REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pernai prekybos žmonėmis mastai Lietuvoje išaugo trečdaliu, o sunkmečiu augs dar labiau.

Tokias išvadas pirmadienį išplatintame pranešime pateikia iš 7 pagalbą prekybos žmonėmis aukoms teikiančių organizacijų gautus 2008 metų duomenis apibendrinęs Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) Vilniaus biuras.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pranešimo, pernai TMO Vilniaus biuras ir nevyriausybinės organizacijos pagalbą suteikė 86 prekybos žmonėmis aukoms - 20 daugiau nei 2007-aisiais.

REKLAMA

Iš viso per 2004-2008 metus TMO Vilniaus biuras ir kitos pagalbą teikiančios organizacijos padėjo 429 prekybos žmonėmis aukoms, tačiau TMO ekspertai mano, jog tai nesudaro nė dešimtadalio realių prekybos žmonėmis atvejų.

Pranešimo autorių teigimu, nors besikreipiančių pagalbos nukentėjusiųjų skaičius jau ir dabar auga, pagalbą teikiančios organizacijos sutaria, jog dėl krizės nukentėjusių žmonių skaičius šiemet gerokai padidės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pranešimo, jau šiandien pastebimos naujos tendencijos - krizės metu daugėja išsilavinusių aukų, didėja daugkartinių išvežimų skaičius, atsiranda naujų išnaudojimo formų.

Ekspertų teigimu, pastaraisiais metais teisėsaugos pareigūnai pradėjo daug rimčiau žiūrėti į prekybos žmonėmis problemą, tačiau teisinės spragos leidžia nusikaltėliams išsisukti nuo bausmių.

Kaip pagrindines problemas pranešimo autoriai nurodo sudėtingą ikiteisminį procesą, liudytojų apsaugos sistemos nefunkcionalumą ir ilgai užtrunkantį bendradarbiavimą su užsienio teisėsaugininkais tiriant tarptautinius nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ikiteisminiai tyrimai trunka labai ilgai, dažnai 3-4 metus, ypač tais atvejais, kai tiriamas tarptautinis nusikaltimas ir būtinas

duomenų keitimasis su užsienio pareigūnais. Tyrimo laikotarpiu aukos dažnai patiria spaudimą ir sulaukia grasinimų iš kaltinamųjų bendrininkų“, - pranešime cituojama Lietuvos Caritas vykdomo projekto „Pagalba prostitucijos ir prekybos moterimis aukoms“ koordinatorė Kristina Mišinienė.

Anot jos, teisme liudijančių aukų apsaugos sistema Lietuvoje beveik neegzistuoja, todėl išsigandusios jos dažnai keičia parodymus, atsiima pareiškimus, pasitraukia iš bylų. Taip šiurkščius nusikaltimus padarę asmenys esą lieka nenubausti.

TMO Vilniaus biuro duomenimis, 2004-2008 metais buvo pradėti 104 ikiteisminiai tyrimai dėl prekybos žmonėmis.

REKLAMA

Nuteista 90 asmenų, tačiau bausmės, pranešimo autorių manymu, tebuvo simbolinės.

Pasak pranešimo, 2008 metais nuteistiems 13 asmenų paskirta įkalinimo bausmė nuo 2 iki 8 metų. Didžiojoje Britanijoje bausmės už panašius nusikaltimus esą siekia iki 18 metų nelaisvės.

Anot pranešimo, nauja tendencija yra ta, jog aukos parduodamos po kelis kartus. Pranešimo autorių teigimu, tokios aukos tarsi patenka į atskirą subkultūrą: jos sunkiai integruojasi visuomenėje, jaučiasi atstumtos, smerkiamos, todėl verbuotojai esą lengvai pasinaudoja jų pažeidžiamumu.

REKLAMA

TMO Vilniaus biuro duomenimis, nors prekyba žmonėmis seksualiniam išnaudojimui ir prostitucijai tebesudaro didžiausią prekybos žmonėmis dalį, Lietuvoje esą taip pat dažnėja priverstinio įdarbinimo ir priverstinio įtraukimo į nusikalstamą veiklą atvejų, prekybos vaikais nusikaltimų.

Anot pranešimo autorių, 2008 metais Lietuvoje pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas dėl išnaudojimo priverstiniam darbui, tačiau praktiškai tokių atvejų yra labai daug. Kol kas už juos Lietuvoje niekas nuteistas nebuvo.

Ekspertų teigimu, parduoti žmonės daug dažniau nei anksčiau yra įtraukiami į plėšimus, vagystes, kitokią nusikalstamą veiklą. Taip pat pradedami fiksuoti ir vaikų pirkimo ir pardavimo atvejai: 2008 metais pradėti du tokio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizės metu išnaudojimo formos darosi daug įvairesnės, todėl žmonės įspėjami būti atsargūs.

„Žmonės turėtų ypač atsargiai vertinti viliojančius pasiūlymus greitai ir lengvai užsidirbti, o besinaudojantys įdarbinimo tarpininkų paslaugomis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ar Lietuvos darbo biržos internetiniame puslapyje patikrinti, ar tokios įmonės yra legalios“, - pranešime cituojama TMO Vilniaus biuro vadovė Audra Sipavičienė.

Pranešime pateikiamais duomenimis, pagrindinėmis tikslo šalimis išlieka Didžioji Britanija ir Vokietija: į šias šalis 2004-2008 metais parduota, atitinkamai, 113 ir 50 asmenų iš Lietuvos.

REKLAMA

Net 34 proc. aukų yra nepilnamečiai, 30 proc. bedarbių, 26 proc. studentų. 40 proc. aukų turi vaikų. 60 proc. pagalbos ieškojusių aukų savo ekonominę padėtį vertino kaip blogą arba labai blogą, tik 3 proc. savo ekonominę situaciją vertino gerai. 51 proc. aukų - iš 5 didžiųjų miestų, 30 proc. iš kaimo vietovių. Trečdaliu atvejų aukas parduoda seni ar nauji draugai, tik 9 proc. aukų teigė anksčiau nepažinoję jas pardavusių žmonių.

TMO Vilniaus biuro per 4 metus sukauptais duomenimis, tipinė prekybos žmonėmis auka - vieno iš 5 didžiųjų Lietuvos miestų gyventoja iki 23 metų amžiaus turinti vidurinį išsilavinimą, turinti vaikų, tačiau neturinti darbo. Priėmusi darbo pasiūlymą iš neseniai sutikto draugo ar draugės, ji tikisi gerai apmokamo darbo, patogaus nebrangaus buto gyvenimui svečioje šalyje, pasitiki tariamais įdarbintojais.

REKLAMA

Iš tiesų verbuotojai dažniausiai aukas verčia teikti seksualines paslaugas, moka minimalų arba visai nemoka atlyginimo, ima neproporcingai didelę nuomą už labai prastą būstą, grasina aukai ir visas suteiktas paslaugas įvardija kaip aukos skolą.

Ekonominės krizės metu potencialių aukų ratas platėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų