• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trimitininko F. Damrowo ir „Ąžuoliuko“ choro pasirodymas

Kaip įprasta šeštadieniais, kovo 21 d., 19 val. Filharmonijoje skambės orkestro muzikos programa.

REKLAMA
REKLAMA

Gros Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (meno vad. ir vyr. dirigentas Juozas Domarkas), diriguos maestro Robertas Šervenikas. Šios R. Šerveniko diriguojamos programos pagrindiniai akcentai – L. Bernsteino 1965 m. Čičesterio festivaliui Pietų Anglijoje parašyta chorinė siuita mišriam chorui ir diskantui pagal hebrajų psalmių tekstus ir A. Arutiuniano Trimito koncertas, – mat jį atliks garsiojo Amsterdamo karališkojo „Concertgebouw“ orkestro pirmasis trimitininkas, tarptautinį pripažinimą pelnęs atlikėjas Fritsas Damrowas.

REKLAMA

Garsųjį A. Arutiuniano Koncertą trimitui ir orkestrui As-dur, dedikuotą virtuozui T. Dokšiceriui ir jo visame pasaulyje išpopuliarintą, išgirsime pirmoje koncerto dalyje, po orkestro apšilimo su A. Chačaturiano baleto „Spartakas“ siuitomis. Trimito virtuozines galimybes šįkart skleisiantis svečias F. Damrowas daug koncertuoja kaip solistas, meistriškumo kursus rengia Vokietijoje, Austrijoje, Italijoje, JAV, Meksikoje, Japonijoje, Rusijoje ir kitose šalyse.

REKLAMA
REKLAMA

Groti trimitu ir fortepijonu jis mokėsi Kerkrado muzikos mokykloje ir Mastrichto konservatorijoje, vėliau studijas tęsė JAV pas J. Stampą ir Th.  Stevensą bei Paryžiuje pas P. Thibaud. 1982–1991 m. F. Damrowas buvo Nyderlandų radijo simfoninio orkestro trimitų koncertmeisteris, o nuo 1991 m. – Amsterdamo karališkojo „Concertgebouw“ orkestro trimitininkas solistas. Koncertuodamas su „Concertgebouw“ apkeliavo visą pasaulį, įrašė daugybę CD. Trimitininko solo koncertai skambėjo Italijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Rusijoje, JAV, Japonijoje ir Meksikoje. Jis groja programas su fortepijonu, vargonais, su kameriniais ansambliais ir orkestrais, jo repertuaras įrašytas daugelyje CD. F. Damrowas groja „Yamahos“ firmos trimitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrą koncerto dalį orkestras pradės Londono gatvių scenas perteikiančia E. Elgaro koncertine uvertiūra „Kokainas“. Šis pasaulietinių ir bažnytinių melodijų prisodrintas kūrinys taps simboline įžanga į L. Bernsteino „Čičesterio psalmes“, kurias orkestras atliks su berniukų ir jaunuolių choru „Ąžuoliukas“ (meno vad. ir vyr. dirigentas Vytautas Miškinis) bei jaunuoju solistu Rapolu Jamontu (diskantas). Kūrinyje kompozitorius panaudojo ankstyvuosius savo „Vestsaido istorijos“ eskizus. „Čičesterio psalmes“ Bernsteinas parašė po Trečiosios simfonijos „Kaddish“.

Abu šie veikalai žydiškos tematikos, abiejuose choras gieda hebrajų kalba. Tik va Trečioji simfonija dažnai apibūdinama kaip desperatiškas, o „Čičesterio psalmės“ priešingai – kaip optimistinis ir net giedros nuotaikos kūrinys. Dėl ritmikos ir didžiosios septimos intervalo tarp tenorų ir bosų partijų jis laikomas vienu sudėtingiausių choro tenorams. Kaip daugelyje kitų Bersteino kūrinių, „Čičesterio psalmėse“ svarbus vaidmuo tenka arfai. Nors veikalas sudėtingas, kartais jis atliekamas kaip himnas anglikonų giedotinėse vakarinėse pamaldose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų