinių žmogaus teisių pažeidimų ir klastojamų rinkimų A.Lukašenkai ir kitiems aukščiausio rango Baltarusijos pareigūnams 2006 metais buvo uždrausta įvažiuoti į ES, bet pernai šio draudimo galiojimas buvo sustabdytas, reaguojant į Minsko sprendimą paleisti politinius kalinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų