REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kai buvo pradėta mokesčių reforma, daugelis (įskaitant LLRI) prognozavo, kad dėl išaugusios mokestinės naštos, žmonėms nebeapsimokės vykdyti individualios veiklos.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą tai patvirtinantį signalą jau turime: šiandien „Verslo žiniose“ rašoma apie sumažėjusį skaičių gyventojų, besiverčiančių individualia veikla. Šių metų sausį buvo 3000 mažiau individualią veiklą užregistravusių žmonių, lyginant su praeitų metų sausiu. Naujausiais duomenimis, nuo sausio 1 iki vasario 18 individualią veiklą pradėjo 1240 gyventojų, o nutraukė net 4083 žmonės.

REKLAMA

Kurgi jie dingo? Vargu ar jiems buvo pateikta anketa, prašanti pažymėti vieną iš kelių variantų – „steigsiu UAB‘ą“, „veiklą toliau tęsiu, tik jums nesakysiu“, o gal „jau geriau gausiu bedarbio pašalpą, nei atiduosiu jums mokesčiais pusę pelno“?

Tiesą rašant, mane nustebino ši statistika. Pakeitus individualios veiklos apmokestinimą, 4 tūkstančiai žmonių net nebandė pažiūrėti ir įvertinti, ar jų veikla dar bus pelninga. Gal juos atgrasė išaugę mokesčiai, įstatymų dviprasmybės, o gal tikimybė, kad tarifai dar bus kaitaliojami metų eigoje?

REKLAMA
REKLAMA

Žmonių nuomones ir nuotaikas puikiai parodo puslapyje www.tax.lt kilusi diskusija pavadinimu „Individuali veikla ir Sodra žudikė“. Vienas pagrindinių klausimų, į kurį atsakymą žmonės bandė kartu išsiaiškinti – ar 28,5 proc.

„Sodros“ mokestis bus taikomas atgaline data, nes įstatyme „Sodros“ mokesčių bazė buvo apibrėžta itin dviprasmiškai: „socialinio draudimo įmokos skaičiuojamos ir mokamos nuo praėjusiais metais gautų pajamų metinės sumos.“ Vienas diskusijos dalyvis sausio 7 d. pasiūlė daryti taip: „pajamas reikia perkelti ant kokių UAB (draugų, pažystamų), išregistruoti IDV ir sulaukti kuo viskas pasibaigs“ [kalba netaisyta]. Vėliau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija išaiškino, kad įmokos „Sodrai“ bus mokamos nuo 2009 m. uždirbtų pajamų, bet tikėtina, kad kai kas nesulaukė šio išaiškinimo ir veiklą išregistravo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis tik dauguma žmonių inertiškai pirko verslo liudijimus, liko užsiregistravę individualią veiklą, nes žmonės nėra linkę tokių svarbių apsisprendimų keisti pernakt, be to, ne kiekvienas gali ryžtis nutraukti savo veiklą arba ją vykdyti nelegaliai tik todėl, kad laikraščiuose skaitė arba per TV girdėjo apie išaugusią mokestinę naštą. Tačiau tam jie gali pasiryžti, tą naštą jau pajautę. Įdomu, kiek žmonių taip ir padarys?

Kaetana Leontjeva, LLRI blog'as

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų